Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2008 Witam. Przymierzam się do realizacji morszczyzny, lecz cały problem polega na lokalizacji sumpa poniżej akwa (ok. 2,5 m). Korzystając z Waszych dośwaidczeń zasugerujcie mi rozwiązanie techniczne obiegu. Jaka pompa ze względu na pobór prądu, wydajność, głośność pracy obojetna, pewność obiegu? Akwa ok. 240l. Sump bedzie robiony jak dojrzeję technicznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2008 Słyszałem ,że na tą wysokość podnoszenia najlepsze będą pompy Iwaki ,ale niestety są drogie i sporo prądu ciągną ,ale myślę ,że Deltec też sobie poradzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2008 A który, mając na względzie ilość wody wymuszanej w obiegu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2008 W takim akwarium i przy tej wysokości Deltec też powinien dać radę. A co do modelu to od HLP 4040 w górę, im wyżej tym lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2008 Włśnie korzystam z takiego rozwiazania , sump mam w piwnicy. Red Dragon nie daje rady z podnoszeniem , najmocniejszy Deltec 8070S ledwo co daje rade ,przepływ ok 2500l/h . Jedynie Iwaki radzi sobie bez problemu , nawet 11 metrów podnoszenia. To najlepsze pompy , ale glosnie bo chłodzone powietrzem , no i pobór pradu maja prawie 2x wiekszy niz Deltec. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2008 Podobne charakterystyki maja DELTEC i OR 3500 a koszty o wiele niższe (pomijam zużycie enregii) w przypadku OR. Na poziomie 2,5 m wydajność spada do ok. 1000 l/h. Czy charakterystyka sobie a pompa sobie? Jak to jest według Was? Wszyscy polecaja DELTECA o tym wiem ale tak naprawdę czy zawsze trzeba jeździć mercedesem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2008 To jest tak że wszystko "zależy" Jeżeli po drodze są jakieś kolana to na każdym z nich wydajńość drastycznie spada, ale gdybyś miał prostą rurę z sumpa do samego akwa to Deltec powinien dać rade, może z HLP 4040 to przesadziłęm bo on oficjalnie ma 3,5 m podnoszenia, ale wyższe modele pchną. Iwaki nie mają sobie równych jeżeli chodzi o żywotność, kulturę pracy no i apetyt na prąd niestety. W Polsce nie ma zbyt wielu alternatyw dla Iwaki, chyba że dobrze poszukasz, za to np. w USA jest dość duży wybór podobnych pomp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2008 IMO Andrzej oczywiście ma rację co do podnoszenia Deltec'ów, możesz mieć też problemy ze startem Deltec'a pod taką "górkę" i mogłoby się okazać że potrzebujesz zainstalować zawór przeciwzwrotny co już zupełnie by go stłumiło. Ale równocześnie Andrzej chyba nie spojrzał jaki chcesz zrobić zbiornik 240 litrów nie potrzebuje pompy która da "u góry" wiecej niż 700-1000 litrów/h a kultura pracy raczej Ciebie nie interesuje (piwnica). Kup jakiś model AM lub Aquabee który "na papierze" na 2,5m ma 1500-2000 to w rzeczywistości bedziesz miał około 700-1200l/h i to Ci w zupełności wystarczy do zasilenia sumpa, cyrkulację i tak załatwią pompki cyrkulacyjne wewnątrz zbiornika. Ale ja przy takich komplikacjach wolałbym raczej panel lub odpieniacz HOB - przecież to malutki zbiornik i to trochę jest jak strzelanie z armaty do komara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2008 Tak odnośnie Iwaki- w amerykańskich sklepach internetowych jest możliwość kupna pompy Iwaki na nasze napięcie, cena jest na prawdę bardzo zachęcająca, jeśli przypomnę sobie w jakim sklepie je widziałem, dam znać. Pozdrawiam i gratuluję odwagi w wierceniu podłogi:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2008 Wobec dylematów odnośnie sprzętu do akwa, to otwory w ścianie (nie w podłodze) to tzw. pikuś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach