Skocz do zawartości
lukaszra

szklo na gore jako pokrywa parujeeeeeeee

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie

powiedzcie jak jest z polozeniem szkla na gore akwa ??

straszliwie paruje mi woda ,,, masakrycznie wrecz :)

wiec pomyslalem ze poloze dociety tak na 90 % kawal szkla zeby chociarz czesc sie skraplala ..

co o tym myslicie ??

swiatlo nie dostanie w du...??

dobry ?? zly pomysl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na świetle na pewno będą straty, a i sama obsługa tych szyb kłopotliwa, czyszczenie zdejmowanie... miałem kiedyś tak nad słodkim baniakiem i szczerze mówiąc nie polecam. Dlaczego przeszkadza Ci ta parująca woda?

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie nadarze jej dolewac jak juz wszystko bedzie w srodku :)

z jednej strony to fajna sprawa bo w miesiacu nie bede musial nic zlewac :) wystarczy ze doleje swiezej hahah :) ale z 2 strony czekac i nie dolewac co chwila to taj lipa bo sie pasek robi na szybie w miejscu najwyzszego poziomu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie nadarze jej dolewac jak juz wszystko bedzie w srodku :)

"Wszystko" czyli cała woda? Film powinien spływać spływać przez grzebień przy docelowym poziomie wody.

Stosuje się czasem "pokrywki" jako zabezpieczenie przed wyskakiwaniem ryb ale obawiam się, że jak położysz szybę to nie opanujesz temperatury w zbiorniku... Bądź co bądź ale sporo ciepła ucieka ze zbiornika przez parowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam przelewowki bo nie mam sumpa u mnie odpieniacz jest w srodku tylko wstawione sciaki za ktorym jest ukryty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup pleksi lub poliwęglan i wytnij otwory tak aby ograniczyć powierzchnię parowania. zasłoń np 50% zbiornika.

ja mam zbiornik o pow 0,72mkw i zasłoniłem w ten sposób 60%, na noc cały przykrywam. przed zmianą dolewałem 10-15 l wody dziennie, teraz ok 5l

jedyny mankament to to że ukwiały przeniosły się w nowe miejsca - ale to normalne światło się zmieniło.

musisz tak rozmieścić otwory aby korale znajdowały się bezpośrednio pod nimi i dodatkowo zasłoń je na noc. Wiąże się to jedynie z dodatkowymi czynnościami ale skoro nie chcesz dolewać wody?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi