jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Witam, ponieważ nie jestem elektronikiem chciałbym skorzystać z wiedzy bardziej doświadczonych w tym zakresie a mianowicie, jakie napięcie będzie najlepsze dla LED xp-g CW a jakie dla xp-e RB, ponieważ te specyfikacje, które podaje cree są dla mnie niezbyt jasne jest tam min max średnie, dlatego pytam żeby się upewnić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 dla ledów ustalasz prąd a nie napięcie , ktory dla xp-g może dochodzic do 1,5A max , napięcie w takim wypadku jest raczej wynikowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 (edytowane) Może zacznę od innej strony to znaczy jestem w trakcie planowania lampy i ponieważ elektronika nie jest moją mocną stroną to lutownice już trzymałem w ręce, ale nurtuje mnie kilka pytań. Wiem, że max to 1500mA dla XP-G CW i 1000mA dla XP-E RB ale mi chodzi o V a konkretnie ile ledów mogę dać na jeden sznur podłączając je do drivera od mrelektronikLINK, który ma jak dobrze to odczytuje ze specyfikacji max 36V na wyjściu stąd moje pytanie ile trzeba na jednego leda V, chyba, że to nie jest takie proste i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę inne czynniki, które mają na to obliczenie wpływ a ja niestety jestem za cienki żeby do tego dojść samemu. Dużo czytam na ten temat i wiem, że spadek napięcia się zmienia w zależności od temperatury, no chyba, że znowu jestem w błędzie proszę mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić Edytowane 26 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 (edytowane) ja przy 24v stosuje 6 led-ów Edytowane 26 Lipiec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Bardzo zachowawczo możesz liczyć 4V na LEDa. Normalnie liczy się 3.6-3.7V na 1 diodę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 (edytowane) Czyli rozsądnie było by 9szt albo i 10 Edytowane 26 Lipiec 2011 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Tylko pamiętaj, że podałeś max. napięcie na driverze. Do tego musisz znaleźć zasilacz dający 36V ;-) I zgadza się - dla 36V bezpiecznie byłoby dać max. 9 szt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ lampa ma być dosyć spora, bo 450W to trochę tych driverów będę musiał kupić a cena 58zł to zastanawiam się czy można by podłączyć do jednego na przykład 3 sznury równolegle to znaczy czy taki układ ledów jest dużym obciążeniem i driver nie padnie jakoś szczególnie szybko i czy te drivery mają jakieś ograniczenia w Watach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Poczytaj może trochę o podstawach elektroniki (a w zasadzie to pewnie nawet na fizyce w szkole średniej to było :-) ) Jak podłączysz równolegle to nie ma najmniejszych szans, żeby w poszczególnych gałęziach uzyskać natężenie prądu jakie Cię interesuje. Co do obniżenia kosztów - dla XP-G nie musisz brać przecież tych driverów. MR elektronik ma też tańsze drivery takie do 1A - kosztują coś ok. 20zł/szt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 tak tylko że chciałbym ustawić xpg na 1,4A xpe na 0,9A a te drivery max to 1A czyli tylko do xpe. Czyli znowu czegoś nie kumam bo chcialem zamówić drivery 4,2A podłączyć 3 sznury ledów i każdy zabezpieczyć 100mA bezpiecznikiem ale widocznie znowu się nie douczyłem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 ten bezpiecznik to sobie naprawdę odpuść Teoretycznie można podłączyć 3 łańcuchy led XP-G do drivera 4.2A ale pomyśl co się stanie jeśli w jednym z łańcuchów walnie ledka.... cały prąd poleci przez 2 gałęzie, wkrótce potem już przez tylko jedną a po chwili ciemno.... Drobna uwaga - jesteś pewny że poradzisz sobie z ciepłem produkowanym przez XP-G puszczonym na 1.4A?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 w tej chwili nie jestem pewien niczego dlatego męcze was pytaniami radiator ma być 40x70cm wysoki4cm i 4 albo 6 wentylatoròw, możesz mi wyjaśnić dlaczego te bezpieczniki to lipa. Oczwiście nie będę się upierał przy tych 3sznurach poprostu tylko pytam i szukam dobrego rozwiązania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 Dioda jest znacznie szybsza od jakiegokolwiek bezpiecznika, szlag ją trafi zanim zdąży się bezpiecznik przepalić, nie wspominając już o 100mA w gałęzi gdzie płynie nominalnie 1400 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 http://allegro.pl/zasilacz-przetwornica-driver-led-350-700-1000-ma-i1731887769.html kup takie drivery i wszystkie diody na 1A . jak chcesz mieć 450W , licząc ze dasz 36V i po 9 ledów w szeregu to wychodzi "tylko " około 15 driverów koszt powiedzmy znikomy przy cene samych ledów i np zasilaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 A moze jednak 65szt w szereg, jeden driver i bez zasilacza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 (edytowane) hehe , można też można ale nie 65 a 92 diody Edytowane 27 Lipiec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 Dwa szeregi antyrownolegle powiadasz? normalnie lampki choinkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2011 aha a jak dotknie radiatora a gdzieś przebicie będzie miał, to mu takiego kopa zasadzi że po 3 dniach zapyta "za co" a po chwili "od kogo". Takie rzeczy to tylko ze znakiem CE - znaczy China Export Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach