markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 witam ponieważ na forum jest mnóstwo speców od elektroniki i microprocesorów chciałbym zwrócić się do nich o pomoc,za radą kolegi zakupiłem taki układ http://www.sklep.nestor-electronic.pl/plytka_atmega32_6_pk,361510,2,1.html kolega napisał program,który sterował czterema timerami,a dwa kolejne robiły za termoregulator(wł/wył grzałką i wentylatory,u niego podobno wszystko działa jak trzeba,u mnie natomiast po ustawieniu timerów(dwóch z racji dwóch sekcji oświetlania) i wyjścia z menu programowania zaczynają pykać przekaźniki,oczywiście nie ma mowy o załączaniu oświetlenia,próby ponownego wgrywania softu nie przynoszą rezultatu,co prawda nie używam już układu do sterowania oświetleniem(mam led-y),ale jako termoregulator mógłby służyć,czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 Podejrzewam złą konfigurację mikrokontrolera. Jeśli to nowiutki procesor - zapytaj kolegi który pisał firmware, jak powinieneś mieć zaprogramowane fusebity - powinien wiedzieć o co chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 fusebity podobno są ustawione przez sprzedawcę i nie trzeba nic zmieniać procesor jest oryginalny(tzn.zakupiony z całym układem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 podobno <> na pewno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 producent twierdzi,że tak(jak można to sprawdzić,bo zielony w temacie jestem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 programator trzeba mieć i odczytać ustawienia, a następnie porównać z tymi pod jakie pisany był soft i ewentualnie poprawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 mam programator usb asp(jak dobrze pamiętam)niestety wiedzy jak odczytać ustawienia brak,chyba że dane te są wyświetlane w tabelkach podczas programowania co do softu to kolega nic nie wspominał o ustawianiu,kazał tylko wgrać i miało działać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 Jeśli fusebity są ok, to tylko od programu zależy zachowanie procesora. Ciężko będzie Ci pomóc nie znając go . Najlepszą wiedzę o tym jak powinno być ma autor softu - na Twoim miejscu tylko u niego szukałbym pomocy. Jeśli gość napisał wsad to musi wiedzieć jak to ma działać.... my możemy tylko zgadywać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2011 problem polega na tym,że kolega nie bardzo wie,mogę podrzucić wszystko włącznie z programem,byle by dało coś się z tym zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach