Skocz do zawartości
kaperos

Duże NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Ok tylko gdzie szukać tej przyczyny. Czy jest to winą złego prowadzenia przeze mnie i mojej małej wiedzy jak na ten temat ( myślę że siedem miesięcy na tak rozległy temat jak morszczyzna to jest kropla w morzu. Widać po wpisach na forum że nawet osoby zajmujące się od kilku lat zadają pytania.)czy może przyniosłem z zewnątrz. Ja z tego co zrobiłem u siebie w pewnym sensie skorzystałem z porad przeciwników i zwolenników różnych metod. Na przykład jak już pisałem powywalałem zbyteczne rzeczy tj. żwir, gąbki, ceramikę i wszystko to gdzie może zbierać się syf.Pomogło ale nie do końca. Więc siłą rzeczy spróbowałem też innych metod np zmiana soli, mniejsze karmienie, inne ustawienie odpieniacza oraz tego czego nie za bardzo chciałem robić czyli użycie chemi. Wniosek mam taki iż wszystkie rady są w pewnym sensie ok ale muszę powiedzieć że dopiero po zastosowaniu chemii zaczęła się widoczna poprawa. Teraz muszę pomyśleć gdzie zrobiłem błąd i tak jak napisał Tofik próbować skasować przyczynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem wątek i w tym przypadku (o dziwo) zgadzam się z Tofikiem, jeśli nie wyprostujesz baniaka od podstaw, ie unormujesz równowagi i nie będziesz jej trzymał to nie dojdziesz do ładu z cyjano, dino i innym syfem, wszystkie zaciemnienia, chemia itd. to walka ze skutkami, a nie z przyczynami...

pozdrawiam

seb

A w którym miejscu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu jest problem ile przyczyn tyle miejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chemiclean wbrew pozorom utrudniłeś sobie działanie, bo nie będziesz widział po zmianie czego rozwiązał się problem, lub jakkolwiek na niego wpływał.

No cóż, wedlug mnie przyczyny już nie znajdziesz, chyba że zrobisz sobie listę tak jak ja zrobiłem na poprzedniej sronie omawiając wysokie no3. Ale i tak będziesz miał pod górę, niż gdyby analizować listę potencjalnych problemow usuwając je. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie rozmawialiśmy o zwiekszeniu odpieniacza i wpływie na redukcję cyjano ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie - czy odpieniacz był umiejscowiony przed przegrodami z żwirkiem, ceramiką czy za?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam pytanie :)

Jakich testow uzywasz na no3 ? Cycle zamienilbym na Special Blend...

I nie robic zadymy :starwars:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi