Skocz do zawartości
Kadav

Ledy w akwarium słodkowodnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc wypada się przedstawić. Jestem Zdzichu, część osób po nickach znam z różnych forów akwarystycznych. To zostało mi polecone ze względu na wiedzę na temat ledów i ich zastosowania w akwarystyce.

Fakt trochę inne klocki, bo to pytania o akwarystykę słodkowodną.

Chciałbym Was zapytać o oświetlenie ledami w standardowych 60l zbiornikach. Nie zależy mi na wzroście roślin (bo od tego mam inne zbiorniki).

Chciałbym po prostu zminimalizować wydatki na prąd, przy tym zachowując kompromis w sprawie doświetlenia zbiornika.

Czy moglibyście mi łopatologicznie wytłumaczyć, co i jak.

Czy dobrze kombinuję, że 3w led cree o temperaturze 6500 by się nadały?

Ile takich ledów do jednego akwarium?

Jak to połączyć?

I co w wypadku gdybym chciał zrobić takie oświetlenie powiedzmy dla 4 akwariów?

Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polawa ludzi w Us choduja tz zielono-pachnace przy pomocy LED.

To dlaczego zielenizna w baniaku nie bedzie rosnac ?

Ps

Podzasz dobra kabinacje kolorow Led I bedzie Ok

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadav

Poczekaj do końca miesiąca szykuje się rewolucja w Cree idealna do akwarium słodkowodnego, na koniec miesiąca będę miał coś fajnego w granicach 6 300 K jeden chip załatwi wszystko czekam bo już zamówiłem serję testową i wszystko opiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam temat na roślinyAkwariowe, ale głowę mam już 3 na 3

Sławku, mnie się nie śpieszy, więc poczekam. Czy dobrze rozumiem? Do takiego 1 chipu można podłączyć X ledów i to wszystko by działało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda miałem to opisać w innym temacie ale to nic takiego szykuje się fajny temat do słodkowodnych oraz do domu zerknijcie na to

http://www.cree.com/products/xlamp_cxa2011.asp

Czekam jeszcze na ceny ale będzie najprawdopodobnie hit sezonu. Ja już mam zamówione na koniec miesiąca mają dojechać do mnie ze USA przetestuję i relację opiszę.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam, że sam bym takie cudo przetestował. Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest możliwość regulacji siły oświetlenia (11-40W)?

To dobre rozwiązanie na wiele problemów. Ciekawi mnie cena, żywotność i niby jak to połączyć. Napisali, że łatwo :mrgreen: czyli dałbym radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie obawial ze moze sie to nie spodobac z powodu slabego wspolczynnika oddawania barw przez ledy, a oszczednosci beda groszowe jak Ci sie sezon grzewczy przeciagnie

Edytowane przez KIDULT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie obawial ze moze sie to nie spodobac z powodu slabego wspolczynnika oddawania barw przez ledy, a oszczednosci beda groszowe jak Ci sie sezon grzewczy przeciagnie

Ale z Ciebie marudra :D wystarczy dodać jedną świetlówkę jak chcemy akropory chodować i tyle na ten temat. Co do tematu oszczędności to masz rację, to tylko pozorna oszczędność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tematu oszczędności to masz rację, to tylko pozorna oszczędność.

Możesz mi to wytłumaczyć na prostym przykładzie? Dobrze kombinuję?

Bo np przy hodowli krewetek (mówimy o słodkowodnych akwariach) nie potrzebujesz takiego zbiornika 60l oświetlać 15W świetlówką (abstrahując już od T8).

Zastanawia mnie czy, żeby tylko oświetlić baniak, by było w nim widać skorupiaki i jakiś tam aranż nie wystarczyłyby np 2 razy po 3W w power ledach?

Np. takich:

http://allegro.pl/led-cree-xp-g-r5-na-plytce-14-mm-146lm-350m-i1612672320.html

Zamiast: 15W x powiedzmy 8h = 0,12kwh x 0,55zł (opłata za prąd) x 365 dni = ~24,1zł rocznie na światle x 4 akwaria = 96,4zł

Uzyskalibyśmy: 6W x 8h = 0,048kwh x 0,55zł x 365 dni = 9,64zł rocznie za światło x 4 akwaria = 38,54zł rocznie.

Jeśli takie rozwiązanie starczyłoby na dłużej to chyba by się opłacało?

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć koszty takiego rozwiązania na przykładzie 4 akwariów oświetlanych po 2x3W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej mowa tu o tym że LED mają to do siebie że ciepło oddają do góry , stosując oświetkenie LED musisz liczyć się z tym że bardziej musisz dogrzewać zbiornik, z tąd ta pozorna oszczędność. Troszkę inaczej to się ma jak instalujesz LED pod pokrywę ale z kolei występuje następny problem z chłodzeniem LED. W sumie wychodzi to tak że za wiele na prądzie nie oszczędzisz bo albo grzanie albo chłodzenie. Natomiast wielkim plusem jest żywotność LED tak naprawdę przez 10 lat nie musisz wymieniaś oświetlenia ale to też teoretycznie bo nikt jeszcze nie miał takiego oświetlenia przez taki okres to tylko informacje z katalogów producentów co oni napisali musimy brać za tzw "dobrą monetę" Ja mam już prawie dwa lata i sobie chwalę. Ogromnym plusem przemawiającym za led to faktycznie przenikanie światła, blicki są szybkie to też moim zadaniem plus widać że akwarium żyje ale oczywiście nie wszystkim musi to się podobać. Minusem jest cena ale jak sam sobie zrobisz tak jak ja to nie jest tal źle. Masz małe więc to nie problem. Jak coś to dzwoń do mnie zawsze jeżeli mogę to pomogę.

888 111 445

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat w akwarium slodkowodnum , z chłodzeniem nie ma problemu , ledy można zainstalować na profilu kwadratowym i przez niego wodę przepuszczać ... odpada problem ogrzewania ...

na forum roslinyakwariowe.pl wielu ludzi tak właśnie robi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi