Mysecka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 (edytowane) Witam Niedawno mężuś wpadł na pomysł zrobienia solniczki... Od kilku miesięcy z powodzeniem posiadamy 25L soli. Na tym się nie zakończyło i kupił od znajomego SERA marin biotop cube 130. Akwarium zapuszczone. Miało już 2 lata, od nowości światło nie zmieniane. Ale dopiero kiedy przekopywaliśmy je w poszukiwaniu życia do odratowania - sodoma i gomora. Zdechłe całkiem niedawno ślimaki... jeszcze sztywne. Strach pomyśleć co jeszcze się tam stało. Nie chce mi się wierzyć, że przez 2 lata poprzedni właściciel dorobił się tylko 1 ryby i 1 krewetki, kilku sztuk grzybków i sporej ilości rozgwiazd których nie rozpoznałam. Mówił że ich "mamusia" niedawno mu padła też. To co znaleźliśmy przenieśliśmy do naszego 25L do czasu przygotowania drugiego domu. Zalaliśmy zbiornik tą samą wodą, bo wydawało nam się, że to dobry pomysł. Za pierwszym razem woda była brązowa, prawie nic przez nią nie było widać. Mieszaliśmy piachem kiedy tylko opadł pył. Przez cały ten czas chodziła pompa z sumpa z tyłu - (1. komora - gąbka z kompletu, 2. i 3. komora - wata, 4. komora pompa). Do tego filtr kaskadowy aquaela fzn-3 versamax - liczyliśmy że odmuli trochę wodę. Małe efekty. W ruch poszedł microbe-lift GSC - i tu muszę przyznać, że naprawdę zadziałał. Jednak tylko do pewnego stopnia. Woda nie jest już taka straszna przy mieszaniu. Ale na piachu dalej osiada warstwa mułu. Zanim zalaliśmy wodą akwarium to oczyściliśmy z glonów przód i jeden bok akwarium. Resztę zostawiliśmy dla ślimaków, które uporały się z glonem w małym akwarium bardzo sprawnie. Ale jednak... Parametry: NH4 0,1 (JBL) NO3 coś pomiędzy 120 a 240... (JBL) - właśnie zrobiłam drugi test - kilka dni temu było 10mg/l... Cu 0,00 (JBL) KH 8*d (JBL) NO-2 0,0 a 0,1 (ZOOLEK) bliżej 0,0 niż 0,1 Mg i Ca w normie. NO3 może wzrosło przez ten środek bakteryjny?? W każdym razie proszę o opinie, co z tym zrobić. Wylać? Podmienić? Wyrzucić piach? Bo już sama nie wiem. Gdzieś mam ręczny odmulacz - odmulać tym dno? Boję się, że jak zacznę przeprowadzkę to mi wszystko zdechnie... Zdjęcia zrobiłam przed chwilą. Dziwne ale na żywo piach nie jest taki biały. Pył i brud opadł bo ostatnie mieszanie było wczoraj w nocy. Edytowane 20 Styczeń 2012 przez Mysecka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mysecka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 (edytowane) Dla porównania moja tycia solniczka, chwilowo przepełniona niestety. No i w związku z nowymi mieszkańcami Przypałętały się pomniejsze problemy. Na skałach trochę glonów, tu i tam na piachu. Chciałabym jak najszybciej przenieść je do dużego akwarium, ale na razie to niemożliwe Daję zdjęcia drugiego akwa dla porównania koloru... Oba zdjęcia w jednym pomieszczeniu zrobione przed chwilą. To na drugim zdjęciu od kilku dni otwiera się tylko rano na trochę a potem zamyka. Wcześniej było zawsze otwarte. Może ktoś wie czemu? To na ostatnim zdjęciu jednak chyba się nie odratuje... Edytowane 20 Styczeń 2012 przez Mysecka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 łoj kisiel nie kiepski :/ mysle, ze nie ma tutaj mowy o "restarcie". trzeba po prostu wystartowac od nowa a i z tym piaskiem i skala tez bym sie dlugo zastanawial czy warto... swoja droga ryby w 25l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mysecka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 (edytowane) właśnie dlatego że w 25l to się spieszy... skała kosztuje... a ta jest dojrzała. oprócz syfu w podłożu skała wydaje się być ok. aiptasie z czasem się wytępi. a skała jest porośnięta również różnymi kolorami gąbek. Cały ten syf kiedy opada opada też na skałę, a ta wygląda nieźle. W sumie szybka wyczyszczona była w niedzielę i na razie nie pojawiło się nic nowego na niej. Tylko ta woda i piach :/ Edytowane 20 Styczeń 2012 przez Mysecka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demondemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 Witaj Na twoim miejscu wyrzucił bym piach i kupił nowy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathe 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 mieszając piachem tylko pogarszasz sprawę. Parametry masz bardzo niebezpieczne(obecność nh4), i mieszając piach tylko je pogarszasz. Metoda - podnieść muł i zaciągnąć w gąbkę filtra jest tylko z pozoru sensowna, tak na prawdę poruszając całym syfem w akwarium tylko podajesz od wody coraz więcej toksyn. Moje zalecenia: 1 Co kilka dni odciągasz ile się da piachu grubym wężem, oczywiście z piachem pójdzie do wiadra też woda. Operację kończysz jak zejdzie Ci z akwarium 30% wody i uzupełniasz świeżą solanką - broń boże nie wlewaj spowrotem wody z wiadra do akwarium. 2 Operację powtarzasz za parę dni, aż ściągniesz cały piach, znowu świeża solanka. 3 Przed ściągnięciem wody z piachem wytrząsam mocno skałę w wodzie żeby syf z niej spłynął, możesz też "odkurzyć" wężem. 4 Przeszukujesz skałę i wywalasz wszystkie zdechłe zwierzaki. 5 Zdobywasz skądś caulerpę (racemosa będzie ok) i wkładasz do baniaka na czas stabilizacji akwarium. 6 Ładujesz świeży żywy piach. Oczywiście nie daje to gwarancji że skała wymoczona w syfie nie będzie Ci sprawiać kłopotu, ale chyba wiele więcej zrobić się nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
druid 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 Odseparuj piach i płucz go gdzie indziej, bo w samym piachu będzie kupę niebezpiecznych substancji. W ogóle to koledzy dobrz ci radzą - worek dobrego żywego piachu to w końcu tylko około 100zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach