Skocz do zawartości
Morog

uparte babki

Rekomendowane odpowiedzi

podobają mi się babki Cryptocentrus cinctus

mam już drugą pare

no i druga rownież woli mieszkać w sampie

to nie są przypadkowe wyskoczenia

przed chwila złapałem samice w przelewie i dałem do zbiornika

już widze że wisi przy grzebieniu sampa

podniosłem go tak że trodno jej przeskoczyć wiec proboje sie wcisnąc miedzy dwa kawalki grzebienia

samiec w sampie nie daje się złapać, jest już calkiem biały

mieliście kiedyś tak?

Edytowane przez Morog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak mialem z moją. Tyle, żę wplyneła do komina, dalej mam cienkowiercona rure, wiec nie poleciala, bo nie miala jak. Z komina wrocila sama nastepnego dnia (od rana wyjąłem grzebień). Nowy baniak to spory stres dla niej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jak rozpoznajesz płeć u cinctusów ? Bo mam jednego osobnika, w ogóle jest to moja pierwsza ryba morska i mam do niej spory sentyment :) Długo jest już ze mną, ostatnio myślałem o parze cinctusów, bo widziałem taką parkę na żywo i cudownie wygląda jak z jednej groty wystają dwie główki :thumbsup: A to, czemu druga parka woli w sumpie mieszkać to nie wiem :) Mój jak był w 60L, to cały czas było jego widać, natomiast w nowym akwarium to udaje, że jego nie ma... dlatego myślę o parce, może ośmieliłby się trochę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może warto zamontować wyższy grzebień taki np 8-10 cm wysokości zęba - tego raczej nie sforsują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam odmienne doswiadczenia. cinctus bronił swojej nory, wyplywając tylko na jedzenie. dlatego cinctus pojechał do Nowego Sącza, gdy trafił do mnie Valenciennea puellaris - ktoremu nie pozwalał leń przekopywać piachu na swoim zaniedbanym terenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi