Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2011 (edytowane) no jak wiadomo apetyt rośnie w miare jedzenia wiec czas powiekszyć akwarium już w sierpniu ilośc słonej wody u mnie w domu powiekszy się dwukrotnie akwarium zapewne bedzie mialo wymiary 170x75x65 troche nietypowy wymiar jak na morskie, ale z powodów lokalowych nie może być szersze zamiezam dołożyć do systemu odpieniacz Schuran - Jetskim 200, nitroreduktor i ozon oświetle INFINITI 2x 250W + 4x 54W wszystkim bedzie sterował komputer profilux 3 to bedzie zdecydowanie najwiekszy zbiornik jaki moge postawić w obecnym mieszkaniu no chyba że kobieta zgodzi się na zlikwidowanie wersalki no zobaczymy jak pojdzie przenoszenie zwierzaków \ pS. stare szkło bede sprzedawał zamieszcze posta w odpowiednim dziale Edytowane 28 Czerwiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2011 Czekamy z niecierpliwoscia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Czerwiec 2011 (edytowane) s Edytowane 29 Czerwiec 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 (edytowane) mała fotorelacja z powstawania baniaka zwierzaki czekają na nowy dom tym panom nowimy NIE ganga akwa zalane i pracujące troche techniki Edytowane 16 Sierpień 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 konkrecik:) no i nawet twoje poprzednie robi niezłą furorę co dopiero w tym bedzie:) czekamy na postępy i tworzenie świata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 robi furorę? nie zauważyłem efekty dzisiejszej pracy jeszcze piasek nie opadł całkiem "kamikadze" już się otwierają, wiec bedzie dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 No i zapowiada się kolejny wypasiony zbiornik. Już raz pisałem, że podoba mi się porządek panujący w twoim sumpie i przemyślana instalacja, tutaj to samo No nic, kibicuję Ci od tego pierwszego zbiornika, który znalazłem na superakwarium, powodzenia z nowym projektem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2011 akwarium jak akwarium ale ten kolega z prawej ,słodziak he he he tylko się nie obrażaj po prostu żart,nie mogłem się powstrzymać,nikt nie pisze a poza tym świetnie się baniak zapowiada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2011 mam pytań parę, z ciekawości. czemu tak skomplikowałeś hydraulikę? dokładałeś świeżej skały i teraz całość dojrzewać będzie a zwierzaki w tym pojemniku? Czemu taką kiepską osmozę masz, mimo że nakłady na akwarium miałeś niemałe? I jakiej firmy masz membranę tam? Piach ze starego akwarium czy nowy i dlaczego najpierw dałeś piach a później skałę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2011 hydraulika tak wygląda bo tam musi wejść szafka, komputer, dozowniki i pijemnik na balinga teraz wygląda to tak ryby i mniej wymagające zwierzaki są już w zbiorniku bedzie on dojżewał z nimi, nie moge na tyle czasu zaimować kuchni SPSy czekają w innym zbiorniku dokładałem świeżej skały, w sumie wiekszość jest świeża, stara leży w sampie zawsze najpierw daje piach by nie usuwać go potem ze skały, skała jest lekka wiec nie bedzie problemu osmoza jest firmy AQUA FILTER czemu uważasz że jest kiepska? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2011 tak, ale o membramę pytałem. Ogólnie filtry liniowe są kiepskiej jakości, a takie masz koło membramy - stąd moja opinia. Dobra osmoza, a uważam że taką mieć ktoś powinien mieć jak ma takie duże akwarium i ambicje na SPSowisko to RO MERLIN. W ogóle powinien trochę czasu poświęcić i poczytać o osmozach, bo jakby nie było, woda to składnik najważniejszy w naszych akwariach. Drugą rzeczą którą bym zrobił to udał do laboratorium aby zbadać wodę aby wiedzieć co jak ile i czego mamy w wodzie za dużo lub za mało. Moim zdaniem oczywiście. Pajęczynę kabli masz piękną Już zrobiłeś tą hydraulikę, więc po sprawie. Ja bym podczepił półeczki i tam trzymał akcesoria typu komp i akcesoria. Lepiej było zrobić powrót wody bez zawijasów a spływ np. na 2 kolankach. Dwa kominy to niezbyt dobre rozwiązanie. Ale mam nadzieje że nic się nie wydarzy złego przez te "zawijasy rurowe", bo baniak szykuje się piękny. I z przyjemnością pośledzę dalszy ciąg relacji:) A nad inną osmozą pomyśl:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2011 ...ale ten kolega z prawej ,słodziak he he Ciesze się że trafiam w twe gusta, to zasługa zbilansowanej diety i organicznych kosmetyków. Miło mi że nie tylko płeć piękna moje starania zauważa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 o cie, panowie bo się wypiszę z tego forum Dominik, znam dużo akwarii na zwykłej osmozie ale każde ma jeszcze filtr DI, nie widzę konieczności kupować merlina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 Ciesze się że trafiam w twe gusta, to zasługa zbilansowanej diety i organicznych kosmetyków. Miło mi że nie tylko płeć piękna moje starania zauważa. hehehe to było dobre co? ale bynajmniej temat ruszył Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 A zwykła osmoza to jaka jest? Bo nie wiemy jaka membrama. ja też nie widzę konieczności, tak tylko napisałem że ja bym sobie kupił do tego zbadał wodę i spał spokojniejszy. Bo historia z mambramami walniętymi, dziwnymi wynikami TDS itd. I oczywiście wiem że wielu ludzi prowadzi swoje akwaria na różnych osmozach, jak to nazwałeś @Klifu "zwykłych" i dają radę. Natomiast też widziałem sporo fajnych projektów, które po jakimś czasie pojawiały się na targowisku, bo ich właściciel nie mógł dać sobie rady z parametrami i plagami. Stąd moje zdanie o lepszej osmozie. Bo jeżeli @Morog ma tam membramę np. filmtec 50tkę, do tego przy przyłączu wody jeszcze ze dwa dodatkowe wkłady filtracyjne, to ma elegancko. Reasumując, obstawiając się eleganckim sprzętem, nie bagatelizowałbym źródła wody. (co nie znaczy że uważam iż @morog to robi) Oczywiście nikogo nie namawiam i nie reklamuję ani nie sprzedaję merlin'ów:) Tak tylko chciałem wyrazić swoją opinię. p.s. czyli wychodzi na to ze zespół KORALE.PL mają najwyższy współczynnik przystojniaków na m/kw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 (edytowane) ja bym jednak prosił by wyznania miłosne zamieszczać w innym temacie a najlepiej na PW w osmozie jest membrama 50 GPD zmierze jakośc wody TDSem jak bedzie gotowe i zobaczymy Edytowane 19 Sierpień 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 Jak mnie pamięć nie myli to ostatnio TDS pokazywał mi 000 jak mi korale padły, a TDS nadal pokazywał 000 jak wziołem inny miernik to było już inaczej. Co do filtrów i pre..... itd to moim zdaniem mało kto zwraca uwagę na ogranicznik przepływu w zestawach standardowych mamy najczęściej ok 300-setki, a dajmy 400 - 500 fakt że woda będzie nam się sączyła ale mamy to coś czyli "pewność" a żywica oddaje więc reasumując lepiej nie zwracać uwagi na wyniki a wymieniać częściej wkłady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Sierpień 2011 (edytowane) no dobra, skończone brakuje tylko korony i zabudowy i troche techniki wielkie dzieki dla Joka i innych Edytowane 20 Sierpień 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach