Skocz do zawartości
Morog

Jak często karmicie skrzydlice

Rekomendowane odpowiedzi

mam w zbiorniku skrzydlice

245663583d71a5ffmed.jpg

do tej pory karmiłem ją raz na trzy, cztery dni, dając jedną mrożoną rybke

wczoraj wpusciłem apogony i skrzydlica wyraźnie usiłuje na nie polować

apogony są dość duże, szerokość ich ciał (bez płew) jest taka jak głowa skrzydlicy

założyłem wiec, że nie bedzie w stanie ich zjeść

niemniej zastanawiam się czy nie karmie skrzydlicy za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko tak przy okazji mogę opowiedzieć jak w morzu w nocy zaobserwowałem grupowe polowanie skrzydlic na małe rybki.Wpierw nie wiedziałem co to takiego jasnego pływa po wodzie a tu skrzydlice do połowy wynurzone z rozłożonymi skrzydłami w ilości kilkunastu sztuk otoczyły rybki,które ze strachu wyskakiwały z wody.Tylko raz tak było.Wrażenie niesamowite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja je mrożonki razem z innymi rybami

ale ja mam dendrochirus brachypterus a twoja to chyba zebra ta co większa rosnie

chyba że się myle,obie są b.podobne w młodym wieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączę się w rozmowę, co prawda mam volitans ale to też skrzydlica, ma z 12-14 cm i jak nie dostanie 2-3 rybek co dwa dni to poluje na garbiki i amphipriony.

Po mojej widać kiedy jest głodna bo pływa i wodzi za mną wzrokiem jakby mówiła wrzuć rybkę :) wkładam palec i macham żeby ją znęcić jak szybko podpływa to idę po rybki jak "oleje" mnie to nic nie dostaje.

Przynajmniej u mnie miało to znaczenie - oświetlenie nocne, jak świeciły się LED-y to zniknęły 2 garbiki i amphiprion w 3 dni a i w dzień nie chciała jeść mrożonek. Od tamtej pory nic nie zapalam.

Karmię ją jak zgaśnie HQI i świeci się tylko aktyniczna. Przez czas, który jest u mnie nauczyła się i ma jedną porę karmienia. Najedzona osiada na dno i "odpoczywa"

Czy jak nakarmicie swoje to widać jakby w brzuchu miały "kilka kamieni" chodzi o dziwne kształty ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze potrawi zjesc rybe pól swojej dlugości

ale tu chodzi o wysokośc, chyba nie ejst w stanie połknąc ryby co jest wielkosci jej glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja takich smukłych, wysokich rybek nie rusza ale przypatruje się złowrogo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia w moim baniaczku pływa 8cm Dendrochirus brachypterus w towarzystwie dwóch błaznów, dwóch garbików, salariasa i mandaryna. Na razie nie zaobserwowałem u niego zainteresowania tymi rybkami jako pokarmem choć nie wykluczam, że w przyszłości może coś się zmienić. Na drugi dzień po wpuszczeniu do zbiornika jako żywy pokarm zaserwowałem jej 6szt. molinezji. Nazajutrz po molkach nie było już śladu a skrzydliczka ledwo co się ruszała. Brzuch miała jak piłka pingpongowa, no może trochę mniejszy. Jako, że ten sposób karmienia uważam za trochę nieetyczny chcę przestawić jej kulinarne upodobania na mrożone stynki i krewetki. Wczoraj wieczorem wrzuciłem stynkę do akwarium ale nie zauważyłem żadnego zainteresowania ze strony skrzydlicy i dopiero gdy stynka wpadła w strumień wody z pompy skrzydlica w mgnieniu oka podpłynęła do niej i połknęła w całości. Widok całkiem fajny. Co do częstotliwości karmienia to myślę, że na razie raz dziennie i w małych ilościach będzie właściwym sposobem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi