majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Kwiecień 2011 Witam Wszystkich ponieważ szewc w dziurawych butach chodzi to po kilku akwariach założonych dla znajomych postanowiłem wreszcie mieć kawałek rafy w domu. Pomysł zaczął się od założenia koledze akwarium 100/100/100 z kominem na środku, obłożonego skałą na około. Po kilku miesiącach efekt był piorunujący. Więc zapragnąłem mieć taki sam - zbiornik można oglądać z 4 stron. Ponieważ nie mam tak dużego domu jak on a tylko własne M3 musiałem zmniejszyć wymiary. Początkowo miało być 60/60/60 ale firma, w której je zamówiłem nie dawała znaku życia przez parę tygodni. Na skutek uniesienia zamówiłem w 80/80/65 z kominem na środku. Wszystko wyglądało ładnie na papierze jednak w mieszkaniu akwa zajmowało większą cześć salonu. Niestety nie udało mi się ustawić jego tak aby można je podziwiać z 4 stron. W chwili obecnej tylko z 3 - ale popracuje nad tym podczas remontu. Pecha miałem od początku - nasi rzemieślnicy narzekają na brak roboty!!! a jak już coś zamówisz to nie obierają telefonu. Tak było w przypadku szafki i akwarium. Zbiornik czekał na szafkę prawie miesiąc. W afekcie będąc w ikea kupiłem szafki LACK i z 3 zmontowałem jedną. Miałem obawy czy wytrzyma ale dzięki wzmocnieniom jak narazie stoi i nie widzę śladów pękań - w końcu utrzymuje ponad pół tony. Kompletowanie sprzętu zacząłem od kupienia filtra RO - Pan montował 6 stopniową osmozę kiedy po przyjęciu wigilijnym zdychałem w łóżku. Kupiłem od razu z baniakiem i kranikiem - w końcu niech i ja będę miał z niej pożytek. Potem pompy JVP - po taniości ale jak na produkt od czajnika to rewelacja!!!!!nie wiem czy nie biją na głowę nie jedną "firmową" pompę. Sump - okazyjnie z allegro 99pln 55/45/50, odpieniacz Bubble Magus NAS7, do tego pompa NewJet 4500 grzałki 300 i 75W oraz lampa UV 18W. Do tego kilka rurek, kolanek i mogłem się cieszyć pluskiem wody w salonie. ...Aha zapomniałem dodać, że powrót do zbiornika głównego odbywa się poprzez deszczownicę zamontowaną na dnie pod warstwą 10cm żwiru koralowego - sprawdzało się to przy moich poprzednich konstrukcjach więc dlaczego by i tym razem, rewelacyjnie czyści dno!!! Stopniowo kupiłem 50 kg żywej skały pokleiłem na około komina, próbując zamaskować go i białą rurką powrotu. Efekt - zabrakło 10 kg ale nigdzie nie mogłem dorwać odpowiednich kawałków. 20 kg żywego piasku, 20 kg grubego żwiru kilka kawałków suszonych korali i gotowe. ))) W sumpie w woreczku Phosguard, węgiel, chemi-pure. Życie: wybaczcie literówki ale nigdy nie byłem dobry z Łaciny Zebrasoma flavescens Acanthurus nigricans Amphiprion ocellaris - kupiłem 3 szt para się dobrała i jedna jest do odłowienia. Dascylus malanurus 2 szt Labroides dimidadus Naso vlamingi - jedyna w akwarium po dascylusach reagująca na dźwięk szklanki z jedzeniem, niedługo zacznie jeść z ręki rogatnica humuhumu-nukunuku-a-puaÊ»a a tak naprawdę Rhinecanthus rectangulus - kocham tę rogatnice!!!!! no i wisienka na torcie Pomacanthus annularis aha no i dom dla błazenków Entacmaea quadricolor - dokarmiam ją mrożonymi rybkami i krewetkami i już z 7cm średnicy ma około 13cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Kwiecień 2011 hej, fajnie to wyszło Jeszcze jakbyś wstawił drzwiczki to w ogóle super Ja bym dał trochę mniej skały żeby ta konstrukcja troszkę lżej wyglądała, najbardziej mi się podoba ogólna fotka całego akwa, szafeczka wyszła świetnie i wszystko ładnie się komponuje. Planujesz same ryby czy korale też? jakie masz tam światełko? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Kwiecień 2011 Dzięki, drzwiczki będą jak koleiny rzemieślnik odbierze telefon mam pecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Kwiecień 2011 Światło narazie od słońca plus 4x21W - wszystkie blue-plus. Mam na oku ładny metahalogen ale muszę trochę po oszczędzać zanim go kupie. Z uwagi na ustnika to same ryby kilka grzybów ukwiał - prowadzę już kilka baniaków z koralami i nie bardzo mam chęć jeszcze się bawić u siebie z tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2011 No superacko zawsze mi się takie pomysły podobały zdawaj relację co jakiś czas bo sam myślę o podobnym projekcjie tyle że w kształcie walca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 a tu nowy nabytek dzięki uprzejmości Sylwii i Michał z korale.pl Acanthurus Lineatus - niespełnione marzenie. Zawsze próbowałem go obsadzić do zakładanych przez siebie zbiorników ale nigdy nie przechodziły aklimatyzacji. Niechlubne to ale miałem 3/3 przypadki śmiertelne Ten po dobie spędzonej pod skałą obskubał połowę kamieni z glonów i przymierza się do przejęcia kontroli nad zbiornikiem ma do pokonania żółtka i nigricansa, któe nie dawały mu spokoju. Z autopsji wiem że w koralach ryby są w dobrej kondycji może to tego zasługa, przy okazji pozdrowienia. Akwa opuścił również odtrącony ocellaris. Znalazł lepszy dom gdzie jak się dowiedziałem jest teraz kozakiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 Zdięcie do bani ale walczcie super pomysł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 Zajefajny Pasiak!! Zbiorniczek też aktualnie zakładam podobną kosteczkę:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 U mnie A.lineatus zawsze lał nowo nabyte pokolce więc obserwuj go zawsze podczas wpuszczania nowych Acanthurus'ów. Co do całości - bardzo mi się podoba aczkolwiek jak patrze na szafkę + a wygląda świetnie + to przypominają mi się moje meble "Ikeowskie" których troszkę mam w domu ....- ja nie odważyłbym się chyba postawić 500l akwarium na niej. To nie jest chyba nawet pełna płyta tylko jakaś klejonka a po zalaniu woda a tego powiedzmy sobie szczerze w tym hobby nie unikniesz - może ona pózniej puchnąć , rozwarstwiać się a potem.....powiedzmy delikatnie problemy. Może chociaż jakiś stelażyk z kątownika do wewnątrz dla świętego spokoju ?? PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2011 U mnie A.lineatus zawsze lał nowo nabyte pokolce więc obserwuj go zawsze podczas wpuszczania nowych Acanthurus'ów. Co do całości - bardzo mi się podoba aczkolwiek jak patrze na szafkę + a wygląda świetnie + to przypominają mi się moje meble "Ikeowskie" których troszkę mam w domu ....- ja nie odważyłbym się chyba postawić 500l akwarium na niej. To nie jest chyba nawet pełna płyta tylko jakaś klejonka a po zalaniu woda a tego powiedzmy sobie szczerze w tym hobby nie unikniesz - może ona pózniej puchnąć , rozwarstwiać się a potem.....powiedzmy delikatnie problemy. Może chociaż jakiś stelażyk z kątownika do wewnątrz dla świętego spokoju ?? PK Ja miałem to nieszczęście że ryby nie były w najlepszej kondycji - jak się później okazało. wpuszczałem stado pokolców około 20 szt rożnych rodzajów do baniaka 2000 l i dopuszczałem później 15 żółtków i lineatus i poległ!!! W tym wypadku Szafka jest już wzmocniona, płyta od środka nie z IKEA. Z uwagi na swoja pracę wiem ile to wytrzyma więc im większa powierzchnia tym lepiej. wzmocnienie jest od środka na każdej ścianie plus płyta wspierająca z tyłu, bez szczegółów technicznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2011 Bardzo fajna kostka. Coś nowego się wydarzyło w baniaku? Zabudowałeś szafkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2011 no właśnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach