kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 Ok tylko gdzie szukać tej przyczyny. Czy jest to winą złego prowadzenia przeze mnie i mojej małej wiedzy jak na ten temat ( myślę że siedem miesięcy na tak rozległy temat jak morszczyzna to jest kropla w morzu. Widać po wpisach na forum że nawet osoby zajmujące się od kilku lat zadają pytania.)czy może przyniosłem z zewnątrz. Ja z tego co zrobiłem u siebie w pewnym sensie skorzystałem z porad przeciwników i zwolenników różnych metod. Na przykład jak już pisałem powywalałem zbyteczne rzeczy tj. żwir, gąbki, ceramikę i wszystko to gdzie może zbierać się syf.Pomogło ale nie do końca. Więc siłą rzeczy spróbowałem też innych metod np zmiana soli, mniejsze karmienie, inne ustawienie odpieniacza oraz tego czego nie za bardzo chciałem robić czyli użycie chemi. Wniosek mam taki iż wszystkie rady są w pewnym sensie ok ale muszę powiedzieć że dopiero po zastosowaniu chemii zaczęła się widoczna poprawa. Teraz muszę pomyśleć gdzie zrobiłem błąd i tak jak napisał Tofik próbować skasować przyczynę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 Przeczytałem wątek i w tym przypadku (o dziwo) zgadzam się z Tofikiem, jeśli nie wyprostujesz baniaka od podstaw, ie unormujesz równowagi i nie będziesz jej trzymał to nie dojdziesz do ładu z cyjano, dino i innym syfem, wszystkie zaciemnienia, chemia itd. to walka ze skutkami, a nie z przyczynami... pozdrawiam seb A w którym miejscu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 I tu jest problem ile przyczyn tyle miejsc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 Dzięki chemiclean wbrew pozorom utrudniłeś sobie działanie, bo nie będziesz widział po zmianie czego rozwiązał się problem, lub jakkolwiek na niego wpływał. No cóż, wedlug mnie przyczyny już nie znajdziesz, chyba że zrobisz sobie listę tak jak ja zrobiłem na poprzedniej sronie omawiając wysokie no3. Ale i tak będziesz miał pod górę, niż gdyby analizować listę potencjalnych problemow usuwając je. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 A nie rozmawialiśmy o zwiekszeniu odpieniacza i wpływie na redukcję cyjano ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2012 a ja mam takie pytanie - czy odpieniacz był umiejscowiony przed przegrodami z żwirkiem, ceramiką czy za? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2012 Tez mam pytanie Jakich testow uzywasz na no3 ? Cycle zamienilbym na Special Blend... I nie robic zadymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach