Skocz do zawartości
cichy

Porada - zasilanie Led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum więc przede wszystkim pragnę się przywitać z szanownym gremium...

Od czterech lat posiadam zbiorniczek w nietypowym kształcie - delta 390 ltr,wcześniej przez dwa lata 120ltr.Jako że ma wklejoną z tyłu szybę panelową w której jest odpienek więc netto jest około 300.Jak do tej pory oświetlam go 2X150 HQI + 2xT5 36W ale dość wysoko(wys.aqwa - 60cm)Co do obsady to bardzo skromniutka:miękasy i kilka rybek.Zresztą nie mam większych ambicji - tak mi się podoba i tak będzie nadal,ale do rzeczy:

naszło mnie na zmianę oświetlenia na led(koszty)Zamówiłem już 20szt.XP-E CW oraz 30szt.XP-E RB,radiator 50 X 20 X 5.

Chłodzenie chcę oprzeć na dwóch wentylatorach natomiast zaslanie - i tu mam dylemat:cztery nitki po 12sz.na osobnych

zaslaczach MW czy może siedem nitek po 6szt.na jednym zasilaczu plus driver na każdą nitkę?Oczywiście będzie to wspomagane T5-tkami(2szt).Sterowanie najprostsze:zał/wył bez dodatkowych funkcji.Czy będziecie koledzy tak mili i wyprowadzićie mnie na prostą z tym zasilaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeden zasilacz i driver na każdą nitkę. Sam mam w tej chwili 6 zasilaczy MW i robiąc lampę od nowa dałbym jeden zasilacz i odpowiednie drivery.

No i czemu chcesz dać 7 nitek? Znajdź zasilacz z odpowiednim napięciem (są takie MW) i spokojnie będziesz mógł dać takie same ciągi diod.

Ewentualnie skoro masz 20 CW i 30RB to dałbym zasilacz 40V, 5A i do tego oczywiście drivery 0,95A (dla XP-E z tego co pamiętam to graniczny "bezpieczny" próg - ale dla pewności to zweryfikuj). No i pokusiłbym się jednak o drivery sterowane PWM i do tego jakiś prosty sterownik. Możliwość zmniejszania intensywności CW/RB jest bardzo cenna szczególnie jeśli nie do końca dobierzesz proporcje odpowiadające Twoim oczekiwaniom wizualnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siedem nitek bo chciałbym mieć proporcję niebieskich do białych 4:3(24 do 18).Ledów zamówiłem oczywiście trochę na wyrost.Co do zasilacza to chyba się zdecyduję na jeden mocniejszy plus drivery,tylko jakie wybrać?dzięki rpp za szybką reakcję :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz musisz sobie dobrac ... jak chcesz 7 szeregów ,każdy na 0.95A to potrzebujez taki na 7A / 24V czyli najbliższy tej mocy to 200W

drivery znajdziesz na allegro ... np darelteka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi