Skocz do zawartości
Sushi

Niestabilność odpieniacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do szanownych kolegow, ktorzy moze juz przerobili ten temat.

Chcac poprawic dzialanie odpieniacza (ATI BM200) wyprowadzilem pobor powietrza za okno. Wezyk ma okolo 1,5 m. Odpieniacz pracujacy do tej pory stabilnie (raz ustawiony tak sobie pracowal i pracowal i pracowal.........) nagle w ciagu tygodnia przelewa mi 4 razy. Zastanawiam sie nad temperatura powietrza zasysanego. Im nizsza tym poziom piany sie podnosi co w efekcie prowadzi do przelania.

Skutek 4 przelanych kubkow to lekkie slady cyjano....

Moja konkluzja na razie to tylko tyle, ze lepsze jest wrogiem dobrego ... :)

Cwiczyl juz ktos takie cuda ?

Dodam tylko, ze efekt wyprowadzenie wezyka za okno to roznica w ph o okolo 0,06.

Odpieniacz pobierajacy powietrze z szafki - pH - 8,12

Odpieniacz pobierajacy powietrze zza okna - pH - 8,18

warto sie napinac i jednak ciagnac powietrze z zza okna ??

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie :) Dużo lepiej wietrzyć pomieszczenie :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ile Ci bierze powietrza przed węzykiem i za oknem, jesli nie zwiększyłeś średnicy wężyka to masz dodatkowe tłumienie wynikające z długości, i przez to mniej powietrza Ci bierze pompa.

Powietrze zza okna to 0,1 - 0,3 więcej PH. Tyle tylko że trzeba wziąć węzyk o większej średnicy by tłumienie było jak najmniejsze lub mocniejszą pompę.

Mój APF 600 brał przy pompie 400-500 l powietrza a po przejściu 7 m węzyka o średnicy 8mm było już tylko 200-250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ile Ci bierze powietrza przed węzykiem i za oknem, jesli nie zwiększyłeś średnicy wężyka to masz dodatkowe tłumienie wynikające z długości, i przez to mniej powietrza Ci bierze pompa.

Tego nie sprawdze, w tej chwili nie mam czym.

Powietrze zza okna to 0,1 - 0,3 więcej PH. Tyle tylko że trzeba wziąć węzyk o większej średnicy by tłumienie było jak najmniejsze lub mocniejszą pompę.

Profilux z uporem maniaka pokazuje mi ze ta roznica to raczej nie w dziesiatycz czesciach ale w setnych pH. Przy poborze z wewnatrz szafki max to 8,14, przy poborze z zaa okna 8,18. Weżyk ma srednice wewnetrzna 8 mm. Popma ma rozwiercony wlot na 5,5 mm czyli to jest OK.

Ale nie tu tkwi problem. ROzumiem, ze powietrza moze byc mniej, wiecej... kwesta ustawienia odpieniacza. Chodzi o to ze ilosc zasysanego powietrza nie jest stala. Im powietrze zimniejsze tym odpieniacz zaczyna podnosic pobierac powietrza jakby wiecej.... do tego stopnia ze w koncu z ustawienia polsuchego przechodzi w mokre, mokrejsze i jeszcze mokrejsze... i przelewa .....

TO wlasnie mnie zastanawia. Jak wraz ze zmiana temperatury (teraz wahniecie dobowe jest od okolo +10 stopni w dzien bo sciana jest ogrzewana przez slonce do okolo -2, -3 stopni w nocy, czyli roznica temperatury 10-12 st.) zmienia sie ilosc pobieranego powietrza i jaki wplyw ma to na piane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie temperatura, w każdym razie u mnie nie zmienia się poziom wody w odpieniaczu i nie przelewa.

Przyczyny przelewania szukałbym gdzieś indziej.

Jesli masz taka małą różnicę w PH to tak jak namisał SEB, nie warto walczyć.

A spróbuj zrobić takie doświadczenie, dobrze wywietrz pokój i wtedy sprawdź jaka jest różnica w PH - przy poborze powietrza z szafki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w tej chwili tez bedzie malo obiektywne.

szafka jest w miare szczelna a mam tam podpiety wentylator komputerowy wyciagajacy powietrze ze srodka. W tej chwili wezyk doprowadzajacy powietrze z za okna wisi swobodnie. Tak wiec sadze, ze spora czesc powietrza z szafki stanowi powietrze jakoby zasysane z zaa okna przez wentylator komputerowy wyciagajacy powietrze z szafki...

i tak chyba zostawie :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi