Skocz do zawartości
kaspy

odpieniacz, pompa obiegowa i cyrkulacja - projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarium 110x70x60 = 462 litry, obsada: miękkie, LPS, ukwiał (quadricolor), rurówki, większe ryby: para Premnas biaculeatus (Maroon clownfish), pokolec na glony, max. 1 lub 2 jakieś inne większe, ewentualnie kilka mniejszych ryb. Skały jakieś 60-90kg (bluestone) - podobno jest bardzo lekka, więc kupię ją w 2 partiach żeby zorientować się ile zajmuje.

Odpieniacz:

Vertex Alpha Cone 170

Pompa obiegowa:

Tunze Recirculation pump Silence electronic (1073.050)

Cyrkulaacja:

Tunze Wavebox

2x Hydor Koralia Magnum 7

Jak wam się widzi taki zestaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w cenie vertexa masz Red skima może więc warto się zainteresować? Zwłaszcza że jest chwalony, a o samym vertexie to nie wiele słychać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny:) tylko obiegówkę dałbym deltec'a

Te które znalazłem są trochę duże do mojego litrażu - najmniejsza (HLP4040) ma 4500 l/h, czy są jakieś mniejsze? Zależy mi żeby była cicha i nie miała problemów z wahaniami przepływu które jakoby mają Red Dragony o których myślałem na początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w cenie vertexa masz Red skima może więc warto się zainteresować? Zwłaszcza że jest chwalony, a o samym vertexie to nie wiele słychać?

Czekałem na Red Skima Cone, ale chyba się nie doczekam. 200 wydaje mi się przewymiarowany do tego litrażu. Vertexa znalazłem szukając opinii o Royal Exclusive, podobno pieni lepiej od oryginalnych Bubble King-ów choć sam stożek nie jest wykonany z akrylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HLP 4040 będzie ok (to co podaje producent czyli że ma 4500 l/h spada wraz z wysokością pompowania wody do góry). Jest niesłyszalna i nie ma takich jazd jak z RD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja też... dlatego u mnie obiegówki to pompy Laguna:)

@kaspy - a miałeś kiedyś morskie akwarium już, czy dopiero zaczynasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytypuj jakiś inny odpieniacz sobie, ten to porażka, serio :) popytaj ludzi którzy go mieli.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś jednak zrezygnował z chęci posiadania odpieniacza o kształcie stożka, to REDSKIM 200 będzie odpieniaczem dla ciebie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytypuj jakiś inny odpieniacz sobie, ten to porażka, serio :) popytaj ludzi którzy go mieli.

Pozdrawiam

seb

Nikt się nie przyznaje. ;-) Jedyny problem na który ludzie się skarżą na zagranicznych forach to pulsowanie które podobno łatwo skorygować skracając dyszę. Reszta recenzji jest bardzo pozytywna - jakość Bubble Kinga ale lepsza piana dzięki stożkowi. Czy możesz podać jakieś wskazówki na czym polega problem? Czy nie ma na rynku żadnych dobrych odpieniaczy do tego rozmiaru akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się jaka pompa będzie w odpieniaczu.

Szacuję że do mojego baniaka powinna to być pompa o wydajności około 1000 l/h i podobną wydajność powinna mieć pompa cyrkulacyjna - ta którą wybrałem powinna mniej-więcej tyle wyciągnąć uwzględniając opory i wysokość podnoszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś jednak zrezygnował z chęci posiadania odpieniacza o kształcie stożka, to REDSKIM 200 będzie odpieniaczem dla ciebie:)

Niestety, nawet jak bym się zdecydował, to nie mają dystrybutora w UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem do nich maila w sprawie zakupu z UK. Nawet nie dostałem odpowiedzi. Poczytałem o Vertexach i z tego co widzę to 170 są bardzo niestabilne, niektórym działają, a niektórym nie. 200 Vertexa jest trochę lepsza ale ludzie też mają problemy których nie spodziewałbym się po produkcie z wyższej półki. W tym momencie zastanawiam się nad Bubble King-iem, prawdopodobnie też 200. Mini i standardowy BK nie mają spustu z kubka, więc pozostaje double cone albo supermarine, ale jak do tej pory nie znalazłem zbyt wiele opinii na ich temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HLP 4040 będzie ok (to co podaje producent czyli że ma 4500 l/h spada wraz z wysokością pompowania wody do góry). Jest niesłyszalna i nie ma takich jazd jak z RD.

Z tego co widzę to ta pompa nie jest przeznaczona do zanurzenia? Planowałem włożyć pompę do komory sumpa, żeby zlikwidować ryzyko przecieków i pociągnąć instalację prosto do góry żeby zminimalizować opory.

Czy jest jakaś inna pompa warta polecenia która może pracować w zanurzeniu? Chciałbym żeby była też cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi