Skocz do zawartości
jedro123

rogatnica czarna

Rekomendowane odpowiedzi

cześć gdzieś wyczytałam że ten gatunek nie zje ani nie zniszczy koralowców,ale czy to prawda i czy nigdy nie zacznie jeść korali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką rybę (wiem, jest za mała do mojego akwarium) Nie jestem pewny na 100%, ale rogatnice nie żywią sie koralowcami,, bardziej martwiłbym sie krabami i krewetkami.wink.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie planuję mieć głowonogów

taką odpowiedzią mnie załatwiłeś

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie planuję mieć głowonogów

Głowonogi to ośmiornice, kałamarnice... krewetki i kraby to zupełnie inna rodzina.

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zoologicznym w pile mają inny gatunek balistapus undulatus bardzo mi się podoba ale w sklepie mówili że w okresie rozrodu może pozabijać inne ryby.ale mój kolega ma tą rybę kiedy skończyła składać ikrę dorosłego osobnika włożył do sumpa a i ikrę chyba wiadomo gdzie...

Edytowane przez jedro123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zoologicznym w pile mają inny gatunek balistapus undulatus bardzo mi się podoba ale w sklepie mówili że w okresie rozrodu może pozabijać inne ryby.ale mój kolega ma tą rybę kiedy skończyła składać ikrę dorosłego osobnika włożył do sumpa a i ikrę chyba wiadomo gdzie...

Ja pierdziu :D Powiedz że jaja sobie robisz a nie piszesz poważnie :D

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówię prawdę kosztuje 110zł

trzymają ją w 400l z:amphiprionem,dascyllusem,zebrasomą i jakimś garbikowatym

a i jedno pytanie ode mnie czy można ją trzymać z błazenkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty powaznie pytasz? Rogatnica ikre w akwa? Albo sobie z nas jaja robisz albo Jestes az tak naiwny ze ktos z Ciebie sobie robi:) hehe;)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ikra była ale zgniła

a jakby co to ten gatunek rogatnicy może być wyjątkiem polska nazwa to rogatnica kolczasta na wikipedii wyczytałem że to prawie jedyny gatunek u którego zauważamy dymorfizm płuciowy więc to może być też jedyny gatunek który składa jaja w akwa :)

ale sądzę po jej agresywności że bałbym się ją do akwa z małymi rybami wpuścić :confused:

chcę inną przyjazną rogatnicę najważniejsze jest to żeby lubiła: pokolce,małe ryby i nie szkodziła koralowcom :)

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby co to ten gatunek rogatnicy może być wyjątkiem polska nazwa to rogatnica kolczasta na wikipedii wyczytałem że to prawie jedyny gatunek u którego zauważamy dymorfizm płuciowy więc to może być też jedyny gatunek który składa jaja w akwa :)

A co ma dymorfizm do składania ikry w akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odonus Niger lubi małe rybki, ale do niego Twój baniaczek jest za maływhistling.gif\

ps. kiedy startujesz z akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę miał 720l ale morskiego jeszcze nie mam a sądząc po tym że ty ją trzymasz 682l to do mojego akwarium będzie ok a z startem z akwarium jeszcze nie wiem ale napewno w tym roku :thumbsup: ps.chodzi mi o bardziej kolorową rogatnicę

Edytowane przez jedro123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie to ze bedziesz wiedzial czy samiec zarąbał samicę, czy też samica samca:D bo ikry w akwarium to Ci nie złożą;) no chyba że prowadzisz oceanarium to może w takich warunkach owszem;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chwalisz sie czy zalisz?;) jak kolega taki wytrawny akwarysta ze prawie rozmnozyl rogatnice to my tu go wszyscy powinnismy po stopach calowac wiec poco Ci rady takich cieniasow? Kolega Ci powie co gdzie i jak;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi