Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 w moich akwariach świeciłem już samymi świetlówkami (stanowczo za cukierkowo) teraz mam 2 razy HQI 150W jako że zakładam nowy zbiornik pomyślalem o LEDach najpierw myślalem o 2 razy 250 HQI boję się troche zużycia prądu bo już mam 300 zl co miesiąc do tego jak rozumiem LEDami można płynnie sterować, łatwiej dobrać ładny kolor ale jak to wygląda? sam nie widziałem jeszcze oświetlonego LEDami działającego zbiornika czy ktoś miał i HQI i LEDy? prosił był o opinie jak to wyglada w obu przypadkach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kandrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Miałem wszystkie te źródła światła i najładniej dla mnie akwarium wygląda pod samymi t5. Bardzo ciekawie HQI 2x150W z 6 świetlówkami. Pod LED-ami bardzo źle. Ponieważ te LED-y są koszmarnie drogie zdecydowanie polecam najpierw je wypożyczyć. Andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 gdzie wypożyczyć? świetłowki tają całkowicie nienaturalne światło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Mieszkasz w Warszawie, gdzie jest sporo baniaków oświetlanych LED, wproś się do kogoś na kawkę i wtedy sam na żywo zobaczysz czy LEDy i ich ustawienia Ci odpowiadają. Tutaj na forum, każdy Ci powie inną opinię, bo każdemu odpowiada co innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 ok, kto ma w wawie zbiornik oświetlony LEDami i zechce mi go pokazac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 ja ma i miałem 2 x 150hqi plus 4 x 54w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kandrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Jestem z okolic Warszawy. Mam jeszcze gdzieś w śmieciach jedną lampę LED z RS. Jeśli chcesz to ci pożyczę. Andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Konradek a może masz same T5 tak z 8 x 54 ??? bo w końcu testy oświetlenia robię i tej do szczęścia mi brakuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Panowie Tak sobie reasumuję jak zaczołem z LED mineło już sporo czasu i wciskanie mi głuptek oraz innych opini na na temat LED oraz tzw znawców zaczyna mnie irytować, tak naprawdę jest kilka osób w polsce kto kuma o co chodzi z LED w akwarystyce. A wciskanie kitu jest nagminne. Jadę już rok czasu na swoich konstrukcjach, a opowiadanie bajek zozstawiam innym. Podstawa to 250 HQI + T-5 albo LED + niebieskie i żadne wynalaski W LED bliki są szybkie, moim zdaniem HQI bije na głowę LED ale za to montując belkę LED w T-5 uzyskujemy blicki. Po prawie 2 lat testów, moja opinia jest taka: HQI + T-5. Można też LED + actynice przy LPS-sach wystarczy led. pozdrawiam ps Jak zawsze ktoś się coś więcej dowiedzieć dzwońcie ] 888 111 445 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kandrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Nie jestem znawcą LED. Po prostu akwarium pod tymi lampami kompletnie mi się nie podobało. Ciemne i pozbawione kolorów. No poza niebieskim, którego w nadmiarze nie znoszę, a dokładanie kolejnych T5 uważałem za bezsensowne. Niestety nie mam wolnej lampy z samymi T5. Zgodzę się ze slowomidryl, że w przypadku HQI to sensowne są żarniki min. 250W. Gdybym nie "przeskoczył" na T5 to HQI przerobił bym na 2x250. Andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Szkoda:( morog jak chcesz to wpadaj... możemy też do testu powiesić hqi ale w wersji 150 w. Jak masz same t5 to już będzie komplet:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 a co do akwa np. 60 litrów , hqi sie wtedy nie nada bo za duża moc i co wtedy montujemy ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 W zasadzie wszędzie montujemy ledy, jak dobrze dobrane i z głową to nie widziałem jeszcze ładniejszego światła i takich przyrostów. I raczej pierdół typu "...Ciemne i pozbawione kolorów..." nie słuchamy gdyż rozum swój mamy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 No tak ....przy małych HQI się nie nada. dajcie LED i dodajcie niebieskie power compacakt alo dajcie Royal Blue Cree, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 (edytowane) slawomirdyl w piatek może mi poradzisz osobiscie jade na parade żagłowców wiec sproboje zajżeć do pszczółek Lemon ale ja teraz świece HQI, chcial bym zobaczyć LEDy mysle o LEDach + 4 t5 wiec mozna rozjaśnić dodatkowo pol roku meczylem sie z ustawieniem takeigo światła by mi sie podobało jak rozumiem przy LEDach mozna widmem światła sterować boje się że zmiana HQI na 250W za bardzo podniesie rachunek za prąd po za tym HQI nie mozna ściemniać Edytowane 5 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 dzisiaj sprawdzałem pobór prądu na hqi 2 x 150 balast magnetyczny - i było 326... tak się zastanawiam nad zmianą na 250W co da jakieś 550w - ale przy założeniu, że będzie się świecić na maksa np. 6,5-7 godzin a resztę T5 to nie powinno być masakry dla odmiany same ledy w szczycie to tylko 260W porównanie na żywca nad jednym baniakiem daje lepszy ogląd sprawy!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Ja od roku oświetlam zbiornik 960ltr + 450ltr samymi ledami. Rachunek za "prąd" na poziomie 300-350zł/mc ale to za zużycie całego domu (dwie pralki, suszarka, lodówka, TV itp.). Koralki rosną, a jak to można zobaczyć w wątku przeprowadzka, chociaż zdjęcia nie oddają tego jak akwarium wygląda na żywo. Według mnie jak ledy to tylko z panelami 200W. Moc zawsze można zmniejszyć a jak trzeba to i podkręcić, aż koralki się śluzem pokryją . Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) byłem widziałem,a jak spsy rosna to szok a właśnie co dziwne od pierwszego spojżenia na akwarium Jacka to kolor,barwa wody pod ledami mnie zachwycił Edytowane 6 Lipiec 2011 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach