Skocz do zawartości
akwaprojekt

Goniopory i Alveopory

Rekomendowane odpowiedzi

Po4 0,04 ,No3 - 3

No3 - 1 stanowczo za małe

Goniopory to dosyć problematyczne LPSy, powiedział bym że bardziej kapryśne niż nie jeden SPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak mówisz, kapryśne to one są. U mnie stoją teraz na obiegu z rybami i tam im dobrze, na obiegu na korale nie wystawiały polipów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akórat grotecha już nie leje od ponad roku, przeszedłem na Fauna Marinr ultra link masz w pierwszej mojej odpowiedzi, to są 3 butelki, jedną dodaje się do Kh, a 2 do Ca, w proporcji 10ml na 2L

Strasznie dużo tego lejesz to na tydzień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

To jest 10ml na 2 litry Ballinga, a dozowanie dalej zależne od Twoich potrzeb.

Pozdrawiam

Akwarium- projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dwie śliczne gonioporki;) nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu:) całymi dniami napompowane:) ostatnio przeszedłem z oświetlenia HQI na t5 i praktycznie na nich to nie zrobiło żadnego wrażenia;) do akwa leje balinga light z dodatkiem trace elementów:) te korale uwielbiają suplementacje:)

NO3 mam zawsze pomiędzy 1-4

PO4 praktycznie niewykrywalne;)

Ca ok 490-500

Mg 1300-1360

KH 8,5-9

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bart mam nadzieję ,że to goniopora ode mnie,od kilku tygodni dozuję wapń i kh,ale goniopora pompuje się od początku ładnie,teraz zmieniłem miejsce i jest trochę lepiej,opr€cz ca i kh nic nie dodaję,co do alveopory się nie wypowiem ,posiadaczem jestem od niedawna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@markus892 tak to ta od Ciebie:):) Gonioporka rewelacja;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie dużo tego lejesz to na tydzień?

Geralt to dozujesz razem z Ballingiem, czyli w dwu litrowej butelce kh masz tego 10ml . A w dwu litrowej butelce Ca masz tego 10ml jednego i 10ml drugiego, a Ballinga dozujesz codziennie, to ile wlejesz tego Ballinga to już zależy od tego jakie ma akwarium zapotrzebowanie.

Edytowane przez azja-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji, dzisiaj byłem u znajomego w zoologicznym, przeglądając katalogi natchnołem sie na podobny zestaw mikroelementów ale z JBL. Nie wiem jak cenowo to wygląda bo znajomy był zajęty, ale porównując skład jest bardzo zbliżony do Fauna Marine Ultra Trace.

Edytowane przez azja-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki azja-83 za wytłumaczenie. Zastanawiam się właśnie bo GroTecha dozuję od pół roku i efekty pozytywne są, ale najmniej je widać właśnie na tej jednej Gonioporze. Dawałem też Kenta mikroelementy, ale to było jak bym nic nie lał. Może doradzicie coś przy okazji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównując skład Grotcha ABC a Fauna Marin Ultra Trace ma podobny skład, być moż masz źle dobraną dawkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korali mam niewiele. Głównie miękkie, ukwiały no i kilka LPS-ów. W moim 420 litrowym akwarium jest prawie pusto. Początkowo przez pierwszy miesiąc lałem dziennie po 10 ml. Potem myślałem, że to za mało, a nie było jakiegoś wykwitu glonów więc zmieniłem dawkę do 15 ml. Taką dawkę lałem ponad dwa miesiące. Teraz od dwóch tygodni leję po 5 ml bo poza tym, że odkąd stosuję ABC+M poza poprawieniem intensywności kolorów, nie ma żadnych widocznych różnic. Od dwóch tygodni leję też w dwóch dawkach w tygodniu Stront po 7 ml. Wszystko leję wieczorem jak zgaśnie światło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z parametrami u ciebie ? Cyrkulacje masz rozumie mniejszą niż dla sps ? Cyrkulacja powinna być taka żeby sfobodnie nią bujało, broń boże żeby koral walczył z nurtem, on musi mieć taką cyrkulacje żeby się nie stresował i zdążył wyłapywać pokarm z wody. Daj ją mniej więcej w połowie lub na dnie głębokości zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik mam długości 140 cm i głębokości 50 cm. Na bokach mam dwie pompy Tunze 6055 z falownikiem 8 cm poniżej lustra wody. Z tego co obserwuję to w całym zbiorniku jest dobry przepływ. Na pewno nie ma wielkich przepływów może poza dwoma trzema miejscami, gdzie prąd wody jest silny. W obecnym czasie obie goniory stoją prawie na dnie blisko siebie. Jedna pompuje się bardzo dobrze, druga lepiej niż w poprzednim miejscu, ale polipy są wysunięte tylko na ok. 10-15 mm. Woda u mnie ma stałe parametry kh - 7, Ca - 410, Mg - 1280. NO3 i PO4 jeszcze trzy miesiące temu u mnie skakało, ale maksymalnie nie przekraczało odpowiednio 20 i 0.20. Teraz od dwóch miesięcy PO4 mam stałe poniżej 0.06 a NO3 poniżej 10. Goniopory mam jak sprawdziłem w swoich zapiskach od początku czerwca. Pierwsza zielona fluo pompowała się przez 1,5 miesiąca super, druga mniejsza czerwona (różowa z niebieskimi środkami) od początku marnie. Wyczytałem w artykule, że trzeba stosować suplementację najpierw Kent essential elements, ale to jak dawałem to nawet po miękkich nie było widać poprawy. Więc zacząłem stosować Grotecha ABC+M pełny nadziei, że to o to chodzi. Tym bardziej, że miękasy zareagowały pozytywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie parzy jej nic. Jak przestała się pompować po dwóch tygodniach, szukałem jej innego miejsca. Teraz zdecydowanie najlepiej wygląda, ale nie jest to to co było po zakupie, co powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj jej jeszcze innego miejsca bo może to jest kwestia miejsca, jeżeli zmieniałeś jej nie dawno te miejsce to poczekaj jeszcze z tydzień bo ona od razu nie pompuje się na maxa, potrzebuje czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi