Skocz do zawartości
AquaSting

Filtr kubełkowy

Rekomendowane odpowiedzi

ja się tam nie boję o Twoje czyszczenie, bo to Twój pomysł i twój osobisty "krzyż". Sam przerabiałem to, więc się dopytuje czemu. Biobale się zapychają syfkiem nawet w kominie, muł w skałkach też osiądzie. Ja rozumiem że jesteś nastawiony na 100% że tak robisz i nikt cię od tego nie odwiedzie, tak więc mam nadzieje że zdasz nam relację tak szczegółowo jak robisz to do tej pory, bo początki morskiego są zawsze piękne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego to nie są początki - to jest eksperyment mający udowodnić że "low cost" nie zawszze znaczy dziadostwo jak powiedział Pan z Profesjonalnej Firmy kilka postów wyżej. Mam dwa akwaria ze sumpami od 4 lat, głownie z obsadą rybną ( duże scopasy, veliferum, vlamingii,sochal i lubiący skubać heniochus ..., azotany i fosforany ciężko tam utrzyamac w ryzach.Dlatego chce oddzielić bezkręgowce do tego baniaczka. Mam nadzieje że coś ci wyjaśniłem. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu zaczynasz zaczepnie pisać... bo Pan z profesjonalnej firmy się zna, i jego prawo mieć inne zdanie od Twojego. Jak i również twoje mieć inne niż on, ja tylko się grzecznie pytam, bo sam się tak bawiłem. I fajnie że masz akwarium z sumpami od 4 lat. Ja mam morskie od 16:) Ale nie przeczę, może znasz się lepiej.

Jeśli natomiast chcesz LOW COST to nie rozumiem co jest takiego LOW COST w zastosowaniu 2 kubłów... no chyba że LOW COST to wg. ciebie zrobienie akwarium z tego co się ma-dostanie.

Wobec tego czy byłoby LOW COST, jakbym sciągnął ze strychu stare hqi 2X150 , odpieniek BK 160 od kumpla który zmienił akwarium na większe i zapakowałbym 2 tunze 6055 których już nie używam , jako cyrkulację? Byłoby wg tego co piszesz, bo to nieużywane, leży w kącie i zakładam LOW COST... tylko czy rzeczywiście?

Akwarium LOW COST to wg. mnie - akwarium, 2 pompki jvp, grzałka, skała i jakaś alga zielona typu caulerpa, posadzona w lekkim oddaleniu od skały, na piachu aby nie uczepiła się kamieni i na nich nie rozpleniła. Światło to rzecz indywidualna, więc tu nic nie wpiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosta sprawa - masz w piwnicy stare akwarium do wykorzystania, Czy opłaca się je wiercić?? I tak wskutek użytkowania jest trochę porysowane.Może jescze wkleić front z opti white? Już to się nie bardzo opłaca. Dostaje za przysłowiową flaszkę stelaż , akurat o potrzebnych wymiarach. Już coś jest.Kubełki miałem wvcześniej - dostały nowe wirniki i hulają razem w sumie pod 2000 l/min. Mam dużo skały -chce to własnie wykorzystać pod miękasy, zoo,grzybki itp. Nie ma szans na twarde - sam to przyznałem.Tak że myślę się zamknąć kwotą 2500 zł wliczając w to zakup zwierzakówi, wewnętrznego odpieniacza, lampy 4x54 (już jest zresztą).Nie widzę w tym nic nonsensownego...a tym bardziej zaczepnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zauważyłeś że upierasz się przy swoim i piszesz w wątku nie o swoim projekcie, tylko w wątku @AquaSting'a który nie ma doświadczenia żadnego i pyta o radę? Jak mówię, miałem, używałem kubły i wiem że mija się to z celem i lepiej porządnie zrobić to od początku do końca.

Załóż osobny wątek ze swoim akwa, bo na razie mieszasz chłopakowi z tymi kubłami w głowie, zastawiając się opcją "low cost"... a ja powtórzę po raz kolejny... pojęcia nie mam co ma być w tych kubłach za medium filtracyjne, aby je było sens stawiać. Do cyrkulacji pompek się używa a skale daje do wewnątrz akwarium.

Dziwne to, ale mo\ze ma sens. Załóż wątek, opisuj co miesiąc co się dzieje, chętnie poczytam. I jak mówię, nie twierdzę że się nie uda z kubłami, tylko się dziwie po co je w ogóle dawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie temat trochę się zaostrzył ;)

Aby rozluźnić nie co atmosferę powiem coś od siebie.

Będę miał sumpa, nie będę miał kubełkowych filtrów.

Tak naprawdę to zapotyłem w sumie omyłkowo o te filtry bo źle zrozumiałem pewną rzecz i myślałem, że oprócz odpieniacza należy mieć jeszcze filtry jakieś i myślałem właśnie o kubełkowych :) Teraz już wszystko wiem co i jak :)

Co do samego tematu czy filtry będą ok czy nie to w sumie nie ma o co się kłucić bo każdy robi po swojemu.

Jeżeli ma to być eksperyment i jeżeli zwierzęta na tym nie ucierpią to może i wszyscy się dowiemy czegoś nowego i ciekawego :)

W każdym bądź razie ja na razie wiedzę przeswajam a w innym temacie już nawet przesłałem projekt wstępnego sumpa :) ps.jeszcze będę go zmieniał

Z mojej strony temat uznaję za zamknięty ponieważ już wiem co chciałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą nowe fotki, będzie się życie rozwijać to będzie o czym dyskutować .Mam z tym jescze masę roboty. A na razie każdy wie swoje. A co do tematu "kubełek"- to nie ma go sensu dublować . Mam nadzieje że kolega @Aqua Sting się nie obraził.

Edytowane przez druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak możemy pośmiecić to fajnie:)

To @druid, powiedz dlaczego dokładnie chcesz zastosować te kubły? Co one będą robiły w Twoim akwa? Jako filtry biologiczne będą? Dobrze rozumiem? Bo kawałki skały i bioballe chcesz tam pakować? To w czym to lepsze będzie od samej skały w akwarium? Lepiej tej skale i bakterią będzie w tym kuble pod akwarium niż w nim samym?

Ja na prawdę nie mam na celu się kłócić z nikim o nic, tylko szukam sensu w zastosowaniu kubełków. Bo ani to nie ekonomiczniejsza opcja dla pomp cyrkulacyjnych, ani nie czyści się tego lepiej niż sump. Ani tak rowy nie wpakujesz bo się usyfi moment, a jak dasz waty, to ją trzeba zmieniać co dzień lub dwa aby sens to miało i nie było filtrowania wody przez brudną watę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co te złośliwości chłopaku???Pytałeś to Ci odpowiedziałem.Moim zdaniem to przy takim zetawie z glonów nie wyjdziesz przez najlbliższy rok.

Ale Twój cyrk i Twoje małpy...życzę powodzenia :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odpowiadam

"w czym będą lepsze od samej skały w akwarium"?

Gdyby sama skała wystarczała to nikt by sie nie bawił w sumpy ,o ile się nie myle to zaletą skały jest jej porowatość i życie - zarówno to na zewnątrz jak i w drobnych kanalikach wewnątrz. To ono zastępuje ( w uproszczeniu ) elementy cyklu denitryfiacyjnego, jakie w słodkim baniaku pełni np. gąbka w dojrzałym filtrze.Uważam że woda pod sporym ciśnieniem w kubełku, będzie podobnie działać na skałe, identycznie jak w najprostrzym sumpie oczysczejąc się biologicznie.

Biobale będąc ostatnią warstwą ( czyli pierwszą od góry) mogą być w prosty sposób czyszczone w razie zasyfienia - wtam osiądą najdrobniejsze zanieczyszczenia.

A co można zrobić by zminimalizować niestabilność zbiornika? Ano uzyć sporo dobrej skały w jego wnętrzu, może przesadziłem z tym 120 kg, ale z tego co pamiętam to 4 duże wiadra mokrej skały to było około 80 kg. Tyle zmiesczę na pewno. Od razu dodaje że start robie na dojrzałej wodzie z innego zbiornika tak że nie spodziewam sie brązowo - czerwonej inwazji.

A nie wyobrażam sobie akwarium bez wydajnego systemu filtracyjnego - choćby przy przemeblowaniu czy łapance będzie w wodzie zawsze masa syfu.Nie mówie już o tym że mam by pass który pozwala włączyć w system lampę UV, reaktor, dolewkę czy co tam sobie kto wymyśli.

A co do kultury, to jak mówi Andzej Mleczko - jestem miły jak ktoś jest miły..pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie pisał że sama skała wystarczy a w sumpy "bawimy" się po to, aby ukryć np. odpieniacz czy refugium. Więc nie odwracaj kota ogonem, bo do czego jest żywa skała to ja rozumiem, tylko że ją umieszcza się w środku akwarium a nie w kubłach. W sumpach czasem ląduje nadmiar skały. Każdy stara się jak może, aby ograniczyć sobie strefy w których może zbierać się syfek z akwarium.

Więc to co napisałeś nie bardzo mnie osobiście przekonało do słuszności zastosowania kubła, bo nie podałeś nic czego byśmy nie robili, bez ich użycia. Wręcz odnoszę wrażenie że chcesz ich użyć "na siłę" aby udowodnić że można je stosować. Owszem, zagadzam się z Tobą - można, w 100%, tylko po co, skoro skała leżąca w akwarium w ilości np.20% nam w zupełności wystarcza za filtrację biologiczną. Do tego odpieniacz i finał. Ty chcesz jej dać 40% i odpieniacz, to gdzie i po co te kubły?? Biologicznej filtracji w takim zestawieniu będziesz miał nad stan:)

Może jestem jakiś dziwny czy głupi, ale naprawdę nie mam pojęcia czemu te kubły mają służyć. Bo niby czytam pięknie że do biologicznej filtracji, ale po kiego, skoro ok80kg w 240litrowym akwarium to zdecydowanie wystarczająco dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się to co piszą inni. "Nicolaus Copernicus" przedstawił zarys teorii heliocentrycznej i wszyscy myśleli że to wariat, a teraz widzimy go jako geniusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtarzam, używałem kubełka EKHEIM profesional w moim pierwszym akwarium

miałem w nim potłuczoną żywą skałe

po jakimś miesiącu przepływ bardzo spadł wiec otworzyłem kubełek

w środku było poprostu BŁOTO

w akwarystyce słodkowodnej ważny jest wolny przepływ by wydłużyć kotakt wody z medium filtracyjnym

na początek filtra dajesz wate ktora wychwytuje syf

wata spokojnie może miesiąc pracować

w mojej solniczce wate zmieniam codziennie, po dwuch dniach już mi sie przelewa woda górą

fitlt kubelkowy przyniesie ci wiecej szkody niz pożytku i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morog, przykro mi, ale się mylisz. W Tetratecach serii EX jest inaczej. Woda jest wciągana kanałem na sam dół. przechodzi do góry poprzez ceramikę, biobale, grubą gąbke, gąbke z węglem ( nie wiem po co go dają) i na koniec najdrobniejsze medium czyli watę . Podobnie jest w JBL( notabene 3x lepszym) którego uzywam w 700 l malawi. Wymaga czyszczenia praktycznie co tydzień. Jako kubełkofil wiem to z autopsji :thumbsup:

slawomirdryl - w porównaniu do Galileusza Kopernik pławił sie w luksusach, a na dodatek uniknął łazni bez wody. Spróbuj na jakimś wydziale biologii powiedziec ze nie wierzysz w teorię ewolucji Darwina - to jest dopiero dziwowisko... nawet :lol: obiadu na stółówce z tobą nie zjedzą...

post-2179-0-13207700-1324149803_thumb.jpg

Edytowane przez druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, byłem kiedyś tak samo uparty ;)

sypnie mu sie zbiornik to uwierzy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi