Skocz do zawartości
fal

Bielenie od środka

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Co może być przyczyną bielenia korala od środka ?

Zdjęcie poglądowe

post-315-0-60319200-1302800700_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn może być wiele np. słaba cyrkulacja,wysokie fosforany,gwałtowny skok kh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może od początku :)

Koral jest u mnie od roku , rósł jak na drożdżach , pogorszyło mu się przez ostatnie dwa dni. Owszem miałem drobne problemy z zasoleniem przez pewien dłuższy okres spadało , aż spadło do 1,023 , więc powoli zacząlem podnosić po trzech tygodniach wzrosło do 1,024 więc o gwałtownym skoku nie ma mowy.

KH w zbiorniku mam niskie , salifert pokazuje 6,7 , więc nie jest wysokie , ale żadnych gwałtownych skoków nie ma. Jedyny spory skok jaki się zdarzył w zbiorniku , to przez jeden dzień PO4 spadło z 0,1 do 0,05 czy to mogło mieć aż tak duży wpływ ?

Druga sprawa to taka , że tak naprawdę do końca nie wiem jakie mam CA i MG , mam dwa testy saliferta i każdy pokazuje coś innego , ale powiedzmy że te świeże z dzisiaj pokazują CA 480 a stary 420 , MG nowy pokazuje 1470 a stary 1320 , jak to mówią i bądź tu mądry :).

Co nie zmienia faktu , że nie potrafię na chwilę obecną stwierdzić co jest przyczyną , że koral bieleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

`Może tkanka jest po prostu zjadana przez robale i wystarczy wypłukać korala w roztworze lugoli ? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się , że problemem był krab symbiotyczny , po pozbyciu się gościa wszystko z koralem wróciło do normy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi