Skocz do zawartości
Grzeniu88

Gotowy zeestaw zasilania do HQI

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś mi opowie coś na temat tego zestawu czy jest on oszczedniejszy od statecznika konwencjonalnego? czy wogóle jest oszczedność energii oczywiście :

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=07a57cd0619e&UID_p=c9bece060b5e&UID=bd9e9f71b499

Układ GB 14-150W

czy jest on gorszy od stateczników elektronicznych typu:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=d8a283a0ff12&UID_p=f171c851479a&UID=bd9e9f71b499

Statecznik EHXc 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oparty na stateczniku indukcyjnym i zintegrowanym układzie zapłonowym w jednej obudowie.

Czyli klasyczny układ, z tą różnicą że 2 w 1. Nie ma prawa być lepszy od ballastu elektronicznego pod żadnym względem oprócz ceny i owego zabezpieczenia przed rozruchem na gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że tak - identycznie jak ze świetlówkami - statecznik indukcyjny a elektroniczny. Do tego plusy w postaci wyższej częstotliwości pracy, braku migotania, zapłon "od kopa", większa żywotność źródła światła itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie. Mam jescze jedno pytanie.

Aqua Medic 150W 16000K

czy

BLV 150W 14000K(6800lumenów)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał powiesić 150W HQI to powiesił bym 60W XP-E RB D3 + 30W XP-G 0DR5 :)

600zł Ledy, 60zl drivery, 200zł radiator(y), 20zł wiatraki, 80zł zasilacz. Mniej niż 1000zł i spokój na kilka lat. Prędzej ci sie znudzi niż zepsuje a kolor ustawisz dowolny prądami na driverach. Nawet komputera do wschodów i zachodów nie trzeba ( to że można dać to inna broszka - zrób to z HQI)

4 lata = 4 żarniki po 240zł nie licząc kosztów wymiany, wysyłek, i zakupu samej lampy. A tu wieszasz, ustawiasz i zapominasz że masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie widzę problemu - dogadać się możemy co do szczegółów na PW. Po prostu przemyśl temat pod względem który pokazałem i jak co to pisz:)

D3 - nie nowe tylko "bardziej fioletowe" od dostępnych jeszcze D4 i D5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi