Skocz do zawartości
jackul

Nowy mam pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zawsze mam problem z wyszukiwarkami na forach wpisuje zdanie typu "jak rozmiescic pompy"

i wiece nic.

wiec zapytam grzecznie jak rozmiescic pompy mam 280 litrow prawie 50 kilo live stone, dopiero zaczynam z solniczka

odkupilem je za nie weilkie pieniadze ale o tym kiedy indziej.

wracajac do pytania to jak rozmiescic te pompy to sa 2x5000l/h

plus 1200l/h filter.

nie mam zbiornika pod akwarium mam tylko odpieniacz i filter AQUA one 1200

wszystkie testy sa w normach

i jeszcze jedno mam na jednym z kamieni taki wapien rurkowy dwa stworzenia podpowiedzcie co to?

zalaczam zdjecia.

pozdrawiam jacek

post-2130-0-10359000-1318516677_thumb.jpg

post-2130-0-31876100-1318516835_thumb.jpg

Edytowane przez jackul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie masz rurówkę

skałę ułożysz wegle uznania

falowniki również. Póki guzik tam masz to mozesz sobie skałę przedmuchiwać nimi, a jak juz dojrzejesz co tam chcesz trzymać to sie zajmiesz cyrkulacją. Póki co widze że musisz chyba sobie jakieś "morskie" światło kupić.

Baniak wygląda na bardzo brytyjski ;)

Powiedz co Ci sie marzy? Póki co wiemy, że kupiłeś cos okazjonalnie :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:P

Ale czemu brytyjski szkocki :D

co mi sie marzy napewno cos wiekszego ale najpierw musze sie nauczyc,

teraz chcem kilka korali tu link do sklepu: http://reefworks.co.uk/

z 8-10 rybek no i nauka

akwarium przewiozlem z woda (oczywiscie w zbiornikach)wiec wszysko jest po staremu

kupilem i czekam na panel na 4tuby: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310338675398&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123#ht_2494wt_1139

musze troche pomyslec o automatyce z dopompowywaniem wody ale to na razie przyszlosc

dokupic wiecej slimakow krabow i krewetki mam juz kilka sztuk wiec tak na razie powoli do przodu.

pozdrawiam jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:P

Ale czemu brytyjski szkocki :D

co mi sie marzy napewno cos wiekszego ale najpierw musze sie nauczyc,

teraz chcem kilka korali tu link do sklepu: http://reefworks.co.uk/

z 8-10 rybek no i nauka

akwarium przewiozlem z woda (oczywiscie w zbiornikach)wiec wszysko jest po staremu

kupilem i czekam na panel na 4tuby: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310338675398&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123#ht_2494wt_1139

musze troche pomyslec o automatyce z dopompowywaniem wody ale to na razie przyszlosc

dokupic wiecej slimakow krabow i krewetki mam juz kilka sztuk wiec tak na razie powoli do przodu.

pozdrawiam jacek

przepraszam czy bez sumpa nie da rady??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na skałce to prawdo podobnie jakiś grzybowieniec. Wydaje mi się, że wygląda na jakąś odmiane Rhodactisa.

Bez sumpa da się ja jechałem z 450 przez prawie rok.

Edytowane przez maxym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxim

a musiales walczyc z ustawieniem wody no wiesz ph i tak dalej

czy wszystko dzialalo normalnie.

wiem ze jest ladniej bo mozna wszystko schowac pod spodem,

ale jak pisalem ucze sie wiec to musi wystarczyc :P

co do tego zyjatka to czasami sie zwija i jest tylko ciemna galaretka.

ale rozumiem ze to nie jest nic zlego ze niech sobie zyje ? czy wyrwac chwasta :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To grzybek. Wiec mile stworzonko :) co do cyrkulacji to przepisu gotowego nie znajdziesz, ale trzymajac sie dwoch prostych zasad ustawisz ja odpowiednio:

1. - cala woda w zbiorniku ma sie poruszac. (Obserwuj zarelko podane do wody czy gdzies nie osiada. Powinno krazyc po akwarium prawie nieustannie)

2. - piasek ma pozostac na dnie :)

Od siebie dodam tylko - czlowieku zamontuj tlo :D zobaczysz jak sie nagle fajnie zrobi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luft a co nie tak jest ze szkockimi baniakami? :D

hehe, na forach angielskich te baniaki czesto są bardzo obskurne, minimalistyczne, postawione "na głowie". Gdy juz cos sie widzi ladnego to w pierwszej i drugiej kolejnosci czlowiek sobie mysli: na pewno imigranta, Polaka :D

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxim

a musiales walczyc z ustawieniem wody no wiesz ph i tak dalej

czy wszystko dzialalo normalnie.

wiem ze jest ladniej bo mozna wszystko schowac pod spodem,

ale jak pisalem ucze sie wiec to musi wystarczyc :P

co do tego zyjatka to czasami sie zwija i jest tylko ciemna galaretka.

ale rozumiem ze to nie jest nic zlego ze niech sobie zyje ? czy wyrwac chwasta :D

pozdrawiam

Parametry były dobre, ale trzeba pamiętać żeby poziom wody był równy dlatego zamontuj dolewkę i leć dalej z baniaczkiem. Jeżeli chodzi o wizerunek baniaka bez sumpa, to powiem tak jest bardzo podobnie jerzeli chodzi o estetykę, gdyż w akwarium bezS jest tylko pompa, gdzie przy dużych akwariach praktycznie nie żuca się w oczy, a w akwarium jak nie masz komina zewnętrznego to moim zdaniem będzie równierz paskudnie, gdyż robi nam się takie dziwne wybrzuszenie w akwarium ( chodz nie mówię, że zle to wygląda). Przy akwarium bez sumpa mamy małe cięcie kosztów, gdyż odchodzi nam ok 60 watt/na dobe.

Jerzeli chodzi o cyrkulacje, to widzę, że masz pompy jvp?, jerzeli tak to powyłamywuj co drugi szczebelek i zwiększy ci się przepływ. Jeżeli w akwarium będą miękkie to ustaw cyrkulacje, żeby dmuchała do góry, ale pamiętaj żeby nie tworzyły się wiry.

Jerzeli mówię koledze zle to proszę poprawiać mnie :D

Jakie masz oświetlenie?

Daj czarne tło, bo pompa jest czarna i się w nie wtopi.

Edytowane przez maxym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

super podpowiedzi

sprawdzalem dzis rano zarciem i teoretycznie plywalo wszedzie nie stawalo

ale mam porobione wielkie jaskinie w kamieniach(tak poustawialem sobie)

i tam moze wleciec te zarlo i nie koniecznie wyleciec ale ma krabiki to sie tym zajma

a najwazniejsze przyszla lampa :)

i okazalo sie ze mam wiecej zywych organizmow niz przed lampa poprostu sie pochowaly podpowiedzcie co to?

No i naprawde wyglada to super zupelnie inne kolory.

Co do falownikow to jestes dobry sam nie wiedzialem co mam :P

faktycznie to JVP 102 i 101 model.

zalaczam teraz zdjecie jeszcze tylko ta panorama na tyl i bedzie ok i chyba faktycznie wezme czarna.

post-2130-0-86984500-1318603933_thumb.jpg

post-2130-0-13390300-1318603946_thumb.jpg

post-2130-0-97077800-1318603954_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów

Bylem wczoraj w sklepie z rybkami

rozmawialem sobie z panem bleblebleBylem juz wczesnieju niego

powiedzialem mu ze bede potrzebowal pare korali moze jakiegos polipa dla nemo:P

zonie spodobala sie rozgwiazda czerwona(dla mnie bardziej pomaranczowa ale my meszczyzni to daltonisci)

kupilem ale mam nadzieje ze nie je korali ;/

no to gosciu dal mi i rzgwiazde a za dodatkowe pare funtow, bialy polip chyba i zastanawiam sie czy

aby to nie jest jakis co korale wzera, i czy nie bedzie chodzic po akwarium?

podpoeidzcie co to za okazy.

ma tez rybke brsuk po naszemu jak one sie zachowują bo ta co mam plywa caly czas w jednym miejscu po szybie z ryjkiem przyklejonym do szyby.

i czy sie wybarwi do konca na zolto bo ma takie ciemne miejsca wzdloz do tej czarnej kropki(a w ogóle to myslalem ze cos jest z nią nie tak, ta ryba zmienia kolory ale pierwszy raz to widzialem zrobila sie bialo czarna)czy to normalne?

pozdrawiam jacek

post-2130-0-62340400-1318665112_thumb.jpg

post-2130-0-86435200-1318665121_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam Ci dobrą radę, omijaj ten sklep z daleka.

Masz nowy zbiornik a facet pcha ci bardzo wymagające zwierzęta, mówię tu o ukwiale który pewnie Ci niedługo zdechnie.

Do tego ta rozgwiazda zeżre Ci wszystkie korale :)

Czytać i czytać albo poszukac kogoś w okolicy kto Ci pomoże opanować ten pośpiech.

Szkoda zwierząt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj licho ten start widze :/ w glasgow i okolicach jest wielu doswiadczonych akwarystow - uderz do nich bo szybko sie zniechecisz i nic z tego nie bedzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dziekuje za opierdziel :P

ok rozumiem macie wieksza wiedze odemnie bo ja nie mam zadnej

zeby czytac trzeba wiedziec co czyli jak nazywa sie ten ukwial wtedy sobie poczytam i jesli stwierdze ze nie dam rady to go oddam

gosciu w sklepie mowi, ze to nie jest skomplikowany ukwial on takich skomplikowanych na sprzedaz nie bierze tylko na zamowienie jka ktos chce.

jesli chodzi o rozgwiazde to jest juz na szybie jesli faktycznie beda z nia problemy to odwioze. nie problem. pamiętajcie ze nie od razu krakow zbudowali :)

wracajac do solniczki zmienilem wode bo mi sie podnioslo NO3 okolo 40, dodalem buffer poder bo HP bylo za niskie teraz jest ok

Mam tez pokolca krolewskiego (juz wiem jak sie nazywa)faktycznie zmienia barwe poczytalem troche o nim ale nie jest nigdzie napisane albo nie znalazlem czy sa one zagrozeniem dla korali bo widze ze skubie kamienie?.

pozdrawiam jacek.

Edytowane przez jackul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jackul sie pakuj w auto i na kawe wpadaj... Duzo rzeczy trzeba Ci poakzac i wytlumaczyc nim zostaniesz pozarty na forum za takie posty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie utrzymasz tej rozgwiazdy... też ją miałem i z tego co się o niej dowiadywałem to jest prawie że nie do utrzymania w akwarium domowym.... ktoś kto Ci je sprzedał był kompletnie nieodpowiedzialny.... Ja niestety na początku też się na nią skusiłem i żyła mi może z tydzień:( piekielnie trudny zwierzak.... jak już czerwoną rozgwiazdę to prędzej linckie aczkolwiek one też sprawiają masę problemów... tą co kupiłeś masz tutaj, poczytaj http://pl.reeflex.net/tiere/715_Fromia_indica.htm

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi