Skocz do zawartości
pagaj

Glony

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam 200 litrowe akwarium a w nim.. od zawalenia glonów ! Trzymamy wszystkie parametry NO2, PO4.. nie rozumiem co może być przyczyną powstawania tego zielska jutro postaram się wrzucić zdjęcie. Proszę o pomoc gdyż chciałbym wpuścić dwa błazenki i ukwiała lecz pierw uporać się z problemem.

(stosowałem lek - dwie kuracje nie dają żadnego skutku)

Pozdrawiam Adam Rusinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

- jak długo zbiornik fukcjonuje?

- co to za glony? fotki konieczne

- jakie PO4 i NO3?

- jakie światło?

- coś dozujesz?

- jaką kurację stosowałeś?

- kiedy wymieniałeś filtry w RO?

Czekam na odpowiedzi i potem walczymy z glonami :rolleyes:

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik funkcjonuje jakieś dwa miesiące, fotki wstawię jutro nie mam aparat dziś dostępnego, chodziło mi o azotyn i fosfor (testy wody), światło 6x39 3 białe i 3 niebieskie, kurację specyfikiem Cyano Bacteria Remover, nie wymieniałem filtrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz dokładnie na pytania tomiooo . Kiedy wymieniane świetlówki , jaki wynik badania osmozy tds-em . Ile godzin dziennie świecisz , jaka cyrkulacja , jak często robisz podmiany , czy robiłes podmiany wody , jaka sól itd. Wbrew pozorom to wszystko ma naprawdę wielki wpływ na funkcjonowanie zbiornika . Aby było łatwiej pisz

NO2 – wynik

NO3– wynik

PO4 – wynik

Ca– wynik

Mg– wynik

KH– wynik

Zasolenie – wynik

Czym robisz testy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówki wymieniłem około 4 dni temu.

NO2 – wynik 0

NO3– wynik 0

PO4 – wynik 0

Ca– wynik nie mam testu

Mg– wynik -.-.

KH– wynik -.-.

Zasolenie – ogółem jak zaczęła się plaga zbiornik był niedosolony poziom soli mierzę salicóśtam.. (sprawdza ciężar właściwy wody) teraz sól jest w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda lepiej po wyszorowaniu większości szczotą.. mam odpieniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pagaj'u ... nic nie szoruj szczotą, nie mocz łap w wodzie... jeżeli świecisz jak nad funkcjonującym zbiornikiem (10-12 godzin na dobę) to skróć to o połowę... nie lej żadnych uzdatniaczy, antyglonowych preparatów itp itd do wody (chyba że bakterie, chociaż są one zbyteczne wg. mnie). Jedyne co pilnuj to parametry MG, CA i KH... bo zakładając że masz puste akwarium, to niewiele "rzeczy" produkuje Ci NO2, NO3, PO4... więc bez sensu się na nich skupiać, skoro wyciągają je z wody Twoje piękne gloniaste trawniki:). Jeśli natomiast utrzymasz stałe parametry MG, CA, KH, glony zielone zostaną wyparte przez glony wyższe (fioletowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź dziś zakupię testy na MG i CA, KH już mam a jak kontrolować ich zawartość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz i czy kupisz testy czy też już je masz i pytasz o to jak ich używać... Najpierw zmierz i napisz co Ci wyjdzie z nich. Kontrolować będziesz je dzięki testom:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aa, poza tym zdechł mi krab i ślimak - może to jakiś trujący glon ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zbiornik ma dwa miesiące to znaczy ,że jest w trakcie dojrzewania,bez paniki :smile:

Zrób tak jak napisał Ci Dominik.Jak będziesz utrzymywał stałe parametry , to problem sam minie.Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi ostatnio w dojrzałym zbiorniku się pojawiły te same gloniska... użyłem Seachem Buffer, Seachem Magnesium (oba w proszku do rozcięczenia w RO) i wszystko zniknęło w kilka dni... wydaje mi się, że przy tych glonach to przede wszystkim wina niskiego pH i KH... Kup sobie ten Seachemowski Buffor... starcza na bardzo długo... mi pomógł z całą plagą tego glonu co masz na fotach(sam nie wiem jak się to zowie;)) no i briopsisu... wcześniej lałem bakterie i inne cuda na kiju... nic nie pomagało... skrócenie światła to też tylko półśrodek.... ma być jak w naturze... 12/12 a nie cuda 6/18....;) pH 8,2 i KH 8-10 i po problemie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bart... oczywiście każdy ma swój sposób na uruchomienie akwarium i pewnie Twój jest słuszny bo z doświadczenia wynika. Ja założyłem kilka akwariów i tak właśnie robiłem, dlatego tak doradzam początkującemu. Staram się unikać chemii jak tylko mogę. Zawsze mogłem napisać, aby podbił KH do 14-16 i wtedy gloniska by zniknęły... ale to początkujący morszczak i nie wiem czy będzie potrafił na tyle dobrze obserwować swoje akwa, aby stosować chemie na "dzień dobry". Piszesz do światła że "ma być jak w naturze"... a jednocześnie zalecasz stosowanie chemii... trochę brak konsekwencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie domino ma rację :thumbsup: na poczatku solidne podstawy, dopiero potem kombinowanie

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi