rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 (edytowane) Chciałem do swojej lampy dołożyć oświetlenie nocne. Zostało mi trochę diod XP-E Royal Blue i dałbym 1 (max. 2) tylko nie wiem jakim prądem to wysterować. Nie mam za bardzo możliwości dopiąć tego do istniejącego sterowania więc nastawiam się na zasilanie stałym prądem bez możliwości sterowania. Znalazłem proste drivery Mr elektronik gdzie można zamówić je z góry ustalonym prądem wyjściowym. Tylko minimalny prąd to 150mA. Czy nie okaże się, że jest to jednak za dużo? Światło ma się świecić całą noc więc nie chciałbym żeby było zbyt jasne. Edytowane 31 Lipiec 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 W temacie tani ale skuteczny led driver masz caly schemat drivera z regulatorem jasnosci za kilka zlotych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 Chciałem do swojej lampy dołożyć oświetlenie nocne. Zostało mi trochę diod XP-E Royal Blue i dałbym 1 (max. 2) tylko nie wiem jakim prądem to wysterować. Nie mam za bardzo możliwości dopiąć tego do istniejącego sterowania więc nastawiam się na zasilanie stałym prądem bez możliwości sterowania. Znalazłem proste drivery Mr elektronik gdzie można zamówić je z góry ustalonym prądem wyjściowym. Tylko minimalny prąd to 150mA. Czy nie okaże się, że jest to jednak za dużo? Światło ma się świecić całą noc więc nie chciałbym żeby było zbyt jasne. Zapomnij o XP-E Royal blue nawet jedna dioda puszczona na 700 mA to za jasno, inwestycja w sterowanie się nie opłaca coś kup na fluxach z allegro jakieś 20 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 Sławek - dlatego nie chcę jej podpinać na 700mA tylko na 150mA. Wolałbym użyć tych XP-E bo mam już nawiercony radiator więc nie byłoby najmniejszego problemu z montażem. Te z Allegro musiałbym jakoś kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 Odradzam, nie warto bawić się w Cree XP-E naprawdę za grosze kupisz fluxy z XP-G sterowanie będzie kosztowało więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 Chyba faktycznie sobie odpuszczę. Znalazłem coś takiego na Allegro: http://allegro.pl/oswietlenie-nocne-led-27-cm-sciemniacz-i1733532693.html Niby spory koszt (z przesyłką ponad 50zł) ale ma możliwość ręcznej zmiany jasności świecenia co w sumie jest dobrym rozwiązaniem bo będę mógł sobie dopasować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 fajny pomysł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2011 bzdura. Jak masz te diody to zrob driver na LM317 i ustaw go na kilka miliamper i bedzie w sam raz a wyjdzie cie to doslownie 3 zlote Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Leszek - czyli powiadasz, żeby ustawić to na kilka mA? No to może faktycznie pokombinuję z driverem. Diody mam więc jak się nie uda to te parę złotych poświęcę :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Oczywiście że tak. Bierzesz LM317, jakiś dowolny potencjometr z przedziału 1k do 4.7k OHm - cokolwiek ci w ręce nie wpadnie, 5 minut lutowania i działa. Ustawiasz sobie jasność jaka cie interesuje i masz. Nawet radiatorów nie trzeba, można leda na płytce star do plastiku przykleić. Masz na szybko - ze śmieci zrobiłem przed chwilą..... prąd w obwodzie.... 0.8 mA - ledwo swieci Zasilacz - 5V 1A od starego palmtopa ładowarka (pierwszy wpadł mi w ręce, wystarczy 5V-9V / 100mA w zupełności i się dzięki temu nic nie grzeje) Potencjometr CA6 - 10k LM317 troszke przewodu dioda XR-E na płytce star schematu nie ma co wklejać - widac połączenia jak na dłoni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 (edytowane) Leszek - mistrzostwo :-) nie będę kombinował z gotowcem za 50zł tylko kupię ten LM317 i coś sklecę nawet "na pająka". Rozumiem, że przy takim prądzie można pominąć kondensatory C1 i C2? Edytowane 1 Sierpień 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Jak najbardziej możesz kondensatory wywalić w tym momencie. (ortodoksi elektroniczni jednak muszą zostawić, im na to nie pozwoli podręcznik) Pamiętaj tylko że jeśli chcesz więcej ledów niż 1 to tak dobierz napięcie zasilania aby ci starczyło na Ledy + około 3V zapasu. Ledy pracujące z tak małymi prądami mają mniejsze napiecie przewodzenia - weź to pod uwagę. Zmierzony przy 4mA prądzie spadek napiecia na XR-E wynosi w tej chwili 2.65V, gdzie przy 350mA brałoby 3.3V. Zafiksowałem układ na około 4 mA rezystorem 330Ohm. Jak dla mnie taki moonlight jest ok - nie za ciemno nie za jasno lecz w "samraz" żeby było śmieszniej - w zasadzie dla takiego małego prądu to można nawet bez LM317 - samym rezystorem prąd ograniczyć. R = U/I R = (U zasilania - U przewodzenia Ledów) / I R = (5V - 2.65V [zmierzone dla 4mA] / 4mA ) R = (5-2.65)/0.04 R = 58 OHm Z tym że tą metodą nie ustawi się dokładnie prądu, będzie pływał w zależności od zmian napięcia zasilania i zmian temperatury diody, no i ciężko oszacować spadki napięć przy takich małych prądach.... Można taniej ?? - nie można. Ale zawsze można polecić coś za 50zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 (edytowane) Super - chcę dać 2 LEDy więc zasilacz dałbym 9V. Nie będę robił tego wyłącznie na rezystorze bo LM317 kosztuje grosze i w tym przypadku nie warto kombinować. Jak znajdę kondensatory (te 100nF) to też je dołożę dla pewności ale jak nie - to zrobię układ bez tego. Drobna uwaga do wyliczeń :-) ten rezystor dla 4mA to raczej 580 Ohm a nie 58 :-) (podzieliłeś przez 0.04 a nie przez 0.004) Generalnie widzę, że spokojnie mogę kupić potencjometr 1k o mocy 0.15W i wtedy bezpiecznie będę mógł dociągnąć nawet do 50mA jak mi będzie mało (jeśli dobrze wyliczyłem to teoretycznie nawet do ponad 100mA ale może się zacząć za bardzo grzać) EDIT: zastanawiam się tylko czy znajdę w domowych szpargałach taki zasilacz - a jeśli nie to czy w tym przypadku ma jakiekolwiek znaczenie czy zasilacz będzie stabilozowany czy niestabilizowany (ew. impulsowy)? Wydaje mi się, że nie ale zanim coś kupię to wolę się upewnić :-) (5V zasilaczy to miałbym całą masę od starych komórek ale takich 9 czy 12V to raczej już nie). Edytowane 1 Sierpień 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 no tak, zero mi się wściekło - za rzadko na takich małych prądach operuje Wydaje mi się że źle myślisz, albo Cie nie zrozumiałem dobrze - kiedy R rośnie - prąd maleje. Więc potencjometrem prąd będziesz mógł ustalić (teoretycznie) od nieskończoności w dół, do wartości wyznaczonej (dla LM317) przez wzór I = 1.25/R dla 1k czyli 1000R to jest I=0.00125A czyli powiedzmy 1mA Teoretycznie zatem, możesz zrobić "bum" złym ustawieniem potencjometru. Aby tego uniknąć rozpoczynasz z potencjometrem ustawionym w połowie zakresu i obserwujesz jasność diody kręcąc. Jeśli rośnie, to kręcisz w złą strone.... 50mA to dla XR-E już naprawdę jasno. Jak dla mnie za jasno na moonlight. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beret 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Właśnie zamontowałem oświetlenie nocne pasek diód z castoramy 70cm w silikonie korale świecą przecudownie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Leszek - z moca potencjometru to chodziło mi o to, że jeśli z jakiegoś powodu wybrałbym prąd rzędu 100mA to zgodnie z informacją w wątku dot. taniego drivera moc = napięcie dla LM317 * prąd, czyli P=1.25*0.01 = 0.125W. Oczywiście żeby uzyskać 100mA to taki potencjometr musiałbym ustawić na 12.5Ohm czyli baaaardzo blisko zera (czego raczej nie będę testował bo lekki ruch śrubokrętem i pożegnam się z diodami :-) ). Ale napisałeś, że nawet 50mA to bardzo jasno więc będzie potrzebny potencjometr 0.07W a z tego co patrzyłem to znakomita większość potencjometrów montażowych o tej wartości rezystancji ma właśnie 0.1W czyli spokojnie daje radę. Nie wiem czy wręcz nie wezmę wieloobrotowego żeby właśnie nie spalić układu. Tylko muszę znaleźć jakieś info czy te wieloobrotowe zniosą obciążenie rzędu 0.1W. @beret - mając lampę DIY gdzie specjalnie z myślą o nocnym porobiłem więcej otworów pod LEDy na płytkach Star chciałbym to jednak wykorzystać. Początkowo przeraziła mnie myśl samodzielnego budowania drivera ale Leszek skutecznie mnie zachęcił pokazując, że konstrukcja jest prosta jak budowa cepa :-) i trudno tu coś popsuć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Spokojnie przy takich prądach da rade i wieloobrotówka. Nie miałem innego jak 10K ale regulacja jest możliwa. 1mA na zdjęciu. weź 1- max 2k i będzie super ja bym nie ustawiał wiecej niż 10mA - dla tej XR-E ze zdjęcia, testowałem nad akwarium (rolety w dół i ciemno jak w nocy) dla mnie to już max jasności akceptowalnej dla moonlightu. Jeśli obawiasz sie o "ruch śrubokrętem" to dołóż szeregowo stały rezystorek 10R i wtedy nie ma takiej opcji żeby potencjometrem za nisko zjechać.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2011 Warto się bawić ? http://allegro.pl/led-oswietlenie-lampa-x-4x-led-6-kolorow-do-wyboru-i1733919903.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach