akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Witam!!! Chciałbym poznać wasze doświadczenia związane z koralowcami wymienionymi w tytule. Sam jestem posiadaczem kilkunastu koralowców tego typu (bardzo mi się podobają) i chętnie napiszę swoje obserwacje na ich temat. Oto kilka fotek moich zwierzaków: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 To może ja pierwszy, Goniopory i Alveopory , koniecznie potrzebują dodatkowej suplementacji w postaci mikro i makro elementów. U mnie wyraźnie się lepiej pompuje po pełnym Ballingu. Czyli standardowy Balling + Dodatki Fauna Marine Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebkar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Od razu pierwsze pytanie. Mam gonioporę. Przez 2-3 miesiące pompowała się na maksa, a teraz nie wypuszcza już polipów. Warunki, czyli miejsce i ruch wody niezmienne. Karmię koralowce. Co jest przyczyną tak drastycznej zmiany w zakresie polipowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Witam!!! Tak jak napisał Azja, od momentu lania pełnego Ballinga korale wyglądają fantastycznie. Ja karmię korale dodatkowo Reefboosterem raz w tegodniu. Parametry wody NO3 ok 10, PO4 ok 0,2, Kh 8, Ca 420, Mg nie badałem. Pozdrawiam Akwarium-projekt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Sebkar używasz jakiejś suplementacji w postaci Grotecha ABCM lub wyżej wspomnianego Fauna Marine - Ultra Trace ? Jak wysoko masz tą Gonioporę ? Goniopory wręcz muszą mieć dozowane żelazo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 (edytowane) Co do karmienia - Reefbooster, powiem tak, w moim przekonaniu jest to bardzo dobry pokarm dla SPS szczególnie jest on bogaty w kwasy tłuszczowe i pewnie aminokwasy, ale dla LPSów polecał bym raz do dwóch razy w tyg, rozmrozić niewielka ilość planktonu i wymieszać ją w wypłukanej artemi, wyłączyć cyrkulacje i podawać do dzioba pipetą. Oczywiście nie sobie pipetą Edytowane 8 Styczeń 2012 przez azja-83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Moja Goniopora na początku bardzo ładnie polipowała ale ostatnio niewiele co wystawia polipy natomiast po podmianie wody wywala długie polipy a na drugi dzień znowu mizerna. Od jakiegoś czasu dolewam trochę Ca mi Mg z ballinga żeby podnieść poziomy (kh mam około 9 a sól to RC) zastanawiam się właśnie czy nie zacząć stosować Grotecha ABC bo w wodzie jest za mało mikro i makroelementów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Moim zdaniem powinieneś, u mnie przed dozowaniem pełnego Ballinga Goniopory otwierały się sporadycznie, albo na kilka chwil w czasie karmienia. Teraz nareszcie wyglądają tak jak powinny. A jakie macie doświadczenia ze swiatłem? Pozdrawiam Akwarium-projekt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Witam!!! Tak jak napisał Azja, od momentu lania pełnego Ballinga korale wyglądają fantastycznie. Ja karmię korale dodatkowo Reefboosterem raz w tegodniu. Parametry wody NO3 ok 10, PO4 ok 0,2, Kh 8, Ca 420, Mg nie badałem. Pozdrawiam Akwarium-projekt Masakryczne to PO4 - może w tym też tkwi problem. Ja u siebie mam dużo niższe i nie chcą rosnąć,.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Oświetlenie cały czas 4*24W T5, gonipora stoi na piasku, wysokość baniaka 50cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Ale ja nie mam problemu, to są LPS- y nie wiem dlaczego mówisz, że masakryczne PO4, nie rozumiem. W dzisiejszych czasach utarł sie schemat, że PO4 jak nie wynosi mniej niż 0,1 to masakra. Może na Spsy to dużo, ale na LPSy to jest w sam raz. Czy te korale na zdjęciu wyglądają jakby coś im dolegało? Pozdrawiam Akwarium-projekt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Pierwszy raz ssłyszę że PO4 na LPS-y źle działa w miarę rozsądku oczywiśie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Ciekawy temat, mi niestety nie udało się z Gonioporą, kupiłem kiedyś już taką co nie wysuwała polipów. żywa była i myślałem, że u mnie dojdzie do siebie. Niestety doszła do bram niebios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 To może ja pierwszy, Goniopory i Alveopory , koniecznie potrzebują dodatkowej suplementacji w postaci mikro i makro elementów. U mnie wyraźnie się lepiej pompuje po pełnym Ballingu. Czyli standardowy Balling + Dodatki Fauna Marine Azja a ile lejesz tych dodatków i jak często. Ja mam dwie goniopry jedna się kiedyś pompowała a teraz od kliku tygodni lichutko. Natomiast druga na odwrót najpierw byłą nieśmaiała a od kilku tygoni wyciąga polipy, że miło patrzeć. Ja dozuję Grotecha ABC+M ale myślę, że to mało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Powiem tak, po4 miałem raz wyższe a raz niższe, obecnie mam 0.04 i to akórat nie ma aż takiego przełożenia na Goniopory, jednak ważne jest żeby z no3 nie zjechać za nisko, a i nie stawiaj goniopory na gołym piachu bo lubią łapać infekcje. Postaw ją przynajmiej na jakiejś skałce, i w nie za mocnym przepływie. Przepływ taki żeby żeby sfobodnie falowało - podobny jak dla miękkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Azja powiedz jakie masz poziomy NO3 i PO4, bo to mnie ciekawi: w momencie kiedy miałem NO3 na poziomie ok 1mg, a PO4 ok 0,02 goniopory nie otwierały się, natomiast Alveopory były cały czas napompowane. Teraz oba korale otwierają się bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Ja akórat grotecha już nie leje od ponad roku, przeszedłem na Fauna Marinr ultra link masz w pierwszej mojej odpowiedzi, to są 3 butelki, jedną dodaje się do Kh, a 2 do Ca, w proporcji 10ml na 2L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Po4 0,04 ,No3 - 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach