Skocz do zawartości
andrniew

200 litrów na ZEO

Rekomendowane odpowiedzi

śliczny zbiorniczek, aż kusi mnie na spróbowanie z Zeovitem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zauważyliście ile fajnych, rzadkich rybek pływa w tym baniaczku. Brak typowych mieszkańców a to tylko 200l:-)

Mateusz odezwij się na gadu to coś Ci podrzucę:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak - duzo wieksze wrazenie zrobila na mnie obsada rybna niz korale :) Bo korale jak to korale na Zeovicie, kolory kluja w oczy. Ale kolekcja rybek jest swietna. Duzo slicznych malenstw, musi to sprawiac fajne wrazenie w akwarium. Szkoda tylko, ze tego typu rybki sa jeszcze w Polsce dosc rzadkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ryby super. Tylko w polsce absolutnie niemodne.

Wszystkie z tych ryb miałem w sklepie , i wszystkie sprzedawałem z wielkim tródem albo trafiły do znajomych lub do mnie do domu.

Akwarium naprawdę super, cukierkowe, znów się przyczepie do Goniopory.

Ale zwierzaki w super kondycji i brawo że nie widać poparzonych korali.

No i zastanawia mnie jak to jest że Discordipinny i Trimmy znoszą taki ruch wody RD 14 na obiegu.

Super ustawienie cyrkulacji aby nie uszkadzało korali. Widać że kupa roboty w akwarium włożona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba to akwarium, chciałbym mieć takie umiejętności.

Koralowce w świetnej formie.

Uwielbiam gęsto posadzone koralowce, lubię jak jest dużo i różnorodnie, w tedy to już nie jest rzut oka na akwarium, tylko dłuższą chwilę zajmuje przypatrzenie się tak wielu sps-om i o to chodzi.

To jest uzależnienie, nie potrafiłbym patrzeć i opiekować się akwarium, w którym docelowo ma być tylko kilka sps-ów na rzecz pięknej aranżacji.

Widać że gość zapełnił każdą przestrzeń skały jaką miał.

Dla mnie prawdziwi maniacy sps-owych zbiorników to właśnie, ci którzy mają mnóstwo gatunków i dają radę opanować tą różnorodność, a to jest cholernie trudne.

Fajna aranżacja ok, ale jak dla mnie, nie o to w tym przypadku chodzi akurat.

Dlaczego jedne sps-y się ładnie wybarwiają, a jeden rodzynek z kilkudziesięciu jest brązowy i zachodzisz w głowę o co chodzi, mógłbyś go oddać, albo zamienić się na łatwiejszy gatunek, ale nie, kombinujesz dalej jak poprawić parametry.

I przy takiej różnorodności, pojawia się dopiero w tedy, wiele niespodzianek i ciekawych obserwacji.

Podziw dla gościa tyle sps-ów i w takich kolorach, to jest dopiero sztuka.

Jak patrzę na takie baniaki, to zawsze mnie korci żeby spróbować z zeo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław wszystko co można było napisć o chorobie koralowej (uzleżnieniu)jest w twojej wypowiedzi.

Dokładnie rozumiem tekst o brąowym zwieraaqku brzydkim kaczątku.

No i prosba trzymaj się dalej z dala od zeo bo masz super akwarium z wielkimi możliwościami. A widząc toje zangażowanie, jestem pewien z to będzie zbiornik końca tego roku,

Pozdrawiam

łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze Jarek uchyli rąbka takiemicy swojego baniaczka i pokaze jak to wyglada?

A co do "brzydkich kaczatek" to nie tylko akwarystyka , to tez zycie codzienne ....auto, mieszkanie, dom .....zona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łukasz dzięki za miłe słowa, nie jest tak kolorowo jednak, kilka żarłocznych ryb mam teraz w posiadaniu i mocno je dokarmiam, bo miałem stracha o nie i No3 sobie troszkę zapuściłem.

Rozkręciłem mocniej pompy cyrkulacyjne i pozwoliłem sobie jednak na wydmuchanie przez cyrkulację dołu w DSB i trochę system chwilowo kuleje.

Nie umiałbym chyba zrobić zbiornika, tak żeby się podobał na zdjęciu.

Ale dzięki temu, że mam te ryby od Ciebie, dla nich głównie powstał pomysł o postawieniu większego zbiornika z sps-ami oczywiście też.

Bo teraz widzę, że w moim akwarium najładniejsze kolory miałem jak miałem mało ryb, no to zwiększy się litraż i dalej

413_thumb.attach

414_thumb.attach

415_thumb.attach

416_thumb.attach

417_thumb.attach

418_thumb.attach

419_thumb.attach

420_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław Twój zbiornik jest bardzo ładny, jak znajdziesz chwilę to rzeczywiście opisz troszkę akwarium i może wstaw więcej fotek, bo na prawdę jest na co popatrzeć.

Pozdrawiam

P.S Jak u Ciebie żyją chromisy w stadku? Przymierzam się do kupna tych rybek mają u mnie stanowić główną część obsady, ale czytałem, że lubią tajemniczo znikać itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam je chyba z pół roku i jak do tej pory żadna nie padła, a też słyszałem o takich tajemniczych zejściach.

Nie wiem o co chodzi, wiem tylko że one lubią być ciągle najedzone, żarłoki jedne:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sliczny zbiornik Jarku .

Dzieki za zasmiecanie tematu.

"Moje akwa, to raczej prywatny świat, moje problemy i zmagania i rzadko uwieczniam je na zdjęciach.

Może założę kiedyś swój temat o moim akwarium, zobaczymy, żeby nie zaśmiecać tego tematu moimi opowiastkami."

A szkoda bo jest sie czym pochwalic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaroslaw

Ten brak tajemniczych zejsc to, przynajmniej tak mi sie wydaje, owoc twojej swiadomosci nt. tego jak zarloczne sa te ryby. W naturze, podobnie jak Anthiasy, Chromisy pobieraja drobny plankton w sposob ciagly. Przy karmieniu takich ryb dwa razy dziennie sukces ciezko osiagnac.

Co do akwarium to naprawde fajnie wyglada, choc jak to z akwariami SPSowymi na prawdziwy efekt przyjdzie jeszcze poczekac. Moze chcialoby Ci sie zalozyc osobny temat poswiecony Twojemu akwarium w ktorym przyblizyl bys je nam jeszcze bardziej? :)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi