Skocz do zawartości
fal

Czy warto zmieniać HQI na T5

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie , czy Waszym zdaniem jest sens zmieniania oświetlenia , w tej chwili świecę 2x250 BLV14k + 4x54T5 , zastanawiałem się nad rozwiązaniem 10x54 T5 , lub 6x80 T5. Nie wiem jednak , czy to oświetlenie nie spowoduje , że korale będą słabiej rosły , może coś podpowiecie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie. HQI jak dla mnie jest No1. Czy będzie słabiej rosło ? Nie powiedziane ale pozbędziesz się blików przerabiałem już wszystkie typy oświetlenia i najładniej akwarium wygląda pod HQI i T-5 czy T-8. Pod LED z kolei masz bliki są one bardzo szybkie nie wszystkim to odpowiada. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie HQI i LED ale samych niebieskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takze popieram hqi :) jakos nic nie oddaje lepiej kolorow zwierzat. Co do hqi+led to wlasnie trenuje to u siebie :) wizualnie efekt bardzo fajny, ale piekarnik taki sie zrobil z tego ze mam normalnie strach zostawiac lampe wlaczona jak wychodze z domu co by mi sie chata nie sfajczyla :D:d:d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano chodi wymyslil sobie ze przeprowadzi tuning lampy arcadia 2x250w hqi + 2xt8 :) wiec lampka w drobny mak, przemalowana na czarno, swietlowki wypad - wstawiamy ledy :D miejsca nie wiele a mocy trzeba :) radiator nir bardzawo jak wiekszy to nadrobia wiatraki :D wiec tym o to sposobem 30w t8 zastapilo 45szt niebieskich ledow 3w kazda. A no i z drugiej strony lampy dubel. Znaczy to samo :) wiec teoretycznie 270w niebieskich ledow. Plus 500w w hqi :) a ze lampa kawal grzmota _ duzo miejsca a i tak ciezka jak cholera, no to co? No to sru. Zasilacze - do lampy. Drivery - do lampy. Kontrolery - do lampy :D wszystko sie zmiescilo a jeszcze bym upchal co nie co :D

Na mierniku - strach.... pobor mocy - 988w... lampa-48st. Radiatory ledow - 53st.

No ale nic. Poki co drugi tydzien swieci pod nadzorem i jakos to idzie. Jak w pracy jestem to nad zbiornikiem T5 swieca :) wiec teraz prawe wszystko co mozliwe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahahahaah no to faktycznie wymyśliłeś :good2: Ale tak swoją drogą jak Ci odpowiada światło w takim połączeniu porównując do T-5 ? Jakie LED dałeś niebieskie czy może Royal Blue ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi