balon177 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 Witam wszystkich. Od jakiegos czasu wyrastaja u mnie zielone rurkowate rosliny oraz inne glony. Wiem ze moje akwa dojrzewa jeszcze bo mam je od 3-ech miesiecy. Dolaczam fotke i czy ktos moglby powiedziec co sie znajduje na tej skalce ? Z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 stawiam na codium (glon), ale pewnie "zielony mintaj" doprecyzuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 Mintaj do tablicy bo ja się na tym też nie znam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 "rurki" to Neomeris annulata, jak w akwa będzie tip-top to (niestety) znikną. "Liście" to natomiast Sargassum spp., spróbuj hodować, to ciekawy i dość rzadki rodzaj makroglonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 heheehehehe to mi się podoba na tego chłopaka zawsze można polegać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 Jak wpadnie do zbiornika jakiś pokolec po po tym wszystkim śladu nie zostanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 @tomasz: tylko po co wpuszczać pokolca. Akurat te glony w niczym nie przeszkadzają, nie są ekspansywne, są ładne a do tego 'konsumują' azotany i fosforany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertk26 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Moje akwa ma 9 miesięcy i te pałki mam na każdym kawałku skały i jakoś zniknąć nie chcą Na początku wyrosły tylko na 2 skałach jak je zszorowałem to teraz wyrosły na wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 @tomasz: tylko po co wpuszczać pokolca. Akurat te glony w niczym nie przeszkadzają, nie są ekspansywne, są ładne a do tego 'konsumują' azotany i fosforany. Ale ja nie napisałem, ze są niepożyteczne, tylko chodziło mi o to, że jak wpuści pokolca to już nie nacieszy nimi oka za długo. Dlatego dobrze mieć samp z glonami, tzw. refugium, których nic nie będzie podjadać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 A, no to się nie zrozumieliśmy A z pokolcem oczywiście racja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon177 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Wiec nie mam sie czym przejmowac. To bardzo dziekuje zielony_mintaj za szybka odpowiedz. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach