Skocz do zawartości
smithpl

Automatyczna podmiana solanki - stary/nowy temat

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek poruszany był już kilkukrotnie ale głównie kończył się na teoretyzowaniu.

Jako że akwarium moje działa sobie w należytym początku a ja zaglądam sprzętowo do akwa aby umyć kubek lub nakarmić rybki, czas dorobić kolejne elementy wspierające lenistwo.

W związku z tym przygotowałem szkic i diagram krokowy opisujący działanie. Oczywiście sterowanie rozwiązaniem na Atmelu i czujnikach pływakowych.

Jako elementy spustowe użyte zostaną zawory RO lub zawory ogrodowe typu:

toro13.jpg.thumb_139x150.jpg

http://www.sklep.tan...0e86551641ad154

lub taki:

GBHPGV100GB_max.jpg

Diagram krokowy działania:

1. Otworzenie zaworu RO do napełnienia zbiornika 1

2. Zamknięcie zaworu RO po osiągnięciu czujnika granicznego 1 ( 30l wody RO)

3. Uruchomienie pompy cyrkulacyjnej

3. Oczekiwanie na uruchomienie procesu guzikiem stykowym

4. Ręczne wsypanie odmierzonej ilości soli na 30l RO i Uruchomienie procesu

6. System odczeka nastawiony czas (2 godziny do 2 dni ) wymagany do rozpuszczenia soli

7. Załączenie pompy wypompowującej wode do zbiornika 2

8. Zakończenie wypompowywania po osiągnięciu czujnika granicznego

9. Otworzenie zaworu 1 wpuszczającego nową solankę do sumpa

10. Zamknięcie zaworu 1 po ustalonym czasie

11. Otworzenie zaworu 2 wypuszczającego starą solankę do ścieków

12. Zamknięcie zaworu 2 po ustalonym czasie ( 2-4min

13. Powrót do pozycji 1 ( pętla )

No i teraz czas na dyskusje - co wy na to ?

post-368-0-80434900-1305810524_thumb.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi dzialac :) u mnie dziala. Dla ulatwienia ci podpowiem, ze wykorzystalem dwukieronkowe elektrozawory od zmywarki i odplyw jest wspoldzielony z odplywem z filtra ro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka podmiana idzie w czasie kiedy działa cały zbiornik ? Podmiana dzieje się w sumpie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka podmiana idzie w czasie kiedy działa cały zbiornik ? Podmiana dzieje się w sumpie ?

zobacz sobie schemat w miniaturce w wypowiedzi smithpl. potrzeba dwa dodatkowe zbiorniki...

Chodi/smithpl, mozesz dac fote całości? Baniak masz zabudowany w scianie? Duuuuużo gadżetow do schowania :)

Pozdro!

Edytowane przez luft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie ja się przyczepię :-)

Ja bym zrezygnował z jednego zbiornika , i ustawił pompę która wylewa wodę tak żeby wylała dokładnie 30 litrów .

Potrafimy dolewać do 1 ml to nie możemy 30 litrów odlać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no. Moja wersja jest troszke bardziej wiesniacka :) jeden zbiornik i tylko 18litrow. Bo tyle moge wypompowac z obiegu zanim obiegowka zaczyna powietrze lapac. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith sa podajniki do proszku przeciez, mozna zrobic podajnik suchej soli. pytanie jak one sa dokladne i jak zabezpieczyc sol w takim podajniku przed wilgocia. fajna sprawa, szkoda ze nie mam kanalizy pod baniakiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi a one sa na bezpieczne napiecie? Bo ja nie chce używać elektrozaworów 220V.

Snake, nie ma takiej opcji abys TANIO wyliczył wylanie równo 30l chyba że masz elektroniczny miernik przepływu.

Pompki perystaltyczne maja mala wydajnosc.

Dlatego na 2 zbiornikach verymad.gif

Kidult, szukam takiego podajnika juz jakis czas, masz jakis namiar?

Pamietaj tylko ze prawdopodobnie podajnik musi byc z mlynkiem bo... sol lubi sie kawalic :-)

Co do kanalizy to sobie podprowadziłem :-) Spust starej wody pójdzie w ostatnim cyklu :-)

Moj uklad rozbuduje jeszcze o 2 procesy. Mianowicie, podczas spuszczania wody z obiegu bede wylaczal pompe obiegowa i odpieniacz. Po nalaniu wody bede zalaczal w/w urzadzenia.

Skonczylem juz elektronike, czas wybrać zawory :-)

Najfajniejsze w tym rozwiązaniu jest to ze.... naciskasz guzik i zapominasz o temacie :-)

Po 10-20min jesteś po podmianie. turned.gifturned.gifturned.gifturned.gifturned.gifturned.gif

PS. Wlasnie trwa proces klejenia zbiorników z akrylu :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith poszukaj w branzy dozownikow lekarstw/paszy dla rolnictwa.

a Ty widze jestes taki "inventor" z zamilowania, pewnie automat do jajek sadzonych juz dawno masz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snake, nie ma takiej opcji abys TANIO wyliczył wylanie równo 30l chyba że masz elektroniczny miernik przepływu.

Pompki perystaltyczne maja mala wydajnosc

A nie mozna tego doswiadczalnie zmierzyc uzywajac zegarow czasowych i pompy o danym przeplywie? Nie wystarczy poprostu zmierzyc ile czasu zajmie ci napelnienie tego 30 l zbirnika za pomoca danej pompy i potem ustawienie czasu na wlaczniku czasowym (nawet elektronicznym).... Tak podpytuje bo tez chcialbym takie cos zmontowac przy baniaku (odplyw/doplyw) mam juz poprowadzony w podlodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin - a zdefiniuj przedział kwoty "tanio" - to może mam pomysł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus mowisz o tych automatycznych wiaderkach? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię o tym, że waga sklepowa na tensometrze, kosztuje 30zł a mierzy masę postawionego na niej wiaderka/akwarium z wodą z dokładnością do 10gram. Starczy podpiąć sie pod flaki z własną elektroniką i masz dokładny pomiar ilości wody, nawet nie mając z nią kontaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z bańki :)

Dokładając do wagi, czujnik wysokości słupa wody (nawet graniczny = pływak), można sprawdzić rzeczywistą objętość wody w zbiorniku, w powiązaniu z jej masą dałoby się chyba zasolenie wyliczyć.... tak se myśle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dlatego dalem czujnik krancowy w drugim baniaku - ale snake pisal o wyeliminowaniu drugiego zbiornika.

Wszelkie pomiary czasowe maja ten problem ze czesto sa malo dokladne pytanie tylko ile ta roznica wynosi - bo jak 1 litr to w sumie bez roznicy.

Musze zmierzyc ile to wyjdzie pompkami od spryskiwaczy - mam pare nowych z projektu sumpa do piko rafki :-)

Wagi nie bardzo chce bo:

1. zbiorniki beda wisialy na scianie

2. obawiam sie ze ktos/cos postawi na zbiorniku i ... :-)

KIDULT, to chyba z nudów - w akwa wszystko działa a ja juz nie chce wiaderek wylewać. No i jaki industrial.

Włączasz guzik, swiatlo gasnie, zalacza sie muza, szampan z truskawkami wyjezdza z barku. Na Ty obserwujesz proces podmianki... biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sie zastanawiam nad 1 kwestia.

Skoro mamy podmieniać 10%-15% wody co tydzień to może podmieniać ją 1-1,5% codziennie ?

Wtedy można to zrobić na perystaltycznych i podmiana 4 litrów dziennie ?

Robie solanki 60 litrów i mam na 2 tygodnie w podmianie w cyklu dziennym.

Co wy na to ?

PS. Szukam kogoś kto mógłby mi wyciąć formatki z akrylu...4-5mm

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10-15 % tygodniowo ? Nie za dużo trochę ?

Ploter laserowy w pracy mam ale nie ciąłem akrylu , ale można spróbować , jak masz jakiś odpad to wyślij do mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi