snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 hejka, mam wielką prośbę - czy mógłby ktoś dać linka, wysłać na pocztę (michal@tropicmarin.com.pl) polski przewodnik zeovit. Niestety link z działu ZEO jest not responding. P.S. w dziale ZEO nie można już pisać nowych wątków? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Odświeżyłem temat z przewodnikiem, jest nowy link. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Snocho zaloze sie ze widziales ostatnie foty Andrzeja dlatego pytasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 poszlo ..jak by bylo cos nie tak to daj znac ..zobaczymy moze da sie inaczej .... faktycznie ta instrukcja co jest na forum ..link nie dziala edit: mam jeszcze wydrukowana moge wyslac bo wyszlo w dwoch egzemplarzach ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Dzięki Tomek. Dzięki Yamnik. @Skiba, ja wiem że robisz świetny sprzęt, ale że masz szklaną kulę? ściągnąłem foty Andrzeja, popatrzyłem na swój baniak (który i tak po sprzątaniu wygląda lepiej niż zwykle) i cóż, siadłem, popłakałem i pomyślałem - pie...lić 'naturalne' metody filtracji. Wymieniam absorbery, wrzucę czasem węgiel, leję sporo mikroelementów, magnez, wapń dość wysoko, ale i tak najlepsze, co mogę z tego wyciągnąć: nawet nie umywa się do kolorów na ZEO. Teraz tylko jak przerobić sump, żeby wszedł zeofilterek. Od razu pytanko: czy widział ktoś wewnętrzny zeofiltr. Mam w miarę sporą (30x30cm) wolną komorę w sumpie. Czy gdyby wstawić w tą komorę akrylowy tubus z wewnętrzną pompą (coś a`la wewnętrzne odpieniacze), to czy będzie działało jak trzeba. Z resztą pytanie może być głupie, bo dopiero biorę się do lektury. Jeszcze raz dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Panowie !!!!!!!!! Tylko mi tu bez zadym )) ja i tak jestem pierwszy po szczepki u Andrzeja . tak na marginesie to dostalem dzis w prezencie (od kolegi Nemezisa ..dzieki Rafał)czerwona monti czeglasto-czerwona i jak robie jej fotki to albo jest brazowa ...albo czarna . Wiec nie pokaze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Snocho praktycznie wszystkie filtry zeo sa wewnetrzne zadkosc to zewnetrzny ale kazdy praktycznie wewnetrzny zrobisz jako zewnetrzny wystarczy tylko inaczej podpiac pompe szklanej kuli nie mam ale mam szklane lufki , rury i inne ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 P.S. w dziale ZEO nie można już pisać nowych wątków? Z mojej strony (tj. z panelu) wygląda na to że nie ma żadnych przeszkód, ale nie wiem jak to wygląda od strony użytkownika. Czy są jakieś problemy z pisaniem nowych postów/tematów w dziale ZEO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Rafal ..a jak tam Twoj naped ..bo ja jestem w fazie zamawiania zebatek ..i przy okazji zamawiam podwojny komplet ...jeden dla mnie i jeden dla Ciebie ....zdradzil bys pomysla gdzie na poczte ...i moze cos wspolnie dopracujemy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Tomek, ja godzinę temu nie mogłem napisać, nie było przycisku nowy temat, czy jakoś tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Spoko nie ma problemu ja bede robil replike tego co zrobili makaroniarze tylko na swoj sposob sam jeszcze nie wiem jak zamocuje komore obrotowa mam 2 pomysly ale meczy mnie koszt zakupu lozysk ceramicznych co do samego napedu bedzie to silnik krokowy lub wolnoobrotowy z przekladnia naped jak w maszynach cnc przez pasek tyle ze u nas jak zwykle nie mozna dostac kol plastikowych tylko aluminium i zeliwo w najgorszym wypadku bede anodyzowal aluminium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Tomek, ja godzinę temu nie mogłem napisać, nie było przycisku nowy temat, czy jakoś tam Teraz jest ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 jest firma co je robi (czy tam sprowadza ) faktycznie tarc by na nich nie bylo .... ale z tego mojego prototypu to moge powiedziec ze w wodzie chodzi calosc dwa razy lzej .Tylko ze ja moge sobie pozwolic na takie bez lozysk ...Ty nie ...Twoj profesjonalizm na to nie pozwala. Wlosi zrobili na silniku elektrycznym ..i tu rysunek z nanorefu chyba wojtka jest callkiem nie glupi ....tylko zebatki musza byc po skosie zeby przelac naped . jutro jestem w zakladzie co dla BOSCH`a robia wszystkie skomplikowane elementy ..wiec zobaczymy co z tego wyjdzie . Glownym materialem jest teflon .????? nadaje sie do akwa ??? bo reszta plastykow to dziwnie wyglada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 już wszystko jest, to chyba ja popieprzyłem, bo nie przeszedłem do podrozdziału, tylko chciałem coś napisać w ZEOvit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Ok, dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Tylko ze ja moge sobie pozwolic na takie bez lozysk ...Ty nie ...Twoj profesjonalizm na to nie pozwala.hehehehehe nie przesadzaj ale faktem jest ze pierwsza sztuka ma leciec do USA znaczy dzialajaca to dzieki temu ze zamieszczono moj filterek na zeovit.com co do teflonu nigdy nie testowalem ale trzeba z tym ostroznie np. firma ATI w nowych nie wiem czy we wszystkich ale napewno niektorych odpieniaczach montowala srube regulacyjna wykonana z poliamidu i nylonu zaowocowalo to tym ze po pewnym czasie sa klopoty z regulacja idzie mega ciezko nikt nie przewidzial ze te materialy w kontakcie z woda pecznieja i to o pare procent pvc jest idalne poniewaz nie wiele absorbuje wody i ma bardzo niski stosunek pecznienia do innych materialow sorry jak pisze nieskladnie czy cus ale cos mi krazy w zylach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 No nic ..postaram sie zamowic kilka rodzajow przekladni ..nawte te atakujace bokiem . Robilem w tym zakladzie instalacje wiec nie powinno byc problemow . odezwe sie jak bede cos mial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2008 Cześć @thskiba, nazwiązując do tematu pęczniejących śrub Ati czy masz jakiś pomysł czym je zastąpić? Masz może w ofercie jakieś gwintowane pręty, długie śruby? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach