pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 Hej mam 200 litrowe akwarium a w nim.. od zawalenia glonów ! Trzymamy wszystkie parametry NO2, PO4.. nie rozumiem co może być przyczyną powstawania tego zielska jutro postaram się wrzucić zdjęcie. Proszę o pomoc gdyż chciałbym wpuścić dwa błazenki i ukwiała lecz pierw uporać się z problemem. (stosowałem lek - dwie kuracje nie dają żadnego skutku) Pozdrawiam Adam Rusinek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 hej, - jak długo zbiornik fukcjonuje? - co to za glony? fotki konieczne - jakie PO4 i NO3? - jakie światło? - coś dozujesz? - jaką kurację stosowałeś? - kiedy wymieniałeś filtry w RO? Czekam na odpowiedzi i potem walczymy z glonami PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 Zbiornik funkcjonuje jakieś dwa miesiące, fotki wstawię jutro nie mam aparat dziś dostępnego, chodziło mi o azotyn i fosfor (testy wody), światło 6x39 3 białe i 3 niebieskie, kurację specyfikiem Cyano Bacteria Remover, nie wymieniałem filtrów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 Odpowiedz dokładnie na pytania tomiooo . Kiedy wymieniane świetlówki , jaki wynik badania osmozy tds-em . Ile godzin dziennie świecisz , jaka cyrkulacja , jak często robisz podmiany , czy robiłes podmiany wody , jaka sól itd. Wbrew pozorom to wszystko ma naprawdę wielki wpływ na funkcjonowanie zbiornika . Aby było łatwiej pisz NO2 – wynik NO3– wynik PO4 – wynik Ca– wynik Mg– wynik KH– wynik Zasolenie – wynik Czym robisz testy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 Świetlówki wymieniłem około 4 dni temu. NO2 – wynik 0 NO3– wynik 0 PO4 – wynik 0 Ca– wynik nie mam testu Mg– wynik -.-. KH– wynik -.-. Zasolenie – ogółem jak zaczęła się plaga zbiornik był niedosolony poziom soli mierzę salicóśtam.. (sprawdza ciężar właściwy wody) teraz sól jest w normie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2011 Rozumiem, że nie ma na to rady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2011 daj fotkę, bo na razie nie wiadomo co to za glon PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2011 Zjęcia http://img8.imageshack.us/i/skalka2.jpg/ http://img864.imageshack.us/i/skalka1.jpg/ To co czyste.. szorowane szczotką!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Zjęcia http://img8.imageshack.us/i/skalka2.jpg/ http://img864.imageshack.us/i/skalka1.jpg/ To co czyste.. szorowane szczotką!! Wygląda to na zwyczajne dojrzewanie. Lejesz jakieś bakterie? Czy filtracja to tylko skała, czy masz jakiś odpieniacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Wygląda lepiej po wyszorowaniu większości szczotą.. mam odpieniacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 @pagaj'u ... nic nie szoruj szczotą, nie mocz łap w wodzie... jeżeli świecisz jak nad funkcjonującym zbiornikiem (10-12 godzin na dobę) to skróć to o połowę... nie lej żadnych uzdatniaczy, antyglonowych preparatów itp itd do wody (chyba że bakterie, chociaż są one zbyteczne wg. mnie). Jedyne co pilnuj to parametry MG, CA i KH... bo zakładając że masz puste akwarium, to niewiele "rzeczy" produkuje Ci NO2, NO3, PO4... więc bez sensu się na nich skupiać, skoro wyciągają je z wody Twoje piękne gloniaste trawniki:). Jeśli natomiast utrzymasz stałe parametry MG, CA, KH, glony zielone zostaną wyparte przez glony wyższe (fioletowe). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 dzięki za odpowiedź dziś zakupię testy na MG i CA, KH już mam a jak kontrolować ich zawartość ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz i czy kupisz testy czy też już je masz i pytasz o to jak ich używać... Najpierw zmierz i napisz co Ci wyjdzie z nich. Kontrolować będziesz je dzięki testom:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Aa, poza tym zdechł mi krab i ślimak - może to jakiś trujący glon ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Jeśli zbiornik ma dwa miesiące to znaczy ,że jest w trakcie dojrzewania,bez paniki :smile: Zrób tak jak napisał Ci Dominik.Jak będziesz utrzymywał stałe parametry , to problem sam minie.Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 mi ostatnio w dojrzałym zbiorniku się pojawiły te same gloniska... użyłem Seachem Buffer, Seachem Magnesium (oba w proszku do rozcięczenia w RO) i wszystko zniknęło w kilka dni... wydaje mi się, że przy tych glonach to przede wszystkim wina niskiego pH i KH... Kup sobie ten Seachemowski Buffor... starcza na bardzo długo... mi pomógł z całą plagą tego glonu co masz na fotach(sam nie wiem jak się to zowie;)) no i briopsisu... wcześniej lałem bakterie i inne cuda na kiju... nic nie pomagało... skrócenie światła to też tylko półśrodek.... ma być jak w naturze... 12/12 a nie cuda 6/18.... pH 8,2 i KH 8-10 i po problemie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 @Bart... oczywiście każdy ma swój sposób na uruchomienie akwarium i pewnie Twój jest słuszny bo z doświadczenia wynika. Ja założyłem kilka akwariów i tak właśnie robiłem, dlatego tak doradzam początkującemu. Staram się unikać chemii jak tylko mogę. Zawsze mogłem napisać, aby podbił KH do 14-16 i wtedy gloniska by zniknęły... ale to początkujący morszczak i nie wiem czy będzie potrafił na tyle dobrze obserwować swoje akwa, aby stosować chemie na "dzień dobry". Piszesz do światła że "ma być jak w naturze"... a jednocześnie zalecasz stosowanie chemii... trochę brak konsekwencji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 dokładnie domino ma rację na poczatku solidne podstawy, dopiero potem kombinowanie PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach