Skocz do zawartości
jackul

Nowy mam pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam

Za to co napisze moze niektórych urazić, ale pamietajcie jedno to jest hobby

jeden podchodzi do tego bardzo serio bo to prawie jego zycie prawie caly spedzony wolny czas to "solniczka",

piszecie szkoda jak padnie nao jasne ze szkoda ale pomyslcie ile ich pada dziennie na calym swiecie czy jestescie w stanie temu zaradzic nie.

fora tego typu sa po to by wymieniac sie spostrzezeniami i uwagami, ale pamietajcie jedno co u ciebie dziala i jest zasada, to w drugiaj solniczce nie koniecznie, chociaz parametry wody beda takie same, ja to nazywam zyciem raz do przodu raz do tylu.

zonie sie spodobalo wiecie zona to zona :P nie ma za bardzo co z nia dyskutowac bo na recznym bedzie trzeba jezdic :D.

nie gniewajcie sie szanuje kazde zdanie jakie piszecie bo jak pisalem to wiedze mam absolutna o solniczkach ;)

ja mam ogolnie inne hobby strzelanie

oczywiscie nie za bardzo da sie tu z palnej ale strzelanie w lesie do siebie ASG

zabawa przednia repliki broni super ludzie na poziomie, maska na gebe i jazda w las.

po calym tygodniu siedzenia przy kompie i telefonie(taka pracaw domu firma express-euro.eu), to fajna rozrywka i podchodze do niej tez luzno

pozdrawiam i chyle czola wszyskim akwarystom, wiedza do ogarnircia jst potworna powoli sie naucze

pozdrawiam jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam

Za to co napisze moze niektórych urazić, ale pamietajcie jedno to jest hobby

jeden podchodzi do tego bardzo serio bo to prawie jego zycie prawie caly spedzony wolny czas to "solniczka",

piszecie szkoda jak padnie nao jasne ze szkoda ale pomyslcie ile ich pada dziennie na calym swiecie czy jestescie w stanie temu zaradzic nie.

fora tego typu sa po to by wymieniac sie spostrzezeniami i uwagami, ale pamietajcie jedno co u ciebie dziala i jest zasada, to w drugiaj solniczce nie koniecznie, chociaz parametry wody beda takie same, ja to nazywam zyciem raz do przodu raz do tylu.

zonie sie spodobalo wiecie zona to zona :P nie ma za bardzo co z nia dyskutowac bo na recznym bedzie trzeba jezdic :D.

nie gniewajcie sie szanuje kazde zdanie jakie piszecie bo jak pisalem to wiedze mam absolutna o solniczkach ;)

ja mam ogolnie inne hobby strzelanie

oczywiscie nie za bardzo da sie tu z palnej ale strzelanie w lesie do siebie ASG

zabawa przednia repliki broni super ludzie na poziomie, maska na gebe i jazda w las.

po calym tygodniu siedzenia przy kompie i telefonie(taka pracaw domu firma express-euro.eu), to fajna rozrywka i podchodze do niej tez luzno

pozdrawiam i chyle czola wszyskim akwarystom, wiedza do ogarnircia jst potworna powoli sie naucze

pozdrawiam jacek.

tylko, że to hobby to odpowiedzialność, pewnie że zwierzaki mogą paść ale będąc odpowiedzialnym i świadomym obywatelem planety nie kupuje się tych które padną z pewnością, myślę, że nie znajdziesz tutaj zrozumienia z takim podejściem... rozumiem bład i nieprzemyślany zakup... sam na początku takie popełniałem.... ale to co powiedziałeś jak dla mnie jest dyskredytujące.... bo błędy to jedno, ale podejście do tego jak do kaprysu i celowe skazywanie zwierząt na śmierć jest jak dla mnie PRZESADĄ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jackul sie pakuj w auto i na kawe wpadaj... Duzo rzeczy trzeba Ci poakzac i wytlumaczyc nim zostaniesz pozarty na forum za takie posty :D

ale przeciez napisalem prawde jesli ktos tego nie rozumie to przepraszam to znaczy ze nie wolo byc szczerym wśród polakow, lepiej klamac ze w rowie znalazlem albo co .:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolno a nawet powinno się być szczerym.

Ja wyraziłem się tylko o tym sklepikarzu, Twój pęd do posiadania rafy rozumiem i znam z autopsji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Cytuję (Jackul sie pakuj w auto i na kawe wpadaj... Duzo rzeczy trzeba Ci poakzac i wytlumaczyc nim zostaniesz pozarty na forum za takie posty)

Dostałeś super propozycję od kolegi Chodi to nic innego tylko tak jak napisał, kawa lub browarek (plus kierowca w przypadku browarka) i do kolegi na pogaduchy,

i zobaczysz po pierwszym spotkaniu jak zmieni Ci się pogląd na temat słonego akwa in plus, nie taki diabeł straszny tylko trzeba trafić na merytoryczną pomoc kolegi z sąsiedztwa.

W Twoim przypadku myślę że tak będzie.

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez strugas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie mam zalu piszecie prawde i jest ok.

jesli powiedzial mi sprzedawca ze sa latwe a ja mu mowilem ze jestem zielony to niestety ale nie mozecie mnie skreslac, naprawde czytam i wiem ze sa bardo trudne w chodowli stwozenia,

jesli najpierw mam ogarnac wiadomosci to troche to potrwaa,a tak to na bierzaco napewno na razie nie wzezme zadnych ukwialow.

Jak wecie z wlasnego doświadczenia to pytan ma sie duzo na poczatku ale to wszystko od sytuacji

bo: ryba cos robi bo koral sie zmienia czemu kraby sie pochowaly, dlaczego robi sie piana

,czemu? dlaczego.......?itd.

jest zasze duzo pytan no nie.

jako nowy bede popelnial bledy, ale czy to oznacza od razu banicje. "zapomniał wól jak cielęciem byl"

prosze o troche zrozumienia i cierpliwosci :)

pozdrawiam jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jackul

Marudziszi tyle ...... :D Nie zawracaj sobie głowy bzdurami pisz co myślisz, pewnie, że Ci doradzimy czasami bywają zabawne sytuacje. Ale jak coś to pisz do mnie na prv jak będę miał wiedzę to zawsze pomogę. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Fakt , Jacus duzo pytan zadaje znam kolege ale to dobrze kto pyta nie bladzi :yes: .

Witam Chodi na tego browarka to my dawno sie umawialismy ale jakos nie bylo czsu :confused: .

Ps: Chodi dolewka :good2: pierwsza klasa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie mam zalu piszecie prawde i jest ok.

jesli powiedzial mi sprzedawca ze sa latwe a ja mu mowilem ze jestem zielony to niestety ale nie mozecie mnie skreslac, naprawde czytam i wiem ze sa bardo trudne w chodowli stwozenia,

jesli najpierw mam ogarnac wiadomosci to troche to potrwaa,a tak to na bierzaco napewno na razie nie wzezme zadnych ukwialow.

Jak wecie z wlasnego doświadczenia to pytan ma sie duzo na poczatku ale to wszystko od sytuacji

bo: ryba cos robi bo koral sie zmienia czemu kraby sie pochowaly, dlaczego robi sie piana

,czemu? dlaczego.......?itd.

jest zasze duzo pytan no nie.

jako nowy bede popelnial bledy, ale czy to oznacza od razu banicje. "zapomniał wól jak cielęciem byl"

prosze o troche zrozumienia i cierpliwosci :)

pozdrawiam jacek.

Takie podejście już znacznie lepsze:) różnica jest między chęcią zdobywania wiedzy, każdy z nas się uczył i zaręczam, że każdy się jeszcze wiele nauczy w tej materii:) wcześniejsza Twoja wypowiedź która mnie obruszyła trochę pachniała ignorancją:) której w tej pasji nie można tolerować, bo bądź co bądź to są zwierzęta:) z takim podejściem znacznie lepiej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dzieki za slowa otuchy

powiem wam ze ja mamswoje zdanie wyrobione wiem ze potrzeba jest uwagi i wiedzy zeby to dzialalo,

ale mysle ze nie jest zle z moja solniczka pamietajcie ze odkupilem ja z woda i reszta

pogadalem sobie troche z kolega Hodim

doradzil pare rzeczy zakupilem lepszy sprzed do testowania obnizylem temperature do 24,5

ph w normie

no3 5-10

zasolenie 1,021- ale tu czekam na zakupiony miernik zasolenia firmy DD

zarowki bede wymienial na te z gornej polki bo tak trzeba.

mysle juz o zakupie fitra osmozy

no i bede robil sampa na dole ale to troche potrwa bo mam malo miejsca na pudelko przelewowe tylko 10 cm

taka budowa akwarium(wzmocnienia)

rozgwiazda wedruje po szybie puki co,

piekna biala dama z pazydelkami chyba dzis robila toalete bo cos z siebie wydalala bo podobno to ta sama dziura co je i .... a chcialem dac buziaka ;)

pieknie sie pompuje puki co, wieczorem byla bardzo aktywna zrobilem fotke zalaczam

mam jeszcze jedno pytanie wyazl nie wiem z kad slimak dziwny ja go nie kupywalem co to czy to dobry slimak?pomozcie

pozdrawiam jacek

post-2130-0-40909800-1318849776_thumb.jpg

post-2130-0-83415900-1318849789_thumb.jpg

post-2130-0-06965800-1318849801_thumb.jpg

Edytowane przez jackul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piekna biala dama z pazydelkami chyba dzis robila toalete bo cos z siebie wydalala bo podobno to ta sama dziura co je i

Tak się zazwyczaj zaczyna agonia..potem będzie ciągle biały dymek, potem nie będzie się pompowała i zacznie wypuszczać toksyny które pójdą w skałę. A jak zdechnie i jej szybko nie wyciągniesz to czeka cię restart..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zazwyczaj zaczyna agonia..potem będzie ciągle biały dymek, potem nie będzie się pompowała i zacznie wypuszczać toksyny które pójdą w skałę. A jak zdechnie i jej szybko nie wyciągniesz to czeka cię restart..

znaczy jak sie pytalem to poprostu wydalila z siebie to czego nie potrafila wchlonac powiedziano ze to normalne

karmic raz w tygodniu najlepiej kawalkiem rybki lub krewetki.

nie wiem co myslec w tym momecie jest napompowana pewnie jak sie wylaczy swiatlo to bedzie jak wczoraj rozlozy sie na maxa

zobaczymy co bedzie dalej

dziekuje bede sie uwaznie przygladal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

chwilke mnie nie bylo na forum

ale niestety praca nawet w domu ale to praca naprawde zabiera duzo czasu

teraz solniczka

Biala dame zanioslem do sklepu tam jej lepiej bedzie

rybki rosna powoli ale rosna

zasolenie 1.022

kh 10

ph 8,1

resza chemi 0 ale trapi mnie podwyzszony no3 - 25 moze wiecej, ale bylo wiecej bakterie dzialaja,

podmienilem wode 10%, dalem bakterie,

rosnie mi cos na szybach zielone nitki, zrobil sie nalot brazowy na piasku ale juz jest mniejszy jak by stanelo w miejscu, pewnie zaczyna mi sie to czego sie obawialem, kazdy musi to przejsc :P prawda?

chcialbym byscie pomogli okreslic co to jest te male sloneczko na kamieniu chowa sie szybciuteńko jak cos zchwyta lub jak przeplynie ryba za blisko wielkosc tego stworzenia okolo 4-5 minimetrow

a drugie zdjecie to grzyb(tak mi sie wydaje) ale co to za grzyb mam ich duzo prawie na kazdym kamieniu po 2-4 czy to jest dobry grzybek czy "wyrawac chwasta" ;P

z tego kamienia na ktorym sa grzybownice wyrasta cos nowego takie dwa kolka z kropkami pojawily sie 2 dni temu wielkosc ich 6-8 minm.kolor taki brazowy.

a tak po zatym to weekend idzie wylaczam telefon zeby cicho bylo i podziwadz bede moje kwitnace cudo z szklaneczka w reku :)

Ps

czekam na filtr RO4 z dodatkowym filtrem DI bedzie woda jak sie patrzy

pozdrawiam wszystkich

post-2130-0-59879900-1319218927_thumb.jpg

post-2130-0-27226400-1319218951_thumb.jpg

post-2130-0-64800800-1319218975_thumb.jpg

Edytowane przez jackul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi