Skocz do zawartości
loccutus

DIY LED 80W

Rekomendowane odpowiedzi

LOL. Skacze z tematu na temat i mam mętlik w głowie. Chciałem łyknąć tej wiedzy ale chyba nic z tego nie będzie. Jedyny głębszy kontakt z elektronikom miałem w wojsku i polegało to na wymianie bloków z uszkodzonym jakimś tam czymś. Chciałem zadać ci to pytanie na p/w ale myślę że na ogólnym skorzysta jeszcze parę osób, a więc tak. Niedługo stanę się posiadaczem zbiorniczka 122cm Dł 46cm sz. 62cm Wy. Byłem na stronce twojego sklepiku i powiedzmy że chciałbym się tam zaopatrzyć w komponenty z których mógłbym złożyć cudo które oświetli dno mojego nowego baniaczka.

Więc co Zaproponowałbyś takiemu lamusowi jak ja i dlaczego tak drogo?

Swoją drogą rozmawiałem z moimi znajomymi anglikami i robią pod siebie kiedy pokazywałem im twoje produkty więc myślę że niedługo zyskasz klientów z wysepki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy że zwiększysz do 150cm ten baniak, to lampe bym kombinował 120cm długą 150x50x60 daje Ci normalne 450L wody. Ledów zatem 240-280W max. Przekładając to na elektronike ze sklepu = 2xAQL-DRV100 i 1x AQL-CMP80

Z tym że wstrzymałbym się kilka dni aż nie dostane AQL-CMP-E - czyli komputerek bez driverów - tego będzie znacznie łatwiej podłączyć do DRV-100 i będzie nieco tańszy.

Ledy - ja z upodobaniem stosuję proporcję 1:1 XP-E Royal Blue i XP-G CoolWhite. Możesz śmiało liczyć każde 6 sztuk (1 pasek) za 20W.

z pozostałych spraw brakuje jeszcze co najmniej -

1. Radiator - solidny kawał jakiś...- macie tam w UK całkiem fajną hute która ma ciekawe profile ale z cenami to im sie nieco pomyliło....

2. Zasilacz - typowy Meanwell SP-320-24

wiadro śrubek, troszkę przewodu 0.35mm, wolny dzień, trochę wysiłku i świeci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1 - ceny nie sa straszne tylko zloty slaby wiec po przewalutowaniu padaczka wychodzi :) poltora roku temu kantory za funta dawaly 3.99 :D wtedy trzeba bylo kupowac a nie teraz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz... nie przekraczając kałuży pod którą pociągiem do domu wracasz, kupi sie za Euro co prawda ale za pół ceny którą oni chcą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1 - ceny nie sa straszne tylko zloty slaby wiec po przewalutowaniu padaczka wychodzi :) poltora roku temu kantory za funta dawaly 3.99 :D wtedy trzeba bylo kupowac a nie teraz :D

Powiadasz ceny nie straszą?

http://www.waterzoo.co.uk/AQUABEAM_1000_HD_ULTRA_REEF_WHITE_7white_3_blue-M6529

Więc wolę trochę dołożyć i powiedzmy kupić zestaw do Reef-Max-a albo zaopatrzyć się w 80W z powyższego tematu.

To jest tylko mały przykład bo są lampki z pięcioma ledami za 160f a ile bajeró? ON-OF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie niszcz gospodarki krajowej :D ku chwale pani eli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A aquabeem bronic trzeba kolego bo nie ma oswietlenia led ktore rownie dlugo swieci nad baniakami z sarco i FO :P i nie wazne ze to badziew. Zapracowalo na swoja pozycje i dlugo jej nie odda :) i nie wiem czy cree tyle ledow wyprodukowalo ile aquabeem i aquaray lampoek sprzedalo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przepraszam Panowie bo wygląda to jak bym reklamował Kolegi produkt, ale oświadczam że nie widzieli my się nigdy na oczy. Takich przykładów mogę podać więcej (jeśli chodzi o porównanie cen nie tylko elektroniki) Jeżeli chodzi o akwa to raczej rozmiary się nie zmienią za 50 dyszek taki zbiorniczek razem z sump-em?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo brak tu logiki panie bo jak robią na XR-E to zaprawdę powiadam Ci, nie mogli zrobić lampek więcej niźli Cree ledów nastukało hehehe. I jak mi tu będziesz gospodarkę jej królewskiej mości ponad naszą stawiał to Ci zielony kamyczek naprawdę pośle - jak go znajdę...

Jak już zostać 122 musi, to Watów nie zmniejszaj, a skróć belkę do metra. Komputerem skręcisz moc i nie będzie takiego stresu termicznego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze kafelki i belki nie byly na cree tylko na piraniach! :) a kamyczki zoltawe sa a nie zielone :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żółtawe powiadasz... no to w sumie całe szczęście dla Maryli Rodowicz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - no dobra...

Żeby zostało w temacie - efekt dzisiejszego dłubania - 120W/100 cm lampion przeznaczony na zbiorniczek 120x50x50

20-82-thickbox.jpg

20-84-thickbox.jpg

20-85-thickbox.jpg

W sumie to co najwięcej czasu zabiera jest widoczne powyżej - układanie i skręcanie kabli to jest najbardziej pracochłonna oprócz gwintowania otworków pod śruby rzecz do zrobienia ....

20-86-thickbox.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

obserwuję postępy od dwóch dni i jestem pod wrażeniem, napisałem maila do Ciebie - w ramamch aqualed, jakbyś mógł zerknij tam.

Pozdrawiam

Czubais

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna lampeczka do rodziny :thumbsup:

Edytowane przez maxym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi