jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Kolego Emigrant widzę, że masz mnóstwo do powiedzenia w tym temacie, z twojego postu to znaczy z twojej sugestii wywnioskowałem, że uważasz mnie za osła, który nie jest w stanie poradzić sobie z tym projektem i zamiast napisać coś mądrego wypociłeś zdanie, z którego koledzy mogliby się pośmiać. Nie rozumiem, dlaczego tak napisałeś skoro nigdy nie mieliśmy okazji się poznać ani porozmawiać, więc nie masz pojęcia czy jestem osłem czy jednak dam rady coś z tym zrobić. Jesteś zdania, że każdy musi być orłem we wszystkich dziedzinach, jeżeli jesteś taki omnibus w każdej dziedzinie nauki to może spróbujesz się zemną, z zawodu jestem patologiem sądowym i mam trochę pojęcia o medycynie sądowej a Ty? Skoro z ciebie taki orzeł we wszystkim to jestem gotowy się z tobą zmierzyć. Jakoś inni koledzy potrafili mi rzeczowo odpowiedzieć na moje głupie pytania tylko ty jakoś dziwnie zareagowałeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Kolego jodla nie denerwuj sie bo zle zrozumiales moje intencje Chłopcy wytlumaczyli Ci wszystko tak jak byc powinno. A moj pomysl nie jest wziety z kosmosu bo to naprawde działa jest to najtansza, najdziwniejsza i najbardziej ryzykowna rzecz jasna opcja budowy lampy duzej mocy. takze nie zlosc sie, bo naprawde nie mialem ma celu ciebie obrazic. pozdrawiam lukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 spokojnie , spokojnie ... @ jodła - poczytaj sobie trochę forum , jest tutaj kilka tematów które rzeczowo opisują ten temat ...i na pewno znajdziesz odpowiedzi na kilka swoich pytań .. co do wypowiedzi chodiego - czytam drugi raz i jakoś nie widzę w nim ataku na twoją osobe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Ok. trochę mnie poniosło, niestety moja praca jest delikatnie mówiąc stresująca i czasami odreagowuje nie tam gdzie trzeba, przepraszam i pozdrawiam wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Nie no, czasem ciężki dzień w pracy, a widać że trudna i odpowiedzialna, może popsuć nastrój a wtedy byle iskra i bum... tak że bez nerwów, osobiście też nie sądze że ktokolwiek chciał tu kogokolwiek obrazić. Sam czasem tak napisze że jak po wysłaniu przeczytam to mam obawe jak to bedzie odebrane no ale co tam - w końcu znamy sie tu z niektórymi jak te łyse konie to sobie można czasem pożartować prawda ? jodla - przemyśl sprawe radiatora, chodzi mi o wentylatory - możesz śmiało założyć np że profil A4291 o długości 35cm, aktywnie chłodzony 2ma wiatrakami 120cm, odprowadzi ciepło z 200W ledów - to akurat mam sprawdzone wielokrotnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) To może jeszcze raz od początku, nowy zbiornik ma mieć wymiary 70x100cm h 60-70cm, przy czym front ma 70cm a boki 100cm będzie widoczny z trzech stron, stąd pomysł z radiatorem 40x70cm LINK Po prostu taka powierzchnia pozwoli mi na równomierne rozprowadzenie światła w zbiorniku. Niestety taką mam pracę, dzisiaj był na prawdę fatalny dzień robiłem sekcje czteroletniej dziewczynki, którą matka zatłukła na śmierć, w takiej sytuacji nawet najwięksi twardziele u nas w ekipie wysiadają. Edytowane 27 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) no chodi czyli twój pomysł jednak odpada radiator super sprawa jeżeli nie drogi to bierz ,taki też by się nadawał moim zdaniem : http://www.birminghamaluminium.com/heatsink_detail/58 , szkoda ze u nas takich nie produkują dla "mas " , co do zasilaczy zastanów się nad 24V a nie 36V , 24V wersję łatwiej ci będzie znaleźć Edytowane 27 Lipiec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) myślałem o czymś takim x 2 LINK albo jeden taki LINK ale dziwnie bo w tabelce go niema jest tylko 27 i 48 a o 36 nic nie piszą najleprzy będzie MW SE-450-36 450W 12,5A 32,4-39,6V Edytowane 27 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 24V - bezpieczniej. Sam dobrze powinienieś wiedzieć że mokra ręka + 36V to już mało przyjemne doświadczenie. Radiatorów - faktycznie pozazdrościć .. u nas to jest pustynia pod tym względem.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) Muszę zadzwonić do tej firmy od radiatorów czy sprzedają detalistom, bo może jest tak samo jak w Polsce, że dla mas jest niedostępny. Dobrze powiedzmy, że zrobię to 24V po 6 ledów na sznur to ilość driverów będzie masakryczna pomijając już koszty, bo jak sami za uwarzyliście nie chodzi mi o jakieś oszczędności, bo chcę mieć 1W/L, to gdzie ja to wszystko upcham, zakładam, że będzie 102 szt xp-e to daje 17 rzędów i 48 szt xp-g to jest 8 rzędów razem 25 driverów ich ilość + przewody to jakaś masakra, i tu kolejne pytanie czy ma jakieś znaczenie odległość driverów od ledów. Pytam, dlatego że nad zbiornikiem będzie korona, więc lampa nie będzie w żadnej obudowie tylko Ledy zabezpieczone od dołu, a drivery i zasilacz(e) chciałem upchać w szawce pod zbiornikiem Edytowane 27 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) drivery są małe , ja bym je przykręcił po boku radiatora poza tym z driverami wyjdzie najtaniej , mógłbys zastosować meanwell-e ale to i więcej miejsca i jeszcze droższe będzie rozwiązanie ledy od dołu plexi i zboku jakaś oslona Edytowane 27 Lipiec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 za długie przewody do driverów to nie będzie szczęśliwe rozwiązanie. Obawiam się że w twoim przypadku (taka duża moc) najlepiej byłoby zrobić dedykowane moduły MCPCB z elektroniką (driverami) na pokładzie. Dokładnie tak jak robię to w lampach RTL. Zwłaszcza jeśli to ma jaoś wyglądać bo w każdym innym przypadku pajęczyna murowana. taki moduł to praktycznie 50W i masz elektronike na pokładzie. od biedy wystarczy podłączyć 24V i świeci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) Takie moduły są super, tylko gdzie można coś takiego zamówić (może u was) Jeszcze kwestia sterowania, będzie profilux a do tego chciałem moduły dedykowane do lamp z RS lubusik - w grę wchodzą tylko osobno drivery, bo z tego, co czytam to te zasilacze z driverami są kłopotliwe w sterowaniu Edytowane 27 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Te moduly ghl nie przerzuca takiej mocy bo generuja tylko pwm dla ukladu wykonawczego lampy. Trzeba by zlozyc odpowiedni uklad osobno. Co do radiatarow z birmingam - nie ma zadnego problemu. Mozna kupic dowolna ilosc bez koniecznosci posiadania firmy. Poza tym w dziale sprzedazy pracuje polak, z ktorym warto zawsze porozmawiac na temat 'promocji' przed zakupem Drivery najlepiej pakowac na radiator wdlug mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Dzięki za informacje, pozdrawiam Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach