Skocz do zawartości
Bart

Kolejne tajemnicze zniknięcie ryby:(

Rekomendowane odpowiedzi

W nocy miało miejsce ponowne tajemnicze zniknięcie/śmierć ryby.... Tym razem padło na mojego ukochanego ulubieńca;(;( John'ego Zielonego (halichoeres chloroptera)... Rybkę wyłowiłem dopiero dzić po południu jak wróciłem... jedyne co to miała z jednej strony wyjedzone okolice skrzeli... Wczoraj tętniła życiem, jadła, dowodziła w akwarium.... Miała 10cm i była u mnie od samego początku.... Była moim pierwszym morskim zwierzaczkiem dlatego tym bardziej przeżywam tą śmierć....;(;( Ostatnie zmiany w akwa to: wsadziłem purigen żeby trochę zbić NO3 (Hepatusek czyściutki i zdrowiutki a to chyba on najbardziej by odczuł jakieś zmiany parametrów wody), i wrzuciłem 4 ślimaki przekopujące dno... Miałem też podejrzenia iż w moim akwa grasuje mantis... ale polowałem nocą na niego przez ostatnie 3 tygodnie i nigdy na niego nie trafiłem ani go nie słyszałem... Wszystkie inne rybki i większe i mniejsze całkowicie zdrowe... Kilka tygodni temu Johny miał takie lekkie ściemnienie na skórze nad głową ale po kilku dniach załkowicie przeszło więc olałem temat... Ma ktoś jakieś pomysły co mogło się stać? Rybka była u mnie od samego początku (lipiec 2010) i zawsze była okazem zdrowia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nocy miało miejsce ponowne tajemnicze zniknięcie/śmierć ryby.... Tym razem padło na mojego ukochanego ulubieńca;(;( John'ego Zielonego (halichoeres chloroptera)... Rybkę wyłowiłem dopiero dzić po południu jak wróciłem... jedyne co to miała z jednej strony wyjedzone okolice skrzeli... Wczoraj tętniła życiem, jadła, dowodziła w akwarium.... Miała 10cm i była u mnie od samego początku.... Była moim pierwszym morskim zwierzaczkiem dlatego tym bardziej przeżywam tą śmierć....;(;( Ostatnie zmiany w akwa to: wsadziłem purigen żeby trochę zbić NO3 (Hepatusek czyściutki i zdrowiutki a to chyba on najbardziej by odczuł jakieś zmiany parametrów wody), i wrzuciłem 4 ślimaki przekopujące dno... Miałem też podejrzenia iż w moim akwa grasuje mantis... ale polowałem nocą na niego przez ostatnie 3 tygodnie i nigdy na niego nie trafiłem ani go nie słyszałem... Wszystkie inne rybki i większe i mniejsze całkowicie zdrowe... Kilka tygodni temu Johny miał takie lekkie ściemnienie na skórze nad głową ale po kilku dniach załkowicie przeszło więc olałem temat... Ma ktoś jakieś pomysły co mogło się stać? Rybka była u mnie od samego początku (lipiec 2010) i zawsze była okazem zdrowia!

Może to co powiem sensu ma niewiele, ale może należy powiązać fakt wpuszczenia ślimaków kopiących (niektóre z nich to chyba drapieżniki) z tym, że te wargacze sypiają zakopując się w piachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale te ślimaki malutkie... i bynajmniej nie drapieżniki a detrytusożercy.... więc raczej bym się nie dopatrywał ich winy.... zresztą jakby go dopadły pod piaskiem.... to chyba by został pod piaskiem... a ja go wyłowiłem z między skał nad piaskiem... wyjedzone miał skrzela od jednej strony a w pobliżu żaden ślimak się nie kręcił....:( już sam nie wiem... ale to nie pierwsze nocne zniknięcie u mnie w akwarium:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

U mnie dziś zniknął mój wargacz filamentosus :( Znalazł się suchy za akwarium :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz.... to że suchy poza akwa... to jest trochę Twoja wina, że nie zabezpieczyłeś baniaczka... a u mnie... do czasu kiedy nie znajdę przyczyny nie będę wiedział czy wina leży po mojej stronie....;( lepiej klarownie znać przyczyne niż nie.... taka sytuacja z nocnymi zniknięciami ryb, mnie strasznie dręczy....:(:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

No ja jestem spokojny, bo wiem co się stało - kot rozsunął siatkę, która zabezpieczała nieprzykryty róg akwarium no i... :( Ale u Ciebie to kto wie co rybce się stało, może po prostu zegar biologiczny jej się skończył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tym jak duże ryby tego gatunku widziałem ostatnio w Aqua Medicu w Wawie jestem pewien, że moja była jeszcze bardzo młoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi