Skocz do zawartości
Grzeniu88

Najlepszy ślimak na glony to?

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuje nazwy ślimaka który najbardziej skutecznie objada glony....

o zającu wiem i szukam ale jeszcze ślimaczki typu nertia czy inne proszę o głosowanie....

który wykazuje wg was największą aktywność za dnai i w nocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ścianie nitek nie mam mam nalot jak pył. a na skale nitki. ślimak się weźmie za nitki?

salarias mi pęka w szwach drugiego nie wolno mi kupić bo będzie wojna zamiast uczta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na glony niezastapiony jest niskoazotanus malofosforanus :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe;) Chodi :thumbsup:

Grzeniu- jak co to zając morski powinien nieźle se dać radę:) to jest rasowa kosiara!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zając morski,,, pewnie chodzi o Dolabella.. no to fakt, rasowo kosi glony... i równie rasowo zdycha jak ich brak... a to wielka bestia... Polecam najpierw poczytać o zwierzaku, zanim się komuś go poleci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki masz tutaj problem do mnie... ale kolega pytał co jest najlepsze na glony... a najlepszy jest zając morski... kolega zapytał, ja odpowiedziałem... i nie podejrzewam, że dokona zakupu bezmyślnie bez sprawdzenia z czym taki zakup się wiąże... Jak kolega pisze, ma stałe problemy z glonami... więc nie rozumiem jakie tu masz ale, do tego co napisałem? pytanie było: jaki zwierzak najlepszy na glony? odpowiedź: zając morski, jak się z tym nie zgadzasz i uważasz, że zając morski woli np. mrożonki to krytykuj to... a nie samą podpowiedź która wg mnie jest bardzo dobra:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra chłopaki bez spinania się tam:) dzięki za radę.

A col powinienem wiedzieć więcej o zającu morskim? jakie ma wady lub ważne informacje powinienem o nim wiedzieć? glonów mi chyba nigdy nie zabraknie:P taką mam już skałę porowatą i jest tam pełno zarodników glonów.... nie da się ich zdrapaćmoge je jedynie skracać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziec powiniens kilka rzeczy :) 20% dolabelli ginie z glodu. Pozostale 80% w pompach. Moja namietnie pchala sie do komina gdzie zostawala zassana do rury spustowej :) a ze dupsko ma spore to blokowala caly zrzut.

I robila to dosc namietnie i regularnie. Potrafi to bydle przelezc nad komienem (znaczy ponad lustem wody) oraz przecisnac sie przez kratke zabezpieczajaca o oczkach 2x2cm.

Oprocz tego warto wiedziec ze ten zajac zawiera fioletowy atrament jako mechanizm obronny. I silowe proby uwalniania go czy to z pompy czy z rury przewaznie koncza sie zabarwieniem wody calego akwarium na kolor rozowy :)

Nie wplywa to jednak w zaden znaczacy sposob na ryby czy korale, chociaz czytalem ze dla czlowieka moze byc toksyczne :)

Oczywiscie nie zjadamy sami zajaca bo pomimo iz jest to przysmak indonezyjczykow, nieumiejetne przygotowanie moze czlowieka zabic :)

To tyle :) a poza tym - dolabella to kosiara jakich malo :)

Dodam jeszcze fotke mojego zajaca, z racji podobienstwa nazwanego "fiona" :D ktora to po kolejnej przygodzie z pompa obgryza akrualnie zielone laki na wiecznej rafie :)

fiona.JPG

Pozdrawiam

Edytowane przez chodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez grzebień nie przejdzie więc na komin dekiel:) z akwarium chyba nie wylezie co? mam jakieś 3-4cm do końca szyby... na wąż od pompy obiegowej też mogę zrobić jakąś siatkę np. taką jak miał Morog zdjęcie swojej babki co mu zdechła.... taka zielona. Ale za cholere nie rozumiem pada z głodu...

z braku glonów? u mnie HAHAHAHA salarias pęka i chętnie się podzieli. bo niedługo ryb nie bede widział... póki jej nie dotknę czy trącę to nie zabarwi wody na różowo...

więc skusze się na zająca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bart... co Ty masz z tym, że ktoś ma coś do ciebie... masz coś na sumieniu widocznie i mania prześladowcza Ci się włącza chyba... oświadczam wszem i wobec że nie mam i nie miałem nic do ciebie. Odnośnie zaś twojej rady, to jest jak najbardziej słuszna, ale wiedząc że ludzie mniej doświadczeni o coś pytają i dostają poradę, to już nie czytają o zwierzaku bo uważają że skoro polecony to już o nim czytać nie trzeba (oczywiście nie uważam że @grzeniu88 jest taki, poprostu dmuchać na zimne czasem trzeba i zakładać że nie każdemu chcę się czytać po poradzie).

@chodi to pięknie opisał

A swoją drogą to ta dolabelka to strasznie sympatyczny stwór, ale szkoda go brać do akwa. Lepiej zadbać o prawidłowe parametry wody, wtedy gloniska ustąpią:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dominik

bynajmniej nie mam ani nic na sumieniu ani nie borykam się z manią prześladowczą, aczkolwiek Twój atak na moją osobę był lekko ujmując, jakbyś raził do mnie jakąś urazę czego nie zrozumiałem, zresztą sam sobie jeszcze raz przeczytaj co napisałeś... kolega zapytał o zwierze na glony, podpowiedziałem mu najlepsze z możliwych:) uważam jednak, że w sieci jest tyle informacji jak już sobie wygoogluje zająca, że kolejne ich powielanie jest zbędne... jednakże gdyby zapytał w tym momencie o porady dotyczące hodowli, z pewnością wielu by pomogło, sam osobiście zająca nie miałem, jednakże dobry klega z BB takowego posiadał i nie narzekał na jakieś szczególne problemy z tym zwierzakiem:) pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do ślimaków, pomijając wymagająca dolcię, polecam strombusy, ktore jedza za 3 turbo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o coś innego niż slimaki, a dobrego na glony to polecam krewetki atlantyckie (na zamowienie sklepy zoologiczne sprowadza jako zywy pokarm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze ślimaków najlepszy na glony jest salarias fasciatus :woot:

a tak poważnie ,żaden slimak nie usunie tylu glonów co w/w rybka

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi