Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Tak sie wlasnie zastanawiam jak zrobic naprawde dobra osmoze. Na zdjeci widac moja osmoze ktora zaczyna sie od wegla ktywnego + 5 mikronow, nastepny pojemnik to sam wegiel aktywny i ostatni prefiltr to 0,5 mikrona. Membrana to 35 gal/day na koncu filtr madr by skiba na 4 litry zywicy. Mam w planach zalozyc zaworek to przeplukiwania membrany. Czy Waszym zdaniem mozna by jakos jeszcze usprawnic moja osmoze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Elegancka ) Co tu usprawniac? Membrane pluka sie przed uruchomieniem nowej ( no chyba ze o czyms nie wiem) Dodatkowo mozna by bylo zalozyc pompe wzmacniajaca cisnienie , bo na podmianki troche tej wody potrzebujesz a i w okresie letnim wiecej jej odparowywuje. Tylko czy szybszy przeplyw nie zmieni parametrow wody? No i fajnie jak by byla wpieta bezposrednio w uklad automatycznej dolewki z zastosowaniem elektrozaworu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 No to jest taka jak moja .Z tym ,że ja jeszcze po membranie mam węgiel i później DI ,ale nie od Skiby.No i ja mam inną kolejność wkładów Ps.Jak wrzuca się foto na tym forum ?Może dorzuć filtr siatkowy http://www.allegro.pl/item385419288_tuning_filtry_osmoza_filtr_siatkowy_do_plukania.html#photo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Filtr siatkowy jest ok zatrzymuje wieksze zanieczyszczenia ja mam zalozony bezposrednio za przylaczem osmozy nastepnie elektrozawor ktory automatycznie po spadku poziomu wody w zbiorniku zalacza osmoze i dolewa do stanu Za elektrozaworem sa 10 calowe filtry pierwszy to 5 mikronowy nastepnie 1 mikronowy pozniej wegiel aktywowany na samym koncu za filtrami filtr DI z zywica MB20 Rohm&Haas Membrana Filmteca 50 gal Jako ze bede teraz dokladal druga membrane nosze sie z zamiarem przejscia na 20 calowe filtry Cala aktualna gimela na foto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Nikt z Was nie uzywa UV za osmoza ? Ja mam cos takiego i nie wiem czy warto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 woda wodociągowa powinna byc pozbawiona flory bakteryjnej przez chlorowanie lub ozonowanie , cos tam pewnie w niej jest ale czy warto podlączac lampe uv ? moim zdaniem raczej niepotrzebne koszty a lampa pewnie kiedys sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 ja mam zalozony bezposrednio za przylaczem osmozy nastepnie elektrozawor ktory automatycznie po spadku poziomu wody w zbiorniku zalacza osmoze i dolewa do stanu Dolewasz wode do baniaka bezposrednio z osmozy ? Przeciez pierwsze litry wody sa nie za czyste i zawsze trzeba je wylac do scieku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 niektorzy dolewaja co jakis czas kranowki zeby troszke "zabrudzic" wode , a tak jak ma thcskiba, ma zrobione wielu . ale pewnie o tym napiszą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 Tak dolewam bezposrednio wode z osmozy Dlaczego pierwsze litry nie sa czyste ? Jesli osmoza nie pracuje przez dluzszy czas to wtedy zlewa sie pierwsze litry Osmoza zalacza sie kilkanascie razy na dobe czujniki wychwytuja juz spadek wody w komorze suma o 0,5mm nie sa to czujniki plywakowe tylko 2 elektrody ktore daja impuls do dolewki jak tylko straca "kontakt" miedzy soba W osmozie nigdy nie stoi woda bo kilkanascie razy na dobe sie wlacza po pare minut Jak dla mnie jest to rozsadniejsze rozwiazanie niz uzupelnianie wody z osobnego zbiornika nalejcie wode z ro i zostawcie ja na pare dni a nastepnie ja przetestujcie napewno nie bedzie juz na tds-ie 000 jesli woda na dolewke stoi w osobnym zbiorniku gdzie nie jest natleniana jest o wiele gorszej jakosci niz ta bezposrednio z membrany Glowna zaleta takiego podlaczenia jest to ze woda ma zawsze to samo "zasolenie" nie ma zadnych skokow bo zawsze jest ten sam stan wody Dolewanie wody przez systemy plywakowe ma wieksza tolerancje spadku poziomu wody wiekszosc plywakow musi sie dosc sporo opasc aby zalaczyc dolewke a dolewanie wody np. raz dziennie jest juz najgorszym wyjsciem tam roznica w zasoleniu miedzy dolewkami bedzie znaczna szczegulnie w tych zbiornikach gdzie jest mala ilosc wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 A jaki jest koszt takiego "automatu" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 Cos profesionalnego u skiby kupisz ja mam zwykly zawor od pralki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 Też mam dolewanie odparowanej wody na elektrozaworze. Sprawdza się i w ogóle się zapomina że to się ma, aby tylko prefiltry zmieniać przed osmozą, wymieniać DI. Ja mam na czujniku pływakowym. Często się załącza na jakiś czas, bo parowanie jest duże, gdybym miał mniejszy skok to chyba bym elektrozawór wykończył. Nie liczyłem ile razy, ale chyba co 1 godz na jakiś krótki czas, wiec woda leci czysta. Właśnie przy tym pływakowym czujniku to częstotliwość załączania zależy min. od wielkości komory w której jest pływak, jak szybko ubywa z tej komory. U mnie ten większy skok się sprawdza, przy mniejszym skoku elektrozawór bym szybko wykończył. Aczkolwiek nie wiem jaką mają wytrzymałość, bo jeszcze żadnego nie wykończyłem. Tylko może częste pukanie załączania, było by chyba denerwujące. Przy dużej komorze, w której jest pływak i małym parowaniu, rzeczywiście jednorazowo za dużo by się dolewało i by skoki zasolenia były i coś bardziej precyzyjnego by sie przydało. Ja mam elektrozawór kupiony z Aqua Medic. Jest tylko taki mały problemik, że jak czujnik zabezpieczający nie odłączy dolewania, a my wyjedziemy na powiedzmy tydzień, to będziemy mieli słodkie akwa i zalany dom. A z pojemnika na dolewki doleje się tylko tyle ile przygotowaliśmy. Jak dobrze policzyć wielkość pojemnika na dolewki to może się nawet nie przelać przy dużym sumpie. Ale i tak kicha będzie w obu przypadkach z elektrozaworem może trochę większa katastrofa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2008 no wlasnie ..problemem jest tu "idealna dolewka" ale slyszalem cos o czujnikach na podczerwien (takie jak w bramach wjazdowych do posesji) i w tym przypadku nic nam nie zajdzie sola ..nic sie nie zablokuje . wystarczy tylko to zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2008 Jaroslaw pukanie na zaworze mozna obejsc wystarczy tylko zredukowac ilosc wody doplywajacej do niego wtedy nie ma juz gwaltownego otwarcia i pukanie przy otwarciu jest juz bardzo znosne Swoja droga zakladanie tak duzych zaworow jak np. AM mija sie troche z celem i tak z 1/2 cala przechodzimy na wezyk 6/4 czy 6,2/4 dodatkowo zawory membranowe maja to do siebie ze potrzebuja cisnienia wstepnego do owarcia co powoduje ze sa bardziej awaryjne niz typowe iglicowe lub grzybkowe Zastosowanie zaworu 1/8cala w zupelnosci wystarczy mozna nawet dla pewnosci zalozyc 2 szt gdzie jeden z nich zawsze bedzie zabezpieczajacy Watpliwe aby 2 naraz mogly sie uszkodzic byla by to juz super kleska Koszt zalozenia 2 takich zaworow na 1/8 cala bedzie i tak mniejszy o polowe ceny zakupu 1 szt 1/2 cala Bardzo dobre automaty na dolewki dostaniecie tutaj http://www.zajac.de/websale7/?Ctx=%7bver%2f6%2fver%7d%7bst%2f3ea%2fst%7d%7bcmd%2f0%2fcmd%7d%7bm%2fwebsale%2fm%7d%7bs%2fzoo%2dzajac%2fs%7d%7bl%2f03%2daa%2fl%7d%7bsid%2fdcff86bc3300a02ca67531864f925d93%2fsid%7d%7bmi%2f001174%2fmi%7d%7bmd5%2f78f79fc7dd59939e09ec95bd3b1e821f%2fmd5%7d sa one z czujnikami elektrodowymi wiec nie ma mowy o zacieciu i nie martwimy sie ze zajdzie to sola Ewentualnie calosc mozna zabezpieczyc jedny plywakiem podlaczonym do przekaznika ktory odlaczy napiecie z elektrozaworu jesli cos by nawalilo w dolewce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2008 Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak teraz mam dlawik do membrany 240l/dzien, a uzywam membrany 136l/dzien to membrana nie jest nadwyrezana i jest caly czas w lekkim stopniu przeplukiwana ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2008 W przypadku mojego elektrozaworu, redukowanie ilości wody dopływającej do niego, nie robi większej różnicy, może odrobinkę, pewnie dlatego że jest duży. Tak czy siak, jest metaliczne klaśniecie, ale oczywiście bez przesady jest to znośne, a poza tym słyszymy, kiedy się dolewa. Fajny pomysł z dwoma zaworami, rzeczywiście kilka rzeczy w morskim przydałoby się zdublować dla bezpieczeństwa. Czyli jak rozumiem lepiej dać redukcję i zastosować zawór 1/8cala iglicowy lub grzybkowy, bo membranowe 1/5cala są bardziej awaryjne i droższe. Te iglicowe lub grzybkowe, to są te które masz w swoim sklepie ? Pytam się bo chyba niedługo będę przerabiał troszkę hydraulikę. Fajne widziałem gdzieś na Allegro które otwierają się powoli płynnie i nie ma uderzenia ciśnienia na dalszą hydraulikę, osmozę. Ciekawe czy by się nadawały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Czerwiec 2008 Tak moga byc jak najbardziej te ktore mam w ofercie ale wazne dla nich jest to aby zalozyc filtr wstepny np. siatkowy typowy od instalacji wodnej http://www.allegro.pl/item388752452_filtr_do_wody_skosny_siatkowy_osadnikowy_1_2.html Daj linka do tych zaworow ktore plynnie sie otwieraja i zamykaja ale jak dla mnie beda one musialy miec serwo mechanizm cisnieniowy ale moge sie mylic Jak co wklej to a ja zobacze po niedzieli co i jak bo niestety jutro znowu do szpitala i mam nadzieje ze tylko na 3-4 dni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Czerwiec 2008 Tu masz budowe typowego membranowego np.takie jak ma aquamedic i typowego grzybkowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach