trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Witam Chciałbym sam zrobić lampę LED nad reefmaxa. Na tyle na ile się już dowiedziałem to dobry układ w moim przypadku to 9 Diod RoyaBlue i 6 Diod CoolWhite. Zaproponowała mi firma że zrobi to dla mnie za 600 PLN, ale chciałbym sprawdzić czy nie da się taniej i przy okazji coś samemu stworzyć. Przy takim układzie jaki podałem jak będzie wyglądała kwestia driverów, czy dwie sztuki wystarczą?? Chciałbym zrobić w najprostszy sposób wschód i zachód słońca ale na ile skomplikowana elektronika będzie potrzebna to nie mam pojęcia. Zastanawiam się również nad kwestią zasilacza do takiego zestawu oświetleniowego, jaki musi być ile sztuk musi być i wreszcie dlaczego nie może być zasilacz At od komputera. W w/w jest przeciez do dyspozycji 30 A 3,3 V. Czy ja błądzę?? Może ktoś zdecydowałby się za jakąś odpłatą wykonać część elektroniczną, lub pomóc mi taką zrobić. Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Jakie wymiary akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Typowy ReefMax wymiary 60x40x45 Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 A ma ktoś może odsprzedać pokrywę od RM?? chodzi mi po głowie pomysł od jakiegoś czasu ale potrzebowałbym "dawcy organów"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Co dokładnie masz Leszku na myśli ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Mam pewien plan, związany z posiadaniem dostępu do cyfrowego centrum CNC... a pod pokrywą jakby wywalić świetlówki, ten odblasnik i resztę instalacji.. trochę miejsca się znajdzie na wstawianie czegoś "swojego" prawda ? Już myślałem o tym dawno, ale wiecznie jakieś inne sprawy na głowie. Byłaby pokrywa pod ręką , można by w nagłym przypadku wolnego czasu coś pomyśleć... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Jak co to mogę ci podrzucić do testów . Jedno ale . Pokrywa musi wrócić w miarę szybko i dobrze by było jakbyś wstawił mi tam trochę ledów , oczywiście za odpowiednią cenę . Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Taki też mam plan ze swoja pokrywą pokombinować, a nawet wykorzystać po części sterownik z w/w. Wtedy sterownik pokrywy dawałby impuls wł/wył, a pozostało by mi tylko zrobić wschód / zachód słońca. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Niestety tak nie da rady, dlatego pomyślałem że kupie po prostu od kogoś. Raz że teraz nie moge się tym zająć, bo mam z lampami troszkę na głowie, a dwa, że taki projekt byłby w zasadzie zajęciem drugoplanowym, wiec nie potrafiłbym oszacować czasu potrebnego na ukończenie. Ale jeśli ktoś ma "klape" na sprzedaż - chętnie odkupie. Nawet tylko tą górną przednią część... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Ten sterownik oryginalny jest... ... nie dokończę. Gdybym sie za to zabierał, to zrobiłbym kompletny komputer do sterowania światłem, wiatrakami, mierzący temperature i może np. pH - i wstawił go zamiast oryginału w to samo miejsce, tak by wyświetlacz i klawiatura zostały bez zmian. Wywalajać świetlówki i reszte niepotrzebnych gratów, można by pomyśleć o wstawieniu jakiegoś frezowanego na wymiar kawałka aluminium, do tego dobre ledy, drivery do nich i jakaś 'szyba' ochronna - choć przecież w zestawie szyba jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Leszku ile czasu byś potrzebował ? Samą klapę będzie ciężko kupić . Popytaj w serwisie aquaela ile kosztuje sama pokrywa bez elektroniki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Gdybym wiedział ile mi to zejdzie, zapytałbym wprost o udostępnienie/pożyczenie. Mówię uczciwie, mam narzędzia, i możliwości ale kiepsko z wolnym czasem, wiec wolałbym odkupić i nie narażać nikogo na "dreptanie w miejscu". Wiem, że ludzie wymieniali tą przednią część bo przecierały sie kable od świetlówek (wada projektowa)... może komuś zostało? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Jakby miesiąc czasu ci wystarczył to mogę ci udostępnić bez świetlówek i elektroniki . Jak już pisałem service@aquael.pl i zapytaj o dostępność . Swoje chłopaki tam są więc na pewno się dogadasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Rozbebeszona mi nawet Bardziej pasuje. No to jesteśmy umówieni. Daj znać co i jak... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 (edytowane) Witam,co prawda to nie reefmax tylko sera ale chyba cos w ten desen.tzn akwa i oryginalna pokrywa...ja tez sam robilem ledy do mojej sery i wyszlo to tak: http://aqua-reef.pl/topic/3013-oswietlenie-led-do-sera-cube-60/ moze ktos skorzysta albo rozwinie pomysl... Edytowane 12 Maj 2011 przez dziuso27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Myslałem o troszke innym rozwiązaniu. Wyfrezować aluminiowy radiator, bazując na jakimś gotowym profilu o dużej powierzchni, do tego przykręcić specjalnie zaprojektowane do tego rozwiązania moduły MCPCB z LEDami, elektronike natomiast tak zrobić, aby wykorzystać okienko pod LED-display i klawiaturę.. A może dałoby sie wsadzić gotowe moduły od RTL... 48W jeden moduł, dwie sztuki wejdą na bank - 96W LED na 105L baniak ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 Pomysł super ale kiedy znajdziesz czas na to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2011 W zasadzie jakby wygenerować odpowiednio duże pole grawitacyjne, to można by lokalnie spowolnić bieg czasu, dla mnie upłynęłoby kilka miesięcy, dla was 1 nocka Można też sie dac sklonować, ale to trwałoby dłużęj... inne pomysły ?? czas to zawsze problem, coś tam sie da rade - można mniej spać, wiecej kawy pić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach