Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2008 Witam Zdecydowałem ,że będę lał do akwarium Ballinga ,no ,ale nie samego i tu nasuwa się pytanie...Co najlepsze ? a) Grotech A+B+C JBL Trace Marine 1+2+3 c)Tropic Marine K+A Elements Z góry Dzięki za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2008 Ja leje GroTecha ABC, ale czy jest lepsze czy gorsze od dwoch pozostalych to nie wiem - nie stosowalem ich. Na ABC nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2008 GroTech jest wiodaca firma, ale nie znaczy ze inne tez nie sa dobre. Blazenek z tym dozowaniem to spokojnie, wszystko zalezy od obsady i przewaznie na poczatku wystarcza same podmiany wody (choc niekoniecznie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2008 Będą same SPS i Ricordee więc na podmianki sie chyba nie załapę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2008 Ja od kilku lat stosuje ABC + Vitamino M , tyle że tylko część dawki w tej chwil na 700l 2ml każdego z preparatów dziennie. Dodam że akwarium jest zapchane. Na początek daj maks 1/3 dawki nieważne jakiej firmy preparaty zastosujesz. Pozdrawiam łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Ja stosuje ABC + Vitamino M i jak na razie jest OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Ja leje TM K+A elements i tez jestem zadowolony,myslalem tez o Grotechu ale za duzo pitolenia z 3 butelkami,tymbardziej ze wszystkie preparaty leje recznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 To ja od kopie mocno temat Obecnie kończę używać JBL i stanowczo nie polecam. Praktycznie nie ma efektu może tylko pocillopora tricolor złapała troche pomarańczu miedzy ramionami ale tez tylko na chwile. Wcześniej używałem ABCM i był nieporownywalnie leprzy efekt. Więc teraz opis jest już pełen. A kto jeszcze używał JBL i jakie wrażenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 (edytowane) A po grotechu widzicie jakieś efekty? Kiedyś kupiłem ABCM, troche go stosowałem ale bez efektu wiec odstawiłem, jakiś czas temu wyciągnołem z szafy, lałem 5, 10, aktualnie 15ml każdego dziennie i powiem szczerze że teraz to chyba leje po to zeby wykonczyć butelki bo nie ma effektów pozytywnych ani negatywnych, czy lałem czy nie nic sie nie zmiena. Dla mnie najlepsza chemia to KZ, efekty widoczne i wiem za co płace a dawki w kropelkach, ja to jest u Was? Edytowane 8 Październik 2013 przez LukaS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 (edytowane) Ja po Grotechu niewidzialem efektu. ABCM Po JBL tak samo poza tym ze xennia szalenczo pompowala po kazdym dozowaniu.I chyba w koncu skonczy się na koralen KZ i zobaczę efekt. Edytowane 8 Październik 2013 przez Amfiprion Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Też się w końcu zdecyduje na KZ. Amfiprion. Ja kiedyś byłem bardzo zadowolony z tego preparatu co Piotrek robił. Trzeba się do niego ładnie uśmiechnąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Hmm tez byłem zadowolony. Ale pamiętasz , że w tedy podzieliliśmy olbrzymie ilości wody. I wydaje mi się , że w dużej mierze z tad te przyrosty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 u mnie od poczatku sprawdza sie Fauna. Leje wszystkie komplexy do roztworow ballinga i w tej chwili pelne dawki jakie zaleca producent, czyli baaaardzo duzo ale mam spore krzaczory wiec ma co ciagnac. dodatkowo wspieram VitAmino M grotecha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Amfiprion Hmm ja jednak myślę , że to była kwestia tego preparatu. W tym malutkim zbiorniku z zielonymi sinulariami i talerzówkami podmienialem 5% raz na miesiąc a wyglądały rewelacyjnie i przyrosty były gigantyczne. W końcu w tedy używalismy soli RC więc nie była najleprza. Piotrek też używał RC zanim zaczął używać mikstury i nie było przyrostów. Sushi a zacząłeś używać ich po jakim czasie od odpalenia zbiornika? Jakie najwieksze zmiany po nich zauważyłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Mhm nie wiedziałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Ja to nawet InstantOcean w tedy używałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Sushi a zacząłeś używać ich po jakim czasie od odpalenia zbiornika? Jakie najwieksze zmiany po nich zauważyłeś?komplexy leje gdzies od 3 miesiaca prowadzenia zbiornika.wpierw okolo 1/3 zalecanej dawki, czyli 7ml / 5 litrow roztworu, teraz 25 ml/5 litrow roztworu 5 litrowy kanister z odczynnikiem ballinga + w tym 25 ml pojedynczego komplexu schodzi mi w okolo 22-25 dni. kanistry sa 3 wiec miesiecznie leje okolo 80 ml mikroelementow Fauny + okolo 60 ml VitAmino M wszystkomto na 300 litrowy zbiornik z sps-ami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2013 Rozumiem a jak zacząłeś dozowac VitAminoM to znaczną reakcjie korali zauważyłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach