Skocz do zawartości
mardow

Małe 125L - pomoc w doborze sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję założenie niewielkiego morszczaka bez ryb.

Dysponuję:

-akwarium 125L - 50/50/50

-filtr kubełkowy 1500l/h

-belka oświetleniowa 4x24w (2xświatło białe, 2xświatło niebieskie)

Proszę o pomoc w dobraniu dodatkowego sprzętu, akcesoriów, nawozów, uzdatniaczy, soli, podłoża, itd.

Dziękuję.

Ps. Znam opcję „szukaj” i wiem co to google, ale wolę nie uczyć się na swoich błędach i od razu zakupić odpowiedni sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Znam opcję „szukaj” i wiem co to google, ale wolę nie uczyć się na swoich błędach i od razu zakupić odpowiedni sprzęt.

Witam na początek jakie korale, miękkie ,lps, sps, ryby wsadzisz zapewne prędzej niż ci się wydaje

ps co do kubełka to kiepski pomysł sump panel zawsze lepszy

Edytowane przez juko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ps co do kubełka to kiepski pomysł sump panel zawsze lepszy

Czyli sump, hmmm..., nie mam gdzie go wsadzić dlatego kubeł - ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa - gdzie będzie stało akwarium, zastanawiam się jeszcze i tu dałeś mi do myślenia.

Witam na początek jakie korale, miękkie ,lps, sps,

-kolejne pytanie co polecacie, początkującemu.

ryby wsadzisz zapewne prędzej niż ci się wydaje

Na pewno nie, na razie chcę się nauczyć obchodzenia z takim zbiornikiem. Nie jestem jakimś napalonym małolatem :), akwarystyką(słodkowodną) zajmuję się już ładnych kilkanaście lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Napewno kilka kilo żywej skały, jeżeli nie będziesz miał ryb nie musisz mieć odpieniacza, dwie pompy cyrkulacyjne.

Do kubełka możesz włożyć pokruszoną żywą skałę do połowy każdego koszyka, w pierwszy koszyk wata ( minus taki,że co dwa, trzy dni trzebą ją wymieniać), z chemii purigen, phosguard,węgiel. co do soli Reef Crystal powinien wystarczyć. Testy NO2, NO3 na początek

A tak naprawdę wpadnij na kawę - poptrzysz na baniak z rybami, zamkniesz oczy wyobarazisz sobie jaby wyglądał bez ryb, otworzysz oczy popatrzysz znowu - i zaczniemy rozmawaiać o sprzęcie od początku :)

Możesz liczyć na wodę z pdmianki i jakieś miękaski na pocztek się znajdą.

Witam i pozdrawiam,

Edytowane przez ArekF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- gdzie będzie stało akwarium, zastanawiam się jeszcze i tu dałeś mi do myślenia.

-kolejne pytanie co polecacie, początkującemu.

Na pewno nie, na razie chcę się nauczyć obchodzenia z takim zbiornikiem. Nie jestem jakimś napalonym małolatem :), akwarystyką(słodkowodną) zajmuję się już ładnych kilkanaście lat :)

niechcąc być nierzeczny ale po twoich pytaniach widzę że do działu dla nowicjuszy nie zaglądałeś albo przeleciałeś tylko po nagłówkach nadrób troszeczkę zaległości może nie na tym ale na sąsiednim forum NR.

A co się rad tyczy na pewno w akwarium umieść tak aby na szyby nie padało światło słoneczne,co polecamy to zależy od zasobności portfela + doświadczenia według mnie na początek najlepsze proste miękkie foto (zajrzyj tu i tu) wybaczają wiele błędów i w świeżym 1 miesięcznym akwa potrafią perzyć jedną wadę jaką mają to to że jak się doszkolisz a akwa dojrzeje ( czasem pół roku czasem rok) to będziesz miał takie przyrosty że z awa będą "wychodzić". aby zajać się pozostałymi grupami korali LPS i SPS musisz mieć stabilny baniak + książkowe wartości Mg Ca Kh Po4 N04 NO3 No2 NH przy czym jeśli chodzi o LPS znajdziesz takie którym małe odstępstwa od norm nie zaszkodzą natomiast SPS nie wybaczają żadnych błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Napewno kilka kilo żywej skały, jeżeli nie będziesz miał ryb nie musisz mieć odpieniacza, dwie pompy cyrkulacyjne.

Do kubełka możesz włożyć pokruszoną żywą skałę do połowy każdego koszyka, w pierwszy koszyk wata ( minus taki,że co dwa, trzy dni trzebą ją wymieniać), z chemii purigen, phosguard,węgiel. co do soli Reef Crystal powinien wystarczyć. Testy NO2, NO3 na początek

A tak naprawdę wpadnij na kawę - poptrzysz na baniak z rybami, zamkniesz oczy wyobarazisz sobie jaby wyglądał bez ryb, otworzysz oczy popatrzysz znowu - i zaczniemy rozmawaiać o sprzęcie od początku :)

Możesz liczyć na wodę z pdmianki i jakieś miękaski na pocztek się znajdą.

Witam i pozdrawiam,

Super, dzięki za zaproszenie - zapytanie poszło na pw.

Co do ryb to na pewno nie będę ich miał w tym zbiorniku, jestem maniakiem akwarystyki roślinnej i bardziej stawiam na aranżację, ustawienie roślin i ozdób(korzenie, kamienie), kolory, jakość, itp.

Czyli tak, już mam lub mam do tego dostęp:

-Akwarium 125L (50x50x50),

-Belka oświetleniowa 4x24W,

-Filtr kubełkowy 1500l/h albo 2000l/h lub dwa 1500l/h (to jeszcze wyjdzie w praniu) - jakie media proponujecie (oprócz wcześniej wspomnianej żywej skały)

-Pompa cyrkulacyjna 6000l/h lub dwie 5000l/h,

-Grzałka z termostatem

-Woda RO - jaki mineralizator (sole)?,

-Test NO3,

-Test NO2,

-Purigen,

-Phosguard,

-Żywa skała - ile? (ile % na takie akwarium jest minimum)

-Żywy piasek - ile? (pytam jaka warstwa(cm) jest optymalna, resztę sobie obliczę)

... co jeszcze ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.sól reef cristals

2.filtr RO + żywica DI (np.mb 20 1 litr)

3. jedna pompka jvp 2500 lub 3000l/h (z czasem dokupisz sobie jeszcze jedną jak będziesz chciał)

4. grzałka

naciągasz wody do akwa, solisz, włączasz grzałkę, pompkę do cyrkulacji i czekasz z tydzień czasu. Możesz kupić sobie bakterie albo przyjąć wodę od kogoś, będzie nawet lepiej.

5. 12kg skały i pakujesz to do akwa (możesz pół na pół z suchą)

6. piasku dajesz dla ozdoby ze 2-3cm maks.

7.świetlówki kupujesz wg uznania (np aquamedic 2X 10.000k i 2 X aktyniczne)

8. odpieniek jak nie masz sumpa to się taki nada elegancko - kupisz używanego albo nówkę (za pieniądze zaoszczędzone na tym że nie kupisz żadnej chemii, purigenów i innego cholerstwa - bo jest Ci to zupełnie niepotrzebne)

http://www.youtube.com/watch?v=cIeBQUNrvIQ

testów nie musisz kupować, bo czy je będziesz miał czy nie, cykl azotowy będzie wyglądał dokładnie tak samo.

Czytasz forum, pytasz kolegów, walczysz z plagami wszelakimi i cholerstwem które wyjdzie ze skały.

Po przebyciu tego możesz kupić testy i pobawić się w testowanie wody - ale na chwile obecna każda chemia czy uzdatniacze wody są Ci zwyczajnie niepotrzebne i będą tylko bezsensownie wydanymi pieniędzmi.

Kubełek odłóż na półkę i go nie podłączaj bo nie ma takiej potrzeby.

... no i po raz kolejny, czytasz.

Powodzenia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

mnie tez odradzano kubelek i faktycznie sprzedalem go i inwestuje fundusze w odpieniacz bo moje akwarium tez jest bez sumpa. Do tego litrazu zeby nie zajmowal ci duzo miejsca i byl raczej maly to bym proponowal http://erybka.pl/product-pol-1753-Hydor-Slim-Skim-250-65.html oraz filtracje oparta na zywej skale..

-Pompa cyrkulacyjna 6000l/h lub dwie 5000l/h,

2 mniejsze sa lepsze niz 1 duza , latwiej ustawic cyrkulacje ale 2x5000 moze byc za duzo i bedziesz mial wirowke z piasku. Pompy jvp-101 firmy sunsun powinny byc wystarczajace

-Woda RO - jaki mineralizator (sole)?,

najlepiej zestaw RODI z wkladem zywicznym np.http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-3-75-filtr-di-mb-20-i1917616397.html plus miernik TDS do oecny czystosci np. taki http://allegro.pl/miernik-tds-kieszonkowy-z-wyswietlaczem-i1928026056.html

-Żywa skała - ile? (ile % na takie akwarium jest minimum)

do skutecznej filtracji potrzebujesz conajmniej 20% pojemnosci akwarium czyli w twoim przypadku okolo 25kg

-Żywy piasek - ile? (pytam jaka warstwa(cm) jest optymalna, resztę sobie obliczę)

... co jeszcze ?.

na dwa razy wieksze akwarium obliczylem ze starczy mi paczka 9kg wiec u ciebie 4kg spokojnie wystarczy

purigeny i inne wklady nie beda ci raczej potrzebne w okresie dojrzewania akwarium wiec zainwestuj kaske w inne rzeczy np. porzadna grzalke (eheim, hydor), kup tez dobre bakterie na start (niteoutII lub biodigest) oraz elektroniczny a nie rteciowy termometr.

Pozdrawiam

Edytowane przez pawcio1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoich akwariach słodkowodnych, do cotygodniowej podmianki stosuję wodę RO, którą mineralizuję i wychodzi mi pH=6,4 - twardość ogólna GH=5 - twardość węglanowa KH=3.

Jak uzyskać odpowiednie parametry w wodzie do akwarium morskiego - nie mogę znaleźć żadnego przepisu. Czy stosować jakieś mineralizatory, jeśli tak to jakie ?. Jak zwiększyć pH?.

Drugie pytanie to, czy ktoś z was stosował keramzyt,pumeks lub węgiel aktywowany pod podłoże jako "domek" dla bakterii ? - często robi się to w akwariach roślinnych - też to stosuję.

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoich akwariach słodkowodnych, do cotygodniowej podmianki stosuję wodę RO, którą mineralizuję i wychodzi mi pH=6,4 - twardość ogólna GH=5 - twardość węglanowa KH=3.Jak uzyskać odpowiednie parametry w wodzie do akwarium morskiego - nie mogę znaleźć żadnego przepisu. Czy stosować jakieś mineralizatory, jeśli tak to jakie ?. Jak zwiększyć pH?.Drugie pytanie to, czy ktoś z was stosował keramzyt,pumeks lub węgiel aktywowany pod podłoże jako "domek" dla bakterii ? - często robi się to w akwariach roślinnych - też to stosuję.

Wodę RO zamiast mineralizować musisz zdemineralizować za pomocą filtra DI uzyskasz w ten sposób wodę o pH zbliżonym do 7.

Następnie po zasoleniu pH wzrośnie do oczekiwanych 8.

"keramzyt,pumeks lub węgiel aktywowany pod podłoże" w moim odczuciu trochę bez sensu, dla bakterii masz żywą skałę i samo podłoże z piasku (wystarcza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. o pH

Jeśli chodzi o dodatki pod podłoże to w słodkowodnym chodzi o duuużą powierzchnię filtracyjną i taką, która zapewni odpowiednią wielkość do zasiedlenia bakterii tlenowych jak i beztlenowy - krótko, im więcej filtracji biologicznej tym stabilniejszy zbiornik = mniej problemowy.

Czy w morszczaku też wszystko rozbija się o bogatą filtrację biologiczną, bo jeśli tak to czemu nie zwiększyć powierzchni na której będą miały mieszkanko dobre bakterie.

Jeszcze jedno czy skała z Indonezji, którą można kupić za coś ponad 30zł. nadaje się do morszczaka czy lepiej zainwestować w "lepszą", "bogatszą" których ceny wahają się 50zł-90zł, np. Fiji ?

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę RO zamiast mineralizować musisz zdemineralizować za pomocą filtra DI uzyskasz w ten sposób wodę o pH zbliżonym do 7.

Następnie po zasoleniu pH wzrośnie do oczekiwanych 8.

Co jeśli nie będę miał filtra DI ?, czy sama sól podniesie mi pH wody przepuszczonej przez RO ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr Di wyłapuje z wody resztki zanieczyszczeń których nie wyłapie osmoza, a co za tym idzie, bez niego nie będziesz mieć całkowicie oczyszczonej wody. PH przeważnie nie jest stabilne w świeżo zalanym akwarium, stabilizuje się dopiero po pewnym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr Di wyłapuje z wody resztki zanieczyszczeń których nie wyłapie osmoza, a co za tym idzie, bez niego nie będziesz mieć całkowicie oczyszczonej wody.

Nie o to pytam, ale dzięki za podpowiedź.
PH przeważnie nie jest stabilne w świeżo zalanym akwarium, stabilizuje się dopiero po pewnym czasie.

Wcześniej pytałem czy potrzebne mi są jakieś mineralizatory, które nadadzą wyjałowionej wodzie odpowiednie parametry - w tym pH zbliżone do 8 pH. Uzyskałem odpowiedź, że jeśli zastosuję filtr DI to, parametr pH zwiększy się do około 7 a resztę załatwi sól. Czy w morszczyźnie niema takich preparatów lub podłoży jak w akwarystyce słodkowodnej, które będą trzymały parametry wody na odpowiednim poziomie ?.

Jak wy przygotowujecie swoją wodę pomijając etapy do momentu jej wyjścia z filtra DI - pytam o dalsze "poczynania" :).

Jakie pH ma woda po wyjściu z filtra DI i co się robi żeby mieć odpowiednie pH.

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do oczyszczonej wody dodajesz tylko sól i na tym koniec. Jeśli w akwarium woda ma nieodpowiednie Ph, możesz je wyrównać odpowiednim buforem. W utrzymaniu i stabilizacji Ph jest pomocna żywa skała i żywy piach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Już niedługo start pierwszej w życiu solniczki - relacja za ...jakiś czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już niedługo start pierwszej w życiu solniczki - relacja za ...jakiś czas :)

No to czekamy na relacjeyes.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się zaczęło :).

Oto mój 90L poligon doświadczalny, kosteczka OW - 45x45x45, wystartował 26.11.2011.

0e0269068fa86319med.jpg

44060c0f37fed0e9med.jpg

Jak przyjdzie życie to umieszczę wszystko w galerii - opis z tworzenia, "sprzęt", itp.

Dzięki za wszystkie wskazówki, niektóre przyjąłem do wiadomości, niektóre nie ;]

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi