Skocz do zawartości
bolo

Kilka pytań o solniczkę

Rekomendowane odpowiedzi

Ok dzięki za pomoc. Właśnie o te refleksy mi chodzi mam akurat 1 lampę 70w i kompletuje drugą. więc pomyślałem żeby od razu je wykorzystać i uzupełnić t5 ale jeżeli nie pociągną w słonym to zostają t5 Pompa to nie jakaś z górnej półki tylko zwykły ATMAN na ceramicznej ośce o dziwo jest bezgłośna i śmiga super bez deszczowni robi niezły młyn w roślinnym po za tym mam jeszcze jedną pompę LAGUNA o ile się nie mylę 2000l ta to dopiero śmiga i pobiera mniej prądu niż atman po za tym jest tak cichuteńka niestety na zwykłej osi więc chyba się nie nadaje do morskiego. Cały czas zastanawiam się czy pociągnę z dużym czy nie lepiej zacząć od małego bo jak by coś się nie powiodło to nie było by tak szkoda władowanej kasy. Jak myślicie?. A i jeszcze dlaczego best nie pociągnie w opisie jest napisane że do 400l proszę o dokładniejsze wyjaśnienia :) i ewentualnie propozycje odpieniaczy pasujących do mojego akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, zazwyczaj producenci zawyżają granice objętości akwarium, do których dany odpieniacz się nadaje. Ja nie polecam besta z tych małych to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie deltek mc600, wtedy nie musisz robić sumpa, jeśli zdecydujesz się na 80l- spokojnie wystarczy miniflotor:-)

Co do refleksów HQI- ja teraz mam lampkę na t5 i wogóle mi ich nie brakuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pomysły rady Olka co do MCE 600 Delteca i Minioflotora sa ok , Jeżeli zrobisz akwarium 350 z sumpem to namawiam na Delteca AP/APF 600 (w zależności od ilości miejsca lub ATI BM 160) .

HQI 70W nie da refleksów w połączeniu z T5 wiec odpuść ten pomysł.

Sam wczoraj wstawiłem zanmiast lampy HQI 3x175W +4x80W T5 i 2 dodatkowy 80W T5

nowego ATI powermodul 10x80W z 4 sciemnialnymi kanałami i teraz wstaje o godzine wcześcniej aby zobaczyc jak to wszystko ładnie sie rozpala.

Swoją drogą najładniejsze polskie i niemieckie akwaria jakie widziałem były na HQI 400 lub 250W .

Ja mam sklep w Wawie wiec masz daleko, ale zapraszam. Zawsze namawiam na wybór zwierzaków osobiście (jedyny pewny sposób aby kupic zwierzęta zdrowe i takie jak potrzebujesz). Co do skały umów sie z jakims sklepem że przyjedziesz dostaniesz kilka styropianów i z boku sobie zbudujesz konstrukcje taką jak ma być w domu.

Sprzęt możesz kupić na necie Odpieniacz wszędzie bedzie taki sam, może sie różnić ceną i jakościa obsługi.

Pozdrawiam

łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci co mnie znają wiedzą jak dużym wysiłkiem jest wstać o godzinę wcześniej. hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dięki za rady więc rezygnunę z lamp i kupie t5. Do Warszawy daleko ale napewno wpadnę do sklepu bo koło Warszwy mam rodzinkę :). Co do odpieniacza to pewnie kupię Delteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybor , jesli chodzi o pompe to ja bede sie upieral przy swoim .

Jesli da rade pompowac wode z sumpa do akwa to w zupelnosci sie nadaje.

Przeciez chodzi tu o to by woda byla filtrowana przez odpieniacz , (w zaleznosci od podlaczenia)przy wiekszej pompie przeplywajaca woda z zrzutu bedzie szybciej przeplywala i mniej dokladnie bedzie oczyszczana ale bedzie szybsza wymiana wody sump-akwarium . Przy mniej wydajnej pompe woda bedzie dokladniej oczyszczana z powodu mniejszej wymiany sump-akwarium ...W obu przypadkach w danym czasie woda bedzie oczyszczona jednakowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pompa którą mam Atman 2000l/h wystarczy? Jeżeli chodzi o cyrkulacje to pompki Maxi-Jet 1200 będą dobre planuje dwie takie czy to zły pomysł. następne putanie to ile skały do mojego akwarium muszę kupić z tego co wyczytałem to muszę mieć od 20 do 25% to wychodzi 60- 70 kg skały czy mogę kupic ją w dwóch trzech ratach wiem że najlepiej było by ją kupic za jednym razem ale wiadomo ograniczenia finansowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z taka cyrkulacja to zapomnij o sukcesie.Musisz miec cyrkulacje w granicach 35-40 x objetosc akwarium czyli 12000-14000l/h.A to co podalem to jest wystarczajaca cyrkulacja dla miekkich korali,ja w akwarium 190l z sps'ami mam cyrkulacje 12000l/h.I naprawde wierz mi wcale nie jest za duzo.Skale musisz dac jednorazowo.Jesli nie masz kasy to radze poczekac jak bedziesz mial cala kwote potrzebna na zakup skaly.Jesli chodzi o pompe Atman AT-306 to zapomnij ze pociagnie Ci wode na wysokosc akwarium.Jej wydajnosc to 2000l/h przy tloczeniu wody na wys.0m.Przy pompowaniu wody z sumpa do akwarium bedzie ledwo ciurlac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. cyrkulacja do poprawki. Więc zainwestować w 2 porządne pompy jako cyrkulacyjne i jedną obiegową o dużej mocy np Aqua Medic OR6500, AquaBee UP6000 a jako cyrkulacje 2 x Tunze - Turbelle Stream 6060, odpieniacz MCE 600 Delteca, oświetlenie na pewno t5 tylko jakie czy muszą być pół na pół z aktynicznymi np 3 x Arcadia Marine White T5 14 000K

3 x Arcadia Marine Blue wszystkie po 54W czy tak to ma wyglądać proszę o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dorzuce swoje trzy grosze:

- u mnie jako pompa obiegowa chodzi AquaBee 2000/1. Podnosi wode na ~ 1,5 metra i daje sobie dobrze z tym rade - na wylocie mam cos kolo 750 litrow na godzine. OR 6500 czy AB UP600 uwazam za uzywanie dziala przeciwko wroblom :) Wez wykres wydajnosci pomp i dobierz sobie taka, jaka potrzebujesz - a to zalezy na jaka wysokosc bedzie pompa musiala podniesc wode.

- cyrkulacja bedzie ok, zastanow sie tylko, czy nie masz troche wiecej pieniedzy do poswiecenia. Bo doplata do 2 Tunze 6055 ze zmiennym wydatkiem ogromna nie bedzie ( mala tez nie), ale efekt duzo lepszy.

- taki zestaw swiatla powinien byc ok, ale najwiecej zalezy tutaj od Ciebie. Niektorzy lubia bardziej zimne swiatlo, niektorzy bardziej cieple.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na początek atman mógly być dla mało wymagających korali plus dobre pompy cyrkulacyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa obiegowa, jak dla mnie, ma sluzyc tylko i wylacznie do pompowania wody z dolu do gory. Cyrkulacja niech sie zajma pompy cyrkulacyjne, ktore przepompowuja wiecej wody przy nizszym zuzyciu energi. Wiec nie ma przy wyborze pompy obiegowej roznicy, czy hodujemy SPSy czy LPSy czy same miekkie.

Czesto sie przyjmuje, i co wydaje mi sie byc uzasadnione, ze pompa obiegowa musi miec na danym podnoszeniu wydajnosc o wartosci podobnej do ilosci wody pobieranej przez odpieniacz. W mniejszych odpieniaczach jest to zazwyczaj miedzy 500 a 1000 litrow na godzine.

Wez wiec wykres wydajnosci tego Atmana i zobacz, ile bedzie wody pompowal przy podnoszeniu jakie potrzebujesz. Od siebie dorzuce, ze zapewne bedzie to troche za malo. Nie znam wykresu wydajnosci dla Atmanow, ale wiem, ze przy 1,5 metra podnoszenia zwyczajna pompa AB o wydajnosci 2000 litrow na godzine pompuje zbyt malo. Dlatego zdecydowalem sie na model 2000/1, ktory choc pobiera wiecej energii to ma jednak wieksza wydajnosc.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie Atman 306 ma podnoszenia 2m ale w praktyce to ledwo 1,5 metra podnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atman 306 to dobra pompka do akwarium z panelem 100-200l gdzie podnoszenie wody będzie na poziomie 40-50cm , wadą tej pomki jest duża prądożerność zaletą cena .

Ale na akwarium z sumpem to na obieg bym jej nie wstawił , najmniejszą tego typu pompe jaką bym polecał to Aquabee 2000 lub 3000. Pamiętaj że to będzie najważniejsza pompa w akwarium. Ja firmowo zakładam akwaria zawsze na dwóch pompach obiegowych.

Pozdrawiam

łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dwie pompy obiegowe to chyba będę miał za mało otworów w akwarium jeden otwór jest 1/2 cala i dwa 3/4 cala przez ten mniejszy jest pompowana woda do akwarium przez pompę następne dwa wiadomo rewizja i spad wody do sumpa. Chyba najlepiej wymienić tą pompę na mocniejszą i będzie gites chociaż przyglądałem jej się wczoraj i muszę przyznać że jak zdemontowałem deszczownicę roślinki w moim akwa a mam ich sporo po prostu się położyły i zrobiła się zadyma a pompuje na wysokość 130cm. Następne pytania dotyczy skały mianowicie o co chodzi z jej czyszczeniem czego się z niej pozbywamy wiem że usuwamy wieloszczety jakieś krabiki i co jeszcze? bo widziałem na youtube jak gość szorował skałę szczoteczką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bolo, a powiedz na jaki litraż się zdecydowałeś 350 czy 80l?

Tak jak łukasz napisał ten MC600 może być ciut za mały do 350l, ja u siebie w 480 mam AP850 i złego słowa na niego nie mogę powiedzieć, no może trochę buczy:-) Jeśli chcesz kupić taniej poszukaj używanych, czasami z Niemiec można fajny egzemplarz ustrzelić w dobrej cenie.

Pozdrawiam

P.S Napisz jeszcze wymiary baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zbieram informacje ile mnie ten duży baniak będzie kosztował a gdy oszacuje koszta muszę je przedstawić mojej lepszej połówce i wtedy zapadnie decyzja więc na razie nastawiony jestem na dwie opcje i proszę o rady do dwóch baniaków. 350 litrów ma wymiary 130dł 50szer 55 wys mały baniak to 80dł 30szer 40wys ale nie wiem czy go nie rozkleję i dam czarny silikon bo jest klejony białym i mi się nie podoba ewentualnie po szerze go do 40 cm bo mam szkło z innego akwa. Jak wybadam jak tu wkleić zdjęcie to może wrzucę fotkę dużego baniaka. Komin ma trzy ścianki w rogu akwarium. Ja obstaje za dużym żona za małym chyba że rozłożę zagospodarowanie tego większego w takim czasie aby nie odbiło się to zbytnio na budżecie rodzinnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi