Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wczoraj otrzymalem drugie wydanie tego wlasnie miernika, tego chociaz mozna dobrze skalibrowac, dwa kanaly osobno.

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz to nie jest drugie wydanie tego miernika

Miernik ktory pokazujesz jest w sprzedazy juz okolo 5 lat (moze i wiecej ale ja w ofercie aquafiltr-a widzialem go juz z 5 lat temu teraz tylko zmienila sie troche jego szata wizualna dodano nazwe HM) tyle ze jest on malo znany na naszym rynku przede wszystkim ze wzgledu na cene

Elektrody w nim sa dokladnie te same co w mierniku wczesniej ktory pokazales glowna roznica jest bardziej rozwinieta elektronika i lepsze kable z elektrod do miernika :)

Pierwszy miernik tez idzie kalibrowac co prawda nie jest to kalibracja automatyczna tylko reczna ale zawsze jest :)

Z tylu obudowy znajduje sie otwor w ktory wkladasz srubokret i ustawiasz oczywiscie po wczesniejszym wsadzeniu elektrod do odpowiedniego plynu

Z rozmowy ktora kiedys przeprowadzilem z technikiem aquafiltra wynika ze mierniki te nie powinny byc dluzej eksploatowane jak 2 lata dal do zrozumienia ze pozniej moga wystapic przeklamania ze wzgledu na starzenie sie elektrod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie ,ja tez słyszałem ze wszystkie TDS"y maja krótka zywotnosc,ale ile w tym prawdy???? nie wiem ,moze ktos cos wiecej wie o ich "zywotnosci"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wannie :D oczywiscie zartuje

Podlacz filtry i z ostatniego z lini (czyli chyba bedzie to wegiel) wychodzacy wezyk wsadz do odplywu kanalizy czy co tam masz i odkrec wode

Poczekaj z 5-10 minut i masz gotowe podlacz do membrany i tez mozesz ja przeplukac w ten sam sposob

Najwazniejsze najpierw plucz same filtry pozniej membrane

Niektore obudowy membran maja juz specjalne zaworki pluczace ale tylko te z wyzszej polki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za "licznik" :D za membraną ?Pokazuje coś w kg/cm2 a co do prefiltrów to mam w takiej kolejności 5mikronow -> wegiel -> 1 mikron -> membrana -> wegiel->DI i TDS :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuje cisnienie w ukladzie :D ot taki bajer

Im bedzie wyzsze tym wieksza bedzie wydajnosc osmozy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo TDS'ów to mój wygląda jak ten pierwszy ,który pokazywał Mariusz z jedną różnicą:mój zamiast napisu w prawym ,dolnym rogu:"AUTO SHUT OFF" ma taki znaczek jak ten drugi z tym ,że pod tym znaczkiem nie pisze:"dual TDS Meter2"Tylko:"DIGITAL".Więc czy one się czymś różnią oprócz napisu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie wszystkie TDS'y na rynku sa pewnie produkowane wedlug jednego schematu w ChRLD :D Wiec raczej nie ma co sie przejmowac roznicami w wygladzie. I tak nie sa to urzadzenia zbytnio precyzyjne, przynajmniej te ze 150 zlotych.

Co do zywotnosci - zapewne chodzi o szybko zuzywajaca sie baterie. Regularna wymiana bardzo wskazana. Szczegolnie, ze im slabsza bateria, tym bardziej zafalszowany moze byc wynik.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz myslalem o innym zaworku sa one wkrecane do korpusu membrany ale zasada dzialania jest ta sama co ty pokazujesz omija sie dlawik i wtedy woda idzie pelna para przez membrane

Ten twoj to jak najbardziej zawor pluczacy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ogranicznik jest dostosowany do membrany :

ogranicznik 350 cc/min - membrana 50GPD

ogranicznik 420 cc/min - membrana 75GPD

ogranicznik 550 cc/min - membrana 100GPD

zdazaja sie tez inne :

ogranicznik 400 cc/min - membrana 50GPD

ogranicznik 450 cc/min - membrana 75GPD

Niektore szczegulnie te bardzo tanie osmozy nie maja ogranicznikow zamiast niego maja w kroccu zlewowym wiercony otwor ale ich rozmiarowki nie znam a nawet nie mam zamiaru poznac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaworek pluczacy o ktorym wczesniej mowilem wyglada tak jak na foto

Idzie je kupic osobno i zalozyc do kazdej obudowy membrany

Sa w sprzedazy np. w Aquamedicu za jedyne 91,01 zl :D

409_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to ten sam zaworek Serto SO37421_2-6-1/8

Posted Image

To u nas kosztuje 35 zl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie ten sam tyle ze :D te zaworki maja podcinane w srodku iglice i dla kazdego rodzaju membrany jest inaczej scieta poniewaz jednoczesnie sluzy to jako ogranicznik scieku dopiero po rozkreceniu dziala jako pluczacy

czy tez zawor bedzie pasowal nie mam pojecia w kazdym razie nie mozna sobie go o tak wkrecic moze to zaowocowac zla wydajnoscia membrany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój TDS nadaje sie chyba tylko do kalibracji...Wynik cały czas się zmienia dosłownie co chwila z tym ,że testowałem go w...misce :D .I wynik zmieniał się w zależności od temperatury.No wyjście IN i OUT mierzy zupełnie inaczej :D .Nie wiem co z tego to błędy a co to "normalka" bo nie znam się na tym zupełnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie jest to normalka :)

Sprawdz to podlaczajac do systemu wynik musi byc taki sam na obu czujnikach

Teraz w misce mozesz miec bledny odczyt bo moze miedzy czujnikami znajduje sie troche powietrza musial bys miec pewnosc ze sa one idealnie cale zalane woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi