Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2011 (edytowane) kup se chłopie testy z seachema.... jak dla mnie te i ewentualnie tropic marin to jedyne warte uwagi;) salifert jest zdecydowanie przereklamowany... seachem może nie jest tani ale przynajmniej masz pewność co do prawdziwości wyników... do tego możesz zrobić reference test którym możesz upewnić się, że test pokazuje poprawnie oczywiście nie miałem royala więc to co teraz powiem jest jedynie moim domysłem... jeżeli taka firma jak Royal Exclusive pisze odpienka na 400litrów to jest to odpienka na 400 litrów;) a nie na 200;P Edytowane 20 Lipiec 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2011 a gdzie to w polsce kupić? Hehe swoją drogą jak zaczynałem rok temu to jedynym święym był właśnie salifert - każdy inny to zło więc dochodzę do wniosku że żaden test nie będzie dobry oprócz fotometrów za grbube pieniądze, bo albo się zestarzeje, albo przekłamuje od razu albo,albo albo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2011 (edytowane) widzisz... i tu pojawia się seachem... ja moje kupiłem w zoofokusie.... powiem Ci jedynie, że do testu dostajesz dodatkową buteleczke z cieczą o konkretnych parametrach... i wykonując test dla tej cieczy możesz sprawdzić na ile test pokazuje prawdę.... no i... mi wszystkie testy seachema pokazują dokładnie tyle co powinien;) słyszałem te peany o salifercie i jak dla mnie jest tyle samo wart co JBL, sera czy Zoolek;) miałem je wszystki i dla mnie prezentują zbliżony poziom ZAKŁAMANIA! Natomiast z mojego seachema jestem zadowolony... test na wapń i magnez jest nieco uciążliwy bo trzeba odsączać, klarować i wogóle trochę zabiegów;P ale pozostałe testy są bardzo szybkie:) mam NO2&NO3, PO4, HK&PH, Mg i Ca i jak dla mnie są rewelka:) tylko ceny zwłaszcza na Ca i Mg się nie przestrasz:P hehe Swoją drogą bardzo się dziwię, że takie sklepy jak eRybka czy Akropora nie fatygują się w sprowadzanie tych testów... cholera one są naprawdę dobre:) Edytowane 20 Lipiec 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 (edytowane) Hym, wczoraj w nocy zrobiłem podmiankę - docelowo namieszałem 50L i pomyślałem że lepiej będzie jak zrobię 2 podmianki po 25L bo może być za duży skok parametrów. Dziś widzę jak jedna acropora pobielała na tipach nie wszędzie ale kilkanaście zbielało - czy to wina skoku kh czy tego że wczoraj rano wyciągnołem ją z pod euphyli nie wiem - zaczeła bieleć w nocy. Następną podmiankę robię w sobotę/niedzielę Parametry na chwile obecną: kh - było 4,2-3,8 - jest 6,1-5,8 ph - 8,0 Ca - powiedzmy 370 mg - 1250 OD niedzieli zaczynam podawać ballinga Edytowane 21 Lipiec 2011 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Trochę niski poziom wapnia i kh,ale i tak stawiam na fosforany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 ja słyszałem ze kh - 8 to idealny wynik 8-10. Oczywiście będę systetatycznie powoli podnosił Ca równeż. Ale mi się wydaje,że Ca spowodowao by przyhamowanie rozrostu a nie utratę kolorów - nie wiem jak kh może to właśnie przez nie? Po4 nie wydaje mi się być duże ale kto wie.. W sumie hystrix nie jest fioetowy a czerwono-różowy tak coś pomiędzy więc teoretycznie można z po4 schodzić w dól. Być może w niedzielę podam także rowę z 50 gram na 200L (300 w obiegu) zaszkodzić nie powinno - chyba Chociaż ja dalej zakładam że przez tyle czasu bez podmian korale i odpieniacz wyssały jakieś mikro elementy typu potas, jod itp. Na wszelki wypadek podniosłem montipory wyżej - tak z 15-20cm teoretycznie będą bliżej światła. Można przyjąć że jeżeli którys z czynników wpłynąna korale to zobaczę efekt np w ciągu następnego tygodnia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Kh 8 jest ok,ale 3,8-4,2??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 3,8-4,2 - to było przed wczorajszą podmianą dziś jest 5,8 - 6,1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Tofik taki skok w jeden dzień ...prosisz się o kłopoty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Tofik... wapń i magnez najważniejsze... pierwszy przynajmniej 400 a drugi masz dobrze, przez brak innych pierwiastków raczej by Ci nie bielały niektóre korale coprawda są bardzo czułe na niedobory strontu i molibdenu ale chyba nie aż tak montiporki... jak dla mnie kh 8 to dolna granica akceptowalna... woda morska ma 8-9 a w akwariach zaleza się aby było 10-13. Widzę, że ktoś tu bardzo mocno zaniedbał swój baniak ostatnimi czasy.... mi też się zdarzało podnosik twardość wglanową z dnia na dzień o 0,5meg (1,4 Kh o ile pamiętam) i specjalnie to moich korali nie rusza... no ale co baniak to obyczaj;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 no waśnie też się obawiam tego skoku ale zobaczymy... Całe szczęście że nie podmieniłem 50L tylko 25, a następne 25 dopiero w niedzielę, albo nawet połowę tego czyli 12,5L żeby znowu skoku dyżego nie robić. PS. Ponoć skok o 2stopnie kh to nie jest aż taka tragedia aby nie był większy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 @tofik... już nie podmieniaj tej wody... kup sobie albo pożycz od kogoś KH bufor np. KENT'a i 1 łyżeczkę na 5 litrów wody do dolewki dawaj. ROWE zarzuć i grzecznie czekaj:) takie moje zdanie i ja bym tak zrobił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 fajny bufforek ma seachem... z hamulcem wiec ciezko przedawkowac:) ja stosuje jak mi zielone glońska wyłażą no i jestem bardzo zadowolony:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 panwie ale po co kupować... mam balinga na ca, kh i mg kwestia rozrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 to co Ty tu jeszcze robisz?! Rozrabiaj!! i lej!!!;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Tofik: a brales po uwage ze to moze byc wina soli ? wiem ze to temat oklepany i latwo zgonic na sol. Ale jak pisalem podobne objawy mam. Zrobilem podmianke na Instant Ocean i po paru dniach widze poprawe. Na dodatek mialem podobny problem co u Ciebie z niskim KH - u mnie bardzo szybko poziom KH spadal. Po podmiance naprawde widze poprawe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 Poprzednia sól to też było IO i kolorki oraz kondycja talerzówki były jak najbardziej ok, co najmniej zadowalające. A więc soli nie obwiniam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2011 (edytowane) lam ja, jak najszybciej, srodek martwy - to choroba talerzowek, nie uratujesz wiec zrob szczepki. Edytowane 21 Lipiec 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach