loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 To zależy. Po to żeby się nauczyć jak się takie rzeczy robi, OBLICZA, i stosuje w praktyce - te kilka elementów zlutowane na krzyż jest jak dla mnie bezcenne a temu kto zrobi da więcej satysfakcji niż dowolne zakupy. Dla mnie frajda że ktoś skorzystał, że mu sie przyda - dla mnie warto. Może są na forum i tacy co moje zdanie podzielają - dla nich pisze taki temat, robie opisy, zdjęcia itd.. Ci, którzy nie mają czasu i ochoty, nie tylko do takich rzeczy - zawsze mogą iść, kupić sobie w promocji i zostać bohaterem we własnym domu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 wszyscy się nauczą i te lampy pacific sun beda mogli sobie wsadzić za grube tysiące w tyłki w tych sklepach:) ale to dobrze dla nas na forum wszystkich Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Pewnie że jak coś sami sobie zrobimy to wielka satysfakcja czasami wychodzi troszkę więcej kasiorki ale jest to coś nie ma co gdybać, ja osobiście nadmiar LED pozostawił bym na dodatkową belkę niebieską która zawsze się przyda, wydaną kasiorkę na led niebieskie wydał bym na dopalenie akwarium albo na symulacje wschodów i zachodów oczywiście jest to indiwidualna sprawa ale jak tak sobie podliczymy to ta "bzdura" będzie nas kosztować kilka razy więcej. Plusem jest to, że możemy sobie regulować fazy, jak będziemy o tym pamiętali oczywiście. Pomysł jest fajny i trzeba go zrealizować. Nie wiem czy gra warta świeczki kiedyś kąbinowałem z komputerem i fazami księżyca ale czy to działa ? Teoretycznie tak. Zostawiam Wam to co do decyzji. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 no akurat w akwarystyce morskiej jest wiele urządzeń które można zrobic samemu i na pewno nie wychodzi to dużo drożej .. trzeba tylko trochę rozumieć temat .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 no wlasnie taka zywa skala na przyklad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 A nie zrobisz ? Trochę trwa ale da sie suchara ożywić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 No i driverek zbudowany :-) Koszty: - kondensator ceramiczny 100nF - 2 sztuki (musiałem kupić paczkę 10szt.) - 70gr - układ LM317 - 1 sztuka - 1zł - potencjometr wieloobrotowy 1kOhm - 1 sztuka - 1zł - złącze śrubowe (to do przyczepienia zasilania i obwodu z diodą) - 2 sztuki - 1zł - rezystor 10Ohm - 1 sztuka (musiałem kupić paczkę 10szt.) - 25gr - kawałek uniwersalnej płytki drukowanej - 0zł (znalazłem w szpargałach - jakby co to pewnie ze 3-4zł trzeba zapłacić) - kawałek przewodu do zrobienia 2 mostków + doprowadzenia do diody - 0zł (też znalezione w rzeczach różnych) Razem wydane 3.95zł - gdyby nie moja "rozrzutność" i zrezygnowałbym z tych złącz śrubowych oraz z dodatkowego rezystora i kondensatorów to zamknąłbym się w 2zł :-) Satysfakcja ze zrobienia - bezcenna :-) Kondensatory dodałem bo jako technik elektronik z wykształcenia (w życiu nie pracujący w zawodzie) jakoś poczułem silną potrzebę zrobienia zgodnie ze schematem. Dla bezpieczeństwa dodałem rezystor 10Ohm żeby przypadkiem przy złym ustawieniu potencjometru nie zjechać do wartości gdzie prąd znacząco by przekroczył zdrowy rozsądek dla tak skonstruowanego układu. Najdłużej zeszło mi się z rozmieszczeniem elementów na płytce żeby nie robić zbyt wielu mostków - a i tak jeden kondensator dolutowany jest od drugiej strony bo tak było prościej :-) Układ chwilowo wysterowałem na 3.5mA i moim zdaniem jest to wystarczające - najwyżej dociągnę ciut wyżej jak mi będzie mało (zakres regulacji jest baaardzo duży). Faktycznie danie 10mA to już robi się bardzo jasno. Leszku - mam jeszcze do Ciebie jedno pytanie o samo zasilanie tego układu. Mam akurat zasilacz uniwersalny z regulacją napięcia ale szkoda mi go wykorzystywać do takiego banalnego układu. Ustawiałem różne progi napięcia i jest zauważalna różnica w poziomie świecenia diody. I tak przy zasilaniu 4.5V spadek napięcia na diodzie to 2.53V, przy 6V jest to już 2.57 a różnicę widać gołym okiem. Chciałbym dać jakiś stary zasilacz od komórki (5V) tylko gdzieś wyczytałem, że dla tego drivera dobrze jest doliczyć 3V na sam układ. Czy to było podane tak mocno na wyrost i zasilenie go 5V da mi tak czy siak wielomiesięczną bezproblemową pracę? Czy jednak szukać zasilacza 6V? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 No i super teraz pozostaje tylko zrobić to wodoszczelne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 (edytowane) Sam driver wsadzę w jakąś puszkę elektryczną i wyląduje gdzieś w szafce (przy tym prądzie po 30min. pracy wszystkie elementy są całkowicie zimne). Dioda będzie wstawiona do lampy, która jest zabezpieczona bezbarwną płytą z poliwęglanu. Wiem, że kable od drivera do diody powinny być jak najkrótsze ale nie mam gdzie przyczepić drivera do lampy więc niestety przewody będą miały z 1-1.5m. Edytowane 1 Sierpień 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Diode masz luzem i temp płytki znośna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Temperatura LEDa przy 3.5mA.... jaka temperatura ? hehe ... Sławek jak coś czasem palniesz to tak jakbyś diody powerled w życiu na oczy nie widział... zdajesz sobie sprawę uwzględniając sprawność diody, jaka jest moc strat przy prądzie 3.5mA i napięciu 2.5V ?? Brawo - o to chodzi. Nie bać się i próbować - nauka i zdobyte doświadczenie rzecz bezcenna. Niby jest w "książce" że dla LM317 Uwe-Uwy ma być minimum 3v, ale z praktyki dla tego prądu w okolicy 10mA , 5V zasilania wystarczy - pajęczyna zrobiona przeze mnie zasilana jest właśnie z 5V. Nic się nie stanie, podłącz 5V ewentualnie zmierz prąd i skoryguj.. Wiem, że kable od drivera do diody powinny być jak najkrótsze ale nie mam gdzie przyczepić drivera do lampy więc niestety przewody będą miały z 1-1.5m. Się nie stresuj przy prądzie stałym długością kabli - tu nie ma PWM... jedyny problem z długim kablem w tym twoim układzie to dodatkowa rezystancja która wymusi na LMie większe napięcie żeby skompensować spadek prądu w układzie.Ale my tu rozmawiamy o 10mA - Panowie bez jaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Leszek - jeszcze raz dzięki za zmotywowanie do zrobienia tego drivera :-) Bez Twoich wypowiedzi i pokazania niemalże on-line rozwiązania "na pająka" raczej bym się nie zdecydował na budowę a tak za 4zł mam gotowe rozwiązanie (diody właśnie pod oświetlenie nocne i tak miałem więc ten koszt akurat pomijam). Jeśli chodzi o temp. diody (i tak samo LM317) to nie różni się ona od temp. otoczenia więc jest pomijalna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Zakładając że dioda LED ma TRAGICZNĄ sprawność 20% - czyli całą dostarczaną do niej energię w 80% zamienia w ciepło a nie w światło to przy tej mocy - 2.6V * 0.0035A daje w przybliżeniu 0,007W ciepła... ludziska przecież to nie jest w stanie szpilki ogrzać a gdzie płytkę STAR.... Nie ma za co - do usług. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Układ będzie u mnie chodził 24/7 bo nie chce mi się na niego "marnować" timera a nie mam już wolnego gniazdka w listwie do Profiluxa, więc zostanie na stałe podpięty do zasilania. Dioda zostanie przyczepiona do dużego radiatora więc nawet jak nie będzie chodził wiatrak od lampy (w nocy) to nie ma najmniejszych szans na to żeby dioda była choćby minimalnie cieplejsza od otoczenia. Zresztą w ramach testu zostawiam na noc diodę "luzem" i rano zobaczę czy będzie świeciła :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Nic się nie będzie z nią działo poświeci Ci do śmierci teraz kąbinuj coś na czerwonych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2011 Dioda chodziła całą noc - temperaturowo nic się nie zmieniło. Sławek - a czemu na czerwonych? Chodzi Ci o efekt kolorystyczny czy masz na myśli jakiś wpływ na korale? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2011 Sam musisz wywnioskować czy będzie Ci pasowało raczej myślałem o stronie wizualnej ale sporo jest teorji spiskowych na ten temat. Fakt że korale fajniej się prezentują i barwa jest ładniejsza ze dwa lata temu robiłem kilka testów ale jak przesiadłem się na Royal blue to temat zamknołem przy 450 nm efekt podobny ale brakuje mi troszkę cukierkowych kolorków. Oczywiście jest to indiwidualna ocena ale jak będziesz miał okazję to zerknij koszt nie wielki a można coś tam wymyślić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach