SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2011 Troche glebiej jak I co Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Po kolejnych pięciu dniach pomiar 0.00 ppm. Teraz zobaczę jak długo będzie się utrzymywać tak niski poziom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 Znalazlem to za Oceanem.Co prawda w J.Angielskim fajnie wytlumaczyli jak I co PO4x4 Phosphate Remover is a new product claiming to remove up to four times as much phosphate as your traditional Granular Ferric Oxide (GFO). PO4x4 Phosphate Remover was developed by Reef Interests the same company that brought the original NP BioPellets that started the whole biopellet craze and ReefPearls to market. What is interesting about this product is it is another engineered polymer designed to specifically target phosphates in the water plus with a little effort, these can be regenerated for reuse. More details and a video after the break. From what we can gather about this product, it does share the same color and the same size or slightly larger than your traditional GFO and works best in a fluidized reactor. According to the company, 500ml of this product can remove 3 ppm of phosphate and silicate from roughly 16,000 liters of fresh water or 8,000 liter of marine water. Since the product seems to work so well, they recommend adding small amounts of the product to gradually lower the PO4 levels without causing rapid and negative changes to the water chemistry. With some effort and the use of specially designed regeneration salts, the PO4x4 Phosphate Remover pellets can be regenerated for use once they are full of phosphate particles. (CAUTION! Regeneration powder is corrosive and poisonous so you will need to be very careful when attempting regeneration!) The regeneration process calls for 150 grams of powder per 250ml of pellets to 1 gallon of water. After its dissolved, soak the PO4x4 pellets at room temperature for 24 hours. After that you will need to wash the pellets 5-10 times until the pH level is around 8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 hej, to ja dopisze moje spostrzeżenia: - PO4x4 odlapiłem 3.05.2011 - ok 40ml w filtrze przepływowym DIY, zbiornik 170L+sump - myślę, że ok 200L wody w systemie netto - pomiar w dniu załadowania specyfiku 0.3 w systemie 0.26 na wylocie filtra - pomiar 08-05-2011 w systemie 0.2 Jak na razie działa. Jedyną rzeczą która trochę mnie na początku zaskoczyła jest konsystencja PO4X4, wygląda i klei się dokładnie jak żywica do filtra DI, przez co istnienie konieczność stosowania gąbek na wlocie i na wylocie filtra - co bywa upierdliwe. PozdrT P.S. czekam na szczegóły jak z regeneracją absorbera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 With some effort and the use of specially designed regeneration salts, the PO4x4 Phosphate Remover pellets can be regenerated for use once they are full of phosphate particles. (CAUTION! Regeneration powder is corrosive and poisonous so you will need to be very careful when attempting regeneration!) The regeneration process calls for 150 grams of powder per 250ml of pellets to 1 gallon of water. After its dissolved, soak the PO4x4 pellets at room temperature for 24 hours. After that you will need to wash the pellets 5-10 times until the pH level is around 8. Ja rozumieć angielski, ale może Krzysztof opisze co to za specjalna sól ma być? Jaką sprawność będzie miał taki absorber po tym zabiegu? Przynajmniej tą przewidywaną. No i jakie jest ryzyko, że jak to wymoczę prze 24h w roztworze i przepłukam dziesięciokrotnie używając do tego powiedzmy 20l wody z RO to ph nie będzie 8. Czy to mierzenie i wody i po jakim czasie moczenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 (edytowane) Ale jak masz maly baniak,urzywasz 4x4 malo to chyba nie Ma sesu lepiej kupic nowe.U mnie co prawda jest w malych Woreczkach z specjalnego materialu.Troche cena dosyc.... (49$).Dziala jak Z Us producent na pisal.Po4 prawie zero. Sk Edytowane 8 Maj 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 Ale jak masz maly baniak,urzywasz 4x4 malo to chyba nie Ma sesu lepiej kupic nowe.U mnie co prawda jest w malych Woreczkach z specjalnego materialu.Troche cena dosyc.... (49$).Dziala jak Z Us producent na pisal.Po4 prawie zero. Sk No właśnie po to chcę wiedzieć czy się będzie opłacać bo wygląda, że raz w miesiącu muszę wydać 80 zł. To jest tyle co wydawałem na PhosGuard, tylko poziom fosforanów mam trochę niższy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 U mnie siedza Te woreczki kupe czasu (Styczen). Wode wymienialem rok temu. Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 u mnie niestety kiepsko działa 0.12 na wylocie z filtra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 a jaki masz poziom przed wlotem do filtra? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 podobny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 (edytowane) a konkretnie? ile zasypałeś absorbera? dałeś w filtr przepływowy czy w woreczek? jakie miałeś fosforany przed startem z tym specyfikiem? ile czasu minęło od startu tej metody? To wszystko ma znacznie. A po za tym kilka postów wyżej pisałeś że działa PozdrT Edytowane 9 Maj 2011 przez tomiooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 (edytowane) apsorbera wsypałem jakieś 200 w filtrze przepływowym z gąbkami bo absorber uciekał działa już jakieś dwa tygodnie fosforany mi sie wachają bo miałem problemy z odpieniaczem utrzymują się w w granicach 0.06 - 0.18 miezone na małej hance może przepływ jest za mały, ale przy wiekszym kulki absorbera przecistają się przez gąbke może dosypać jeszcze kulek? tylko czy utrzymam je wtedy w filtrze dam drobniejszą gąbke zaraz się zapcha Edytowane 9 Maj 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 apsorbera wsypałem jakieś 200 w filtrze przepływowym z gąbkami bo absorber uciekał działa już jakieś dwa tygodnie fosforany mi sie wachają bo miałem problemy z odpieniaczem utrzymują się w w granicach 0.06 - 0.18 miezone na małej hance może przepływ jest za mały, ale przy wiekszym kulki absorbera przecistają się przez gąbke może dosypać jeszcze kulek? tylko czy utrzymam je wtedy w filtrze dam drobniejszą gąbke zaraz się zapcha Moze nie jest problem z kulkami tylko skimer jedzie na pol gwizdka? Maly przeplyw wody w tenku powoduje martwe strefy I po4 tam szaleje. Stary piach,za szybki przeplyw wody przez sump tez ma troche winy. Z naszymi tenkami jest tak samo jak z samolotem. Jak sie rozbije to przez wiele przyczyn Daj jakies foto swojego tenku I sumpa I moze cos razem Z chlopakami wymyslimy Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2011 a może już wciągnęły co miały wciągnąć i więcej nie da rady;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2011 http://reefbuilders.com/2011/05/06/po4x4-phosphate-remover/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2011 (edytowane) No to u mnie już koniec szczęścia, dzisiejszy pomiar pokazuje 0.07ppm. Teraz mogę opisać skrótowo swoje spostrzeżenia. Absorber ok. 200ml stosuję od jakiś 3-4 tygodni (mówię o czasie odkąd jest w filtrze fluidyzacyjnym). Zaczynałem z poziomem poniżej 0.3ppm. Charakterystyka zbiornika: W obiegu poniżej 500l słonej wody, ok. 57 kg LR, 30 kg LS, garść glonów, Np BioPellets ok 500 ml, Odpieniacz nie chodzi od 22 do 6:30. Koralowce w niewielkiej ilości - kilkanaście sztuk, głównie miękkie i LPS-y, jeden SPS, trzy ukwiały trzy gorgonie. Bezkręgowce i skorupiaki: dwie krewetki Debeliusy, kilkanaście Tektusów, rozgwiazda, send dolar, pięć Nasariusów, dwie Mitry, trzy krabiki, Protula. Ryby: trzy małe Chromisy (ok 3cm), Salarias (5cm), Hexatenia (4cm), Mandaryn-ka (3cm), Chelmon Rostratus (6cm), Naso Lituratus (7cm), Paracanthurus Hepatus (7cm). Ryby karmię raz dziennie trzy kostki mrożonek, płukane ok 0.5l wody RO ikra homara, solowiec, lasonogi lub kryl, w weekend dwa razy, sporadycznie (max 2 razy w tygodniu) coś suchego sypnę - szczypta moich chudych palców. Korale karmię trzy razy w tygodniu ok. 5-7ml pytho plankton, dwa razy w tygodniu kostka mrożonek zielony lub czerwony plankton, co wieczór RefPearls czubata łyżeczka z testu Saliferta. Podmiana 40l co dwa tygodnie na Praisie. Wcześniej używałem PhosGuard-u i przy dawce 500 ml miałem trochę wyższe poziomy 2 tygodnie (pomiary ok. 0.15 - 0.04 - 0.15). Reasumując przy dłuższym stosowaniu wydaje mi się, że jest szansa utrzymać fosforany poniżej 0.07 przez okres miesiąca. Za kilka dni kupię nową dawkę 250 ml i zarejestruję na jak długo wytrwam z poziomem poniżej 0.07ppm. Z moich spostrzeżeń niezwykle istotne jest by utrzymać przepływ przez złoże jak na filmie z poprzedniego posta, inaczej jego wydajność spada. Edytowane 10 Maj 2011 przez Geralt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2011 z ciekawości czemu wylanczasz odpieniacz na noc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach