Skocz do zawartości
Fischer1

Kostka słonej wody :()

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka fotek małej kostki, którą postawilismy w pracy.

Szkiełko wczoraj zalane. Woda w 80% z działających zbiorników.

A teraz detale:

Zbiornik 48x48x50 (h) cm - dwa otwory w dnie pod przeloty 25 mm (spływ+rewizja), powrót tyłem za zbiornikiem na rurze 20 mm

Szafka z płyty meblowej 45x45x110 cm wysoka (dzieki tak wysokiej szafce akwarium jest na wysokości wzroku i nie ma większego problemy ze zmieszczeniam sprzętu wewnątrz - niestety układanie skały po wklejeniu hydrauliki odbywało się z drabinki :() - w szafce nawiercone dwa małe wentylatorki do wentylacji na bocznych ścianach

Sump 40 x 37 x 40 cm (w tym 37x 15 x 14 na dolewkę) w sumpie 3 komory -> I komora (spływ ewentualnie miejsce na absorbery, glony lub coś podobnego:); II komora odpieniacz, grzalka; III komora pompa obiegowa, czujniki dolewki ewentualnie jeszcze troszkę miejsca na woreczki z absorberami, węglem itd.

Pompa główna NJ 3000 l/h - wylot do zbiornika na III wylotach ukrywych w koronie - 2 końcówki lock-line oustawione od przodu + obrotowy Hydor Flo w miarę na środku

Dodatkowa cyrkulacja na małej pompce JVP 100 (tej nowej najmniejszej) - schowana w skale na dole tylnej ściany zbiornika - dmucha ku górze

Skała 15 kg żywej skały - kupiona jako odgazowana dotatkowo po zakupie odgazowywana 3 tygodnie

Piasek żywy z działającego zbiornika ok. 12 kg

Odpieniacz DIY na pompce igiełkowej NJ NEWA

Korona z pienionego PCV

Oświetlenie:

- lampa led DIY 25 W niebieskie Royal Blue ok. 450 nm 15 W + niebieskie 465 nm 10 W

- dodatkowo świeci aktualnie lampa led DIY 53 W DIY (jest troszkę za słaba jak dla mnie) a docelowo będzie świecić 150 W HQI - też już gotowa tylko czekamy na żarnik.

Edytowane przez Fischer1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalsza część zdjęć:

Zbiornik zalany wczoraj - dzisiaj już woda się ładnie przeklarowała :)

post-966-0-29639600-1326207636_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda wstępnie ułozona skała po wyklarowaniu się wody

Niestety chyba wyczerpałem limit zdjęć - kilka poszło bez kompresji:(

Jak się tylko uda dalsza część fotek.

Edytowane przez Fischer1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No super projekcik, szafka wykorzystana na 100%smile.gif Co masz zamiar trzymać w akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snakecharner dzięki - programik starałem się ogarnąć - jutro zobaczymy co z tego wyszło :) - zdjęcia mam na kompie w pracy :( z rana podwieszę

Piotr34 szafka "w miarę ustawna" - chociaż przy tych wymiarach szału nie ma, co tym bardziej skłania do optymalnego wykorzystania każdego cm3 wnętrza :)

Pojawiły się wczoraj po zalaniu pierwsze kłopoty - otóż automatyczna dolewka DIY ma przy czujnikach króciutkie przewody i źle je po zlutowaniu zabezpieczyłem przeciwko wilgoci. Jak wyłączyłem do testów awaryjnie prąd to woda która spłynęła z akwarium do sumpa przykryła i zawilgociła te połączenie co po włączeniu prądu spowodowało zwarcie na czujnikach i wypompowanie prawie całej wody RO z przegrody dolewki po ponownym włączeniu prądu - na szczęście nie ma jeszcze życie i spadek zasolenia do 1,020 mam nadzieję nie zaszkodził skale i piaskowi. Teraz systematycznie podnosimy zasolenie dolewając solanki zamiast RO po odparowaniu :( do docelowego 1,023 - 1,024

Wody w tym projekcie zlewa się troszkę, ponieważ akwarium nie ma komina tylko dwa przewody powrót z durso i ściętą rewizję - poziom daje się spokojnie wyregulować na zaworze do dolnej krawędzi rewizji. Wlot do durso i rewizji zabezpieczone koszykami o oczkach ok. 4 x 4 mm. Rewizja robi przy okazji jako skimer i łapie z powierzchni wody cały zbierający się syf :)

Jutro też planuje szczelnie zabezpieczyć połączenie z czujnikami dolewki przeciw wodzie/zwarciom.

Sumpa niestety już nie powiększę chociaż z ponad 12 litrów po zlaniu jest zapasu więc to musi wystarczyć.

Wczoraj skończyłem po 18 i do dziś rana odparowało jakieś 0,5 litra - nie ma tragedii - te kilka dni testów do piątku damy radę bez automatu dolewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jest przygotowywane docelowo jako dekoracyjne - chciałbym połączyć jakieś ciekawe korale miękkie z LPS'ami ewentualnie symbolicznie coś z prostych SPS'ów typu monti digitaty ewentualnie talerze czy seriatoporki - w mojej domowej 450'ce to połączenie z małymi wzlotami i upadkami się jak na razie udajethumbsup.gif

Z rybek kilka sztuk pożytecznych gatunków i może coś do dekoracji - oczywiście w grę wchodzi tylko coś, co nie rośnie za duże. Myślę, że przy tej objętości to maksymalnie docelowo 4 do 6 rybek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane fotki ułozenia skały po wyklarowaniu wody - wyszło jak dla mnie przyzwoicie - na obecnym etapie nie planujemy "przemeblowania" :thumbsup:

obraz013os.jpg

By fischer1977 at 2012-01-11

obraz014p.jpg

obraz016n.jpg

obraz015uh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium dojrzewa sobie spokojnie - pomalutku czas się zabrać za sprzątanie - do kostki trafił pustelnik niebieskonogi i ślimak na próbę.

Były tez pierwsze testy wody:

PH 8,0 do 8,2

KH ok. 8

CA 400 (troszkę nisko ale woda jest z eksploatowanych zbiorników)

NO2 już 0

NO3 ok 25

Mg wysoko - poza skala testu saliferta - ma ktoś pomysł jak szybko zbić magnez - za pomoc dzięki :thumbsup:

Na skale coraz więcej różowych alg wapiennych no i niestety zielska z którym ślimak uprawia coś w rodzaju syzyfowej roboty dry.gif po niedzieli dostanie wsparcie :rolleyes: - w skale ujawnia się też coraz więcej życia wszelkiego rodzaju od wężowideł prze rurówki po najdrobniejsze robale.

teraz kilka zdjęć :)

dsc08556m.jpg

By fischer1977 at 2012-01-17

dsc08467q.jpg

By fischer1977 at 2012-01-16

dsc08475fs.jpg

By fischer1977 at 2012-01-16

dsc085601.jpg

By fischer1977 at 2012-01-17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij :D jak bym zaczynał od początku to bym wodę lepiej wymienił. Jeżeli masz taki problem to przy tych gabarytach bym się zastanawiał właśnie nad taką obcją. U mnie trwało to kilka miesięcy używając jak najgorszej soli producenta nie podam bo mnie odszczelą. Za to mam też dobre wiadomości nie było jakoś negatywnych skutków wzasadzie nic się nie działo ryby oraz korale oczywiście nazwijmy proste nie zaeregowały na ten fakt. Myślę że staraj się robić podmianki normalnie solom ubogą i nie reaguj na testy i zerknij za dwa miesiące co by się nie denerwować B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie pocieszyłeś - narazie nie lejemy nic do wody - jak akwarium dojdzie zaczniemy od solidniejszych podmianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myslałem ze w Piekarach tylko ja mam chorobe morska :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi