Skocz do zawartości
AquaSting

Zestaw pytań sprzętowych :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:

Powoli zaczynam myśleć o akwarium morskim (pierwszym w życiu :) Czytam forum, czytam książki i inne dostępne w sieci materiały ale nie zawsze na wszystko jest odpowiedź. W związku z tym mam pytania związane z kompletowaniem sprzętu. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi:

Akwarium planowane to: 300l (będzie żywa skała, na początek korale miękkie i jakieś rybki, które są łatwe w utrzymaniu).

A poniżej moje pytania:

1. Żywa skała – jak wyczytałem najlepiej jak jest to ok 20% pojemności zbiornika. A jaka jest minimalna ilość żywej skały na początek ? tak aby zmniejszyć koszty początkowe a z czasem dokupić więcej...

2. Żywy piasek – nigdzie nie udało mi się znaleźć przelicznika jeżeli chodzi o piasek a dokładnie o to ile należy kg mieć w 300l akwarium ?

Jeżeli chodzi o sam piasek to chyba zdecyduje się na “Bio Active Live Aragonite”. I tutaj od razu nasuwa się kolejne pytanie, czy na całej powierzchni akwarium powinien się znajdować tylko jeden rodzaj pisaku czy można gdzie nie gdzie dać też jakiegoś innego np. żwirku ? I czy jest sens tak mieszać podłoże ?

3. Odpieniacz – no właśnie, na początek chciałbym zainwestować nie duże pieniądze na to urządzenie. Czytałem, że w porządku (i cenowo i jako urządzenie) jest np. “OCTOPUS BH-200”. Czy ktoś ma taki bądź może polecić inny dobry odpieniacz zewnętrzny z pompą w cenie do max. 300zł ?

4. Filtr zewnętrzny – zastanawiam się nad “JBL E1500” (dostępny np. tutaj: http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-e1500-akwarystyczny24-i1955734815.html). Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego filtru ? Przy okazji filtrów napisze jeszcze, że zastanawiałem się wcześniej czy by kupić od razu filtr kaskadowy, który miałby służyć głównie do tego aby wyeliminować potencjalne zjawisko zwane “film” czyli osad na powierzchni lustra... ale jak czytałem to ten filtr JBL ma deszczownicę tak więc dodatkowy filtr kaskadowy w tym przypadku wydaje się być zbędny prawda ?

5. Cyrkulacja fal – jakie pompy polecacie ? czytałem gdzieś, że dla akwarium 300l cyrkulacja powinna mieć wydajność ok 10 000l/h czyli np. 2 pompy po 5000l ale nie wiem ile jest w tym prawdy ponieważ nigdzie nie udało mi się potwierdzić tej tezy. I tutaj mam jeszcze jedno pytanie. Czytałem, że niektórzy zmniejszają cyrkulację o 50% w nocy. Gdy szukałem różnych pomp to żadna z nich nie miała takiej regulacji cyrkulacji ?! Fajnie byłoby mieć właśnie coś takiego.

6. Grzałka – myślę o “FLUVAL E 100W”. Głównie dlatego ten typ bo ma wyświetlacz lcd tak więc ciekawy bajerek a nie wiele droższa od tych bez... Tylko czy 100W wystarczy ? czytałem, że przyjmuje się, że na każdy 1l wody przypada 0,5W, przy 300l wychodzi więc 150W ale należy odjąć od tego wszystko to co będzie znajdowało się w akwarium czyli skały itd. Przyjąłem więc 100W ale może powinno być jednak więcej (120-150W). Czy lepiej jest zamontować jedną grzałkę większą czy może dwie mniejsze po dwóch stronach akwarium ?

7. Otwarte akwarium – czytałem w różnych miejscach, że najlepiej mieć jednak otwarte akwarium. Tylko czy ryby nie wyskoczą i jak się ewentualnie od tego ustrzec ?

8. Oświetlenie – zastanawiam się nad dwoma opcjami pokrywy:

- pierwsze opcja: “LAMPA BELKA T5 4x54W 120cm + ŚWIETLÓWKI” (http://allegro.pl/lampa-belka-t5-4x54w-120cm-swietlowki-hit-i1965079465.html). Z tego co mi sprzedawca pisał są to świetlówki: 2x 7500 K i 2x 25000 K (jakiej firmy to nie wiem).

- druga opcja: standardowa pokrywa: http://www.superpreis.pl/pokrywa-czarna-prosta-120x50-211019 + świetlówki

Już na pierwszy rzut oka wydaje się, że lepsza jest opcja pierwsza ale czy faktycznie będzie miała lepsze zastosowanie u mnie ? Proszę przy okazji o pomoc w wyborze świetlówek. Aha i jeszcze jedna ważna rzecz – chciałbym również zamontować na pokrywie oświetlenie nocne (niebieskie led), co polecacie – chodzi o gotowy niedrogi zestaw np. świetlówkę którą można by zamontować jakoś w pokrywie.

9. czyścik magnetyczny – czy przydaje się on i faktycznie działa czy możne lepiej mieć w pogotowiu normalny czyścik. Oraz czy taki czyścik magnetyczny nie rysuje akwarium z zewnątrz i wewnątrz ?

Więcej pytań na razie nie mam :)

Tak więc z niecierpliwością czekam na pomoc i z góry wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 dokładanie skały nie ma sensu bo akwarium bedzie ciagle dojrzewało na nowo, jak nie masz kasy na skałe to poczekaj z zakładaniem akwarium aż ją będziesz miał

Ad.2 piasek według uznania, z moich doświadczeń lepiej mniej niż więcej, to znaczy piasku daj tylko tyle aby przykryć dno, dosłownie kilka mm

Ad.3 na tym nie warto oszczędzać bo odpieniacz to podstawa, radzę poszukać jakiegoś uzywanego wyższej klasy, kupisz za słaby to albo za kilka miesiecy bedziesz zmieniał na lepszy albo zrezygnujesz z akwarium

Ad.4 takich filtrów nie stosuje się w morskim

Ad.5 ja w 240 litrach mam 9000 l/h i jest akurat

Ad.6 2 grzałki nie maja sensu bo i tak w akwa jest cyrkulacja wody, jedna a porzadna wystarczy

Ad.7 jeśli otwarte to koniecznie z koroną, mi juz 2 babki wyskoczyły ale niestety oświetlenie mam oparte o szybe i nie mam juz mozliwosci dorobienia sensownej korony

Ad.8 jak nie chcesz przezywać frustracji, że korale marnie wygladaja to na takie akwarium minimum 6x54W a ja bym polecał 8x54 ;) to się tak mówi, że na początek miekkie, ale to się zmienia po wizycie w sklepie akwarystycznym

pomyśl czy nie warto samemu zbudować lampe na profilach aluminiowych

Ad.9 czyścik się przydaje, nawet bardzo, a czy rysuje to zalezy czy bedziesz nim orał w piasku czy nie, jakas rysa zawsze sie moze zdarzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

Przede wszystkim to skontaktuj się z którymś z kolegów z okolicy Poznania lub samego Poznania . morszczaków w tym regionie nie brakuje . Rozmowa i przypatrzenie się zbiornikowi u któregoś z kolegów da ci bardzo dużo .

Ad1 . Potwierdzam słowa przedmówcy

Ad2. Piasku pod skałę nie wsypuj . Są dwie szkoły . Pierwsza to dsb w akwarium i wtedy jest minimum 8cm piasku . druga to warstwa ozdobna . DSB w głównym zbiorniku osobiście odradzam , więc pozostaje tylko wersja druga – warstwa ozdobna około 1,5 – 2 cm .

Ad3. To serce akwarium i musi być porządny. Za 300zł nie kupisz .

Ad4. Nie jestem zwolennikiem tego typu filtracji . Dla mnie podstawa to sump .

Ad5. Zależnie od tego jakie koralowce chcesz trzymać . Do miękkich jak piszesz te 100000 litrów wystarczy . Regulowane to Tunze ( dosyć drogie ) ewentualnie tańsza opcja to jakieś chińczyki .

Ad6. Jedna wystarczy . Moc grzałki uzależniona jest też między innymi od temperatury w pomieszczeniu .

Ad7. Najlepiej otwarte z koroną

Ad8. Tak jak powiedział kolega może spróbuj sam zbudować . 6x54W do miekasów styknie . Do sps-ów to za mało .

Ad9. Czyścików i skrobaków różnej maści nigdy dość .

No i najważniejsze to czytać , czytać , czytać ………..Jak dobrze poszukasz na forach masz odpowiedzi na wszystkie twoje pytania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ok, to na pierwsze pytanie odpowiedź już mam.

2. a dlaczego nie polecanie grubszej wartwy piasku ? problem z zanieczyszczeniem czy jest jakiś inny powód ?

3. a jaki byście radzili do tych 300l ? oczywiście jasne, że im droższy tym lepszy, chciałbym jednak to wypośrodkować.

4. sump - no niestety przynajmniej a początek z czegoś musze zrezygnować. Takimi małymi kroczkami do celu więc chcę się skupić na filtrze zewn. Jaki zatem polecacie - w przystępnej cenie oczywiście :)

5. na to pytanie dpowiedź już mam :)

6. ale zostawić te 100W czy raczej celowac wyżej ? tem w pomieszczeniu, różnie (18-20 stopni)

7. na to pytanie dpowiedź już mam :)

8. domyslam się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia ale budżet... na poczatek więc 4x54 chyba dobre będzie ?

9. bardziej mi chodzi o to czy działają jak nalezy, tzn nie ześlizgują się ? A no własnie, przy okazji pytanie: jak często musicie szyby czyścić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. sump - no niestety przynajmniej a początek z czegoś musze zrezygnować. Takimi małymi kroczkami do celu więc chcę się skupić na filtrze zewn. Jaki zatem polecacie - w przystępnej cenie oczywiście :)

W pierwszym poświe wkleiłeś przykład filtra zewnętrznego, w podobnej cenie zmieścisz się z wklejeniem komina do akwa, rurkami i sumpem. Wygoda i możliwości przy stosowaniu sumpa w stosunku do filtra zewnętrznego są nieporównywalne.

Nie pchaj się w kubełki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku pisałem już koledze o sumpie ,na prv wysłałem bardziej wyczerpujące odpowiedzi ale kolega chyba myśli że ja mu wróg hehehe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sump - no niestety przynajmniej a początek z czegoś musze zrezygnować
Jeśli chcesz przy takiej wielkości akwarium rezygnować z sumpa to moim zdaniem skończysz na tym że za kilka miesięcy założysz temat: "Jak dołożyć sump do działającego akwarium?" :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odpowiedzieć na te pytania po swojemu (mam ciut inne zdanie i doświadczenia więc może przy okazji ktoś mi coś wyjaśni :rolleyes: ).

1 - Na początek wystarczy 10% a kolejne 10% powinieneś dołożyć po 1 max 2 miesiącach. (Ja wkładałem skałę na 3 raty :whistling: )

2 - Grubość warstwy zależy od przeznaczenia... Ozdobna - ok 1cm; wspomaganie filtracji - ok 3cm; DSB - 5 i więcej... Jeśli chodzi o DSB nie polecam się do tego zabierać w głównym zbiorniku ani tym bardziej nie zapoznając się dokładnie z tym tematem (jak ktoś lub coś rozkopie piasek po utworzeniu się DSB najprawdopodobniej spowoduje katastrofę w zbiorniku). Jeszcze jedno - nie syp piasku od razu... Poczekaj kilka dni od włożenia skały żeby łatwiej było Ci odessać wypłukiwany na początku ze skały syf.

3 - Oszczędzaj na wszystkim tylko nie na odpieniaczu! W słodkich (prostych) wystarczy kubeł lub kaskada i podmianki, w morskim brak odpieniacza = brak usuwania zanieczyszczeń organicznych (mogę zostać zbombardowany argumentami "że AlgeaScrubber...", "że ten czy tamten to tylko podmianki...", "że ktoś coś...". Nie zapominajmy, że kolega zaczyna i lepiej w przyszłości wyłączyć odpieniacz niż rzucić to wszystko "bo ciągle mi zdycha")

4 - Filtry kubełkowe, kaskadowe i inne tego typu świetnie spisują się jako filtracja mechaniczna i/lub jako filtr przepływowy dla np węgla.

5 - Jakie polecam? Ja używam Tunze ale każda firma ma wady i zalety... JVP - TANIE! Ale osobiście trochę się obawiam wkładania wyrobów nie do końca sprawdzonych producentów do mojego baniaka tym bardziej, że czasem wkładam doń ręce, nie wiem czy są sterowalne... Tunze - trzeba zapłacić ale w zamian masz dobrą pompę, cichą i z takimi parametrami jak na pudełku, są wersje sterowalne i nie... Vortech - NIE tanie i głośniejsze od Tunze ale wewnątrz zbiornika masz tylko wirnik i osłonę, są chyba tylko sterowalne.

Jeśli chodzi o ilość to zależy od obsady... Jak chcesz dużo ryb czy miękkich to nie może ich rzucać po zbiorniku ale jak dasz dużo skały w dziwnej konfiguracji i będziesz miał do tego sporo SPSów to może być mało (wiem po sobie - mam 2x4500l/h i jest trochę mało bo lubię mieć dużo skały a przez to tworzą mi się "martwe strefy"). Tak czy inaczej na początek można kierować się zasadą o której pisałeś... Pompkę zawsze możesz dokupić.

6 - Jedna grzałka (IMHO 200W) w zupełności wystarczy. Większym problemem jest zazwyczaj za wysoka temperatura ale jak masz w pomieszczeniu 18+ stopni to nocą grzałka może się przydać.

7 - Zalety otwartego akwarium to przede wszystkim większe parowanie i dzięki temu lepsze odprowadzenie ciepła (pamiętaj o zakupie automatycznej dolewki). Wady to świecąca po oczach lampa i ryzyko (choć mi się na szczęście nigdy to nie zdarzyło) wyskoczenia ryb ale łatwo sobie z tym poradzić montując np koronę.

8 - Bezsprzecznie lepsza jest opcja 1. Jak masz możliwość montażu pomyśl o lampie podwieszanej z sufitu... Nie będzie problemu z montażem korony i z ewentualnym dostępem do akwa jak trzeba będzie coś włożyć, wyjąć, przestawić. Barwę dobierzesz sobie pod swoje oko (pamiętając, że im bielsze tym lepsze dla zooksantelli a im bardziej niebieskie tym lepsze wybarwienie i radość dla oka). Moim zdaniem powinieneś bez krempacji udać się do kolegi/koleżanki z forum lub do sklepu, wypytać o mix kolorów nad konkretnym zbiornikiem i wtedy podejmiesz decyzję.

9 - Czyścik bezsprzecznie się przydaje (u siebie leję fitoplankton i jadę po szybach codziennie, bez fito co 2-3 dni... im częściej czyścisz tym rzadziej będziesz skrobał szybę z glonów wapiennych). Sam czyścik nigdy nie porysuje Ci szyby... Rysy to zasługa piasku ale nie jest powiedziane, że na pewno prędzej czy później porysujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi