Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ponieważ na forum jest mnóstwo speców od elektroniki i microprocesorów chciałbym zwrócić się do nich o pomoc,za radą kolegi zakupiłem taki układ

http://www.sklep.nestor-electronic.pl/plytka_atmega32_6_pk,361510,2,1.html

kolega napisał program,który sterował czterema timerami,a dwa kolejne robiły za termoregulator(wł/wył grzałką i wentylatory,u niego podobno wszystko działa jak trzeba,u mnie natomiast po ustawieniu timerów(dwóch z racji dwóch sekcji oświetlania) i wyjścia z menu programowania zaczynają pykać przekaźniki,oczywiście nie ma mowy o załączaniu oświetlenia,próby ponownego wgrywania softu nie przynoszą rezultatu,co prawda nie używam już układu do sterowania oświetleniem(mam led-y),ale jako termoregulator mógłby służyć,czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam złą konfigurację mikrokontrolera. Jeśli to nowiutki procesor - zapytaj kolegi który pisał firmware, jak powinieneś mieć zaprogramowane fusebity - powinien wiedzieć o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fusebity podobno są ustawione przez sprzedawcę i nie trzeba nic zmieniać

procesor jest oryginalny(tzn.zakupiony z całym układem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

programator trzeba mieć i odczytać ustawienia, a następnie porównać z tymi pod jakie pisany był soft i ewentualnie poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam programator usb asp(jak dobrze pamiętam)niestety wiedzy jak odczytać ustawienia brak,chyba że dane te są wyświetlane w tabelkach podczas programowania

co do softu to kolega nic nie wspominał o ustawianiu,kazał tylko wgrać i miało działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli fusebity są ok, to tylko od programu zależy zachowanie procesora. Ciężko będzie Ci pomóc nie znając go :(. Najlepszą wiedzę o tym jak powinno być ma autor softu - na Twoim miejscu tylko u niego szukałbym pomocy. Jeśli gość napisał wsad to musi wiedzieć jak to ma działać.... my możemy tylko zgadywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym,że kolega nie bardzo wie,mogę podrzucić wszystko włącznie z programem,byle by dało coś się z tym zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi