Skocz do zawartości
Grzeniu88

chlorek magnezu dozowanie

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś ma jakiś przelicznik ile chlorku magnezu się dozuje np na 100L? i jaki jest optymalny poziom magnezu w wodzie morskiej...

jakim testem go mierzyć i czy warto miezyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kg chlorku magnezu rozpuszczamy w 5 litrach wody RO

a mierzymy salifertem testem na MG :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalny poziom Mg w akwarium to przedział 1100-1400:) ile go dozować to zależy od akwarium:) w jednym jest konsumowany szybciej w drugim wolniej... moja obserwacja, być może mylna.... to taka, że pod t5 mniej jest konsumowane mg a pod hqi więcej, nie wiem jak to się ma u innych ale w moim przypadku tak zauważyłem:) ale tak czy owak dozuje się go znacznie mniej niż wapna:) najlepiej go mierzyć dobrym testem takim jak Seachem, Red Sea czy ewentualnie Salifert;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilogram chlorku magnezu to chyba woda za gęsta by była co? serio chyba nie mówisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug pana Ballinga chlorku magnezu ma byc 102g na litr :) z tym ze samym chlorkiem magnezu to mozna sobie kapiel umilac co najwyzej :) dla akwarium niezbedny jest takze a moze przedewszystkim siarczan magnezu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zeby jeszcze dokladniej odpowiedziec na Twoje pytanie to z prostych kalkulacji wynika, ze gdy chcesz podnosic magnez w 100 litrowym zbiorniku to:

8g MgCl2x6H2O + 1g MgSO4x7H20

Podniesie poziom magnezu o 10ppm :)

Pamietaj jednak, aby nie podnosic poziomu magnezu szybciej niz 20-30 na dobe.

Pozdrawiam

Lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug pana Ballinga chlorku magnezu ma byc 102g na litr :) z tym ze samym chlorkiem magnezu to mozna sobie kapiel umilac co najwyzej :) dla akwarium niezbedny jest takze a moze przedewszystkim siarczan magnezu :)

chodi a mozesz podac zrodlo w szczegolnosci tego "przedewszystkim" ? Bo podajac MgCl2 z CaCl2 nie podaje sie MgSO4, ktory ponoc ma sie po reakcji odkladac w baniaku co nie jest wskazane.

Tu np. akwarium Ralfa ktory nie podaje MgSO4 (jak i Iwan wypowiada sie w tym watku ze rowniez nie stosuje MgSO4)

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=859730

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=861980

w dalszej czesci tego watku jest:

"Not Balling:

As i understand, there is an "old" version of adding Mg to the reef were you

add MgCl2 and MgSO4 in a certain mix.

This is done because Sulfate(SO4) is the major part of saltcontent after Chlorid (Cl) and

one tries to prevent the above mentioned ion displacement with that somehow.

So MgCl2 and MgSO4 addition found its way into the Balling Method.

But as i think i already compensate the SO4 part by adding the NaCl-free Salt,

so i do not use the MgSO4 and use only MgCl2. Else i would create a displacement.

"

Edytowane przez VDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym, że się już nie dodaje MgSO4x7H20 do roztworu podnoszącego Mg było nie dawno na nano. Grzeniu jeśli chcesz podbić tylko Mg, to możesz rozpuścić nawet 3kg MgCl2x6H2O w litrze wody, różnica będzie tylko w ilości dozowanego płynu, im bardziej nasycony tym mniej lejesz.

Jeśli chcesz mogę Ci wysłać arkusz kalkulacyjny Excel do Mg i Ca, tam są podane ilości itp. Niestety na forum nie mogę tego wstawić, brak uprawnień.

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VDR to moje przede wszystkim wynika z dwoch rzeczy. Po pierwsze sklad wody morskiej :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_morska

Gdzie siarczan magnezu NIE JEST pierwiastkiem sladowym tylko zajmuje miejsce na podium, a po drugie moja dawna walka z byropsisem przy pomocy kuracji magnezowej. Chlorkiem magnezu dojechalem do ponad 2250 i zadnych efektow. Po konsultacjach okazalo sie, ze to wlasnie siarczan a nie chlorek reaguje z innymi pierwiastkami. Stad wiekszosc magicznych 'gotowych' preparatow magnezowych na rynku zawiera siarczan magnezu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak związki z siarczanem są bardziej reaktywne... ale nie wiem jak to się pozniej będzie odnośić do ph. czyli na siarczanie magnezu czy innych trzeba będzie kontrolować ph i dodawać środki podnoszące ph.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze poproszę o ten kalkulator excel na mg i ca.

oto mój email:

grzeniu3754@gmail.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście czytając skład wody morskiej to siarczanów są trzy pozycje zaraz za chlorkami magnezu i sodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi: walka z bryopsis to zupelnie co innego :) mozesz cos blizej na temat tego laczenia sie MgSO4 z innymi pierwiastkami ? z jakimi ? w jakim celu ? etc ? Jestem na etapie czytania i szukania na temat kalcyfikacji, mysle ze to mogloby byc swietne uzupelnienie.

P.s chodi - swoja droga CaSO4 tez jest nie malo - a nigdy nie slyszalem aby podawac CaSO4 aby podniesc wapn...

Edytowane przez VDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi