Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 Witam! Czy ma ktoś opinię na temat odpieniacza Wave Skimmer Best 1200P? Spotkaliście się może z nim? Jak działa? Jest czegoś wart, czy to bubel? Pozdrawiam, Jakub Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 no wart, aleeee:) czy do akwa 300l go potrzebujesz z potężną ilością ryb, czy może masz niewyobrażalnie wielką ilość koralowców niefoto... albo zbiornik wypchany po brzegi SPSami... albo po prostu zaczynasz i potrzebujesz odpienić skałę... napisz, do czego ten odpieniek ma być (domyślam się że do akwarium:) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 Wielu opinii zasiegalem, i glownie radzono mi kupic mocny odpieniacz, np apf 600 albo octopus-a 2000INT-a. Zawsze można skręcić. Pytam bo rozważam jakiś ciut tańszy zamiennik, ale nie chciałbym rażąco tracić na jakości (bo oszczędny płaci 2 razy). Aquamedica mi wszyscy odradzali, a ten Wave wygląda ciekawie. Słyszałeś coś o nim? Albo (lepiej) czy użyywałeś? Jak kiedyś pisalem - nastawiam się głównie na miękkie koralowce i rybki, może jakies 2-3 koralowce twarde. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 na 200litrowe akwarium mialem beast 400 i dawał radę. Oczywiście SPSów w nim nie było (tylko dlatego że zwyczajnie mi się nie podobają) rybków miałem 6 sztuk, całkiem sporych jak na to akwa (6-8cm) sarco, grzyby wszelakiej maści, zoa, euphylie 3 gatunki, ricordea, ukwiały i rurówy. Później zmieniłem wirnik w oryginalnej pompie na igiełki z biobala. dawał radę bez problemu (no chyba że ktoś uważa za problem opróżnianie kubka zo 2-3dni) Ale Włodzimierz (powinieneś znaleźć go tu, albo na nano-reef.pl miał dokładnie na tym modelu beasta o który pytasz piękne SPSowisko:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 o kurde... przepraszam, bo niechcący cię chyba w błąd wprowadziłem... pisałem o konstrukcjach beast 400 i 1200 a ty pytałeś o BEST... nie potrafię powiedzieć czy to to samo, bo nazwa i wygląd podobna - ale wiadomo, chińczyki specjalizują się w podrabianiu nawet chińszczyzny... (szczera opinia? na odpieńku nie oszczędzamy, ale te\z nie przesadzamy z jego wielkością ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 o kurde... przepraszam, bo niechcący cię chyba w błąd wprowadziłem... pisałem o konstrukcjach beast 400 i 1200 a ty pytałeś o BEST... nie potrafię powiedzieć czy to to samo, bo nazwa i wygląd podobna - ale wiadomo, chińczyki specjalizują się w podrabianiu nawet chińszczyzny... (szczera opinia? na odpieńku nie oszczędzamy, ale te\z nie przesadzamy z jego wielkością ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 oczywiscie chodzilo o BEAST ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 oczywiscie chodzilo o BEAST ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 no to jak chodziło o BEAST to podtrzymuję to co pisałem:) (ale i tak bym się jeszcze rozglądnął, bo czasem bardziej firmowe okazje si\e trafiaj\a - za uczciwe pieniądze... ale na tym odpieńku, o który pytasz, to da rade spokojnie twoje akwa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Q 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 na oryginalnej pompie? czy lepiej dokupić jakąś inną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2011 na oryginalnej - pociągnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach