aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 ratujcie zdychaja mi ryby nie wiem co robic.szlag mnie trafia tak mi ich szkoda.moze nie powinienem sie za to zabierac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 A może by tak coś wiecej? Zdychają mi ryby to troche mało, żeby ratować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 jakas biala wysypka.biale plamki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 gina od tygodnia dzisiaj padla trzecia i nastepny tang nie wyglada najlepiej.mam w akwarium 2 skrzydlice,2 tang jeden zolty jeden w paski,jeden angel,2 rozgwiazdy .malo znam sie na akwarystyce.dopiero zaczalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 To widać, że dopiero zacząłeś szkoda, że nie od jakiś prostszych rybek a jeszcze lepiej od poczytania trochę o tym ciekawym hobby za które sie zabrałeś Dobór obsady też "genialny" no ale... spróbujmy pomóc Czy ta biała wysypka wyglada jak by rybki były posypane maką czy większe białe plamki rozsiane po ciele ? Czy rybki przyjmuja pokarm. Masz w zbiorniku krewetki czyszczące? Jak duży masz ten zbiornik? Jak dawno temu zalożyłeś ten zbiornik, czy poczekałeś do zakończenia cyklu azotowego zanim wpuściłeś rybki? Jakie parametry ma woda - podaj wyniki testów NH4, NO2 i NO3. Skąd miałeś rybki, czy były po kwarantannie, czy przyjmowały pokarm u sprzedawcy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 To widać, że dopiero zacząłeś szkoda, że nie od jakiś prostszych rybek Czy ta biała wysypka wyglada jak by rybki były posypane maką czy większe białe plamki rozsiane po ciele ? jakby byly posypane sola Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 rybki przyjmuja pokarm.zbiornik AQa Medic 460 l.krewetek nie mam bo w sklepie powiedzieli ze nie moge ich trzymac ze skrzydlicami.rybki byly ze sklepu .nie wiem czy przyjmowaly u niego pokarm ale u niego wygladaly zdrowiej niz u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 zbiornik zalozylem 2 mies temu.zasolenie dobre 1022.testy wody amoniak ok.no2 ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 Podnieś temperaturę wody, pokarm namocz w czosnku. Najlepiej przekroić ząbek na dwie części wrzucić do jakiegoś małego pojemnika, dodać mrożonki, może rybę generalnie to co wiesz że Twoje ryby zjedzą, całość zalej wodą ze zbiornika. Odczekaj z godzinę, wyjmij czosnek i podaj zwierzakom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 ok dzieki odezwe sie jutro .karmie je codzziennie nie za czesto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 Nie produkuj proszę postów jeden pod drugim - to nie gadu-gadu - ktoś to potem bedzie czytał. Wiesz co, nie obraź się ale sądząc po Twoich odpowiedziach cieżko będzie Ci coś poradzić Co to znaczy "amoniak - ok, azotyny - ok" - niewykrywalne? Jakie testy (firma)? Ospa rybia - bo przypuszczalnie to maja Twoje rybki najczęściej pojawia sie w wyniku długotrwalego stresu wywołanego przez slabe warunki wody, złą obsadę (to jak najbardziej Ciebie dotyczy), skoki temperatury czy tez Ph, czy wreszcie niedojrzałe akwarium (co również IMO Ciebie dotyczy). Abstrahujac od powodów choroby - co mozesz zrobić: - podnieść temperaturę jesli nie masz w zbiorniku delikatnych bezkręgowców lub innych zwierząt którym wyższa temperatura mogłaby zaszkodzić, - włączyć UV lub ozon, - skoro rybki jedzą do pokarmów dodawać firmowy wyciąg z czosnku lub samemu wycisnać sok z czosnku oraz jakieś witaminy dla rybek, - gdyby nie skrzydlice przydał by sie jakiś czyściciel, - mozna jeszcze robic kąpiele w słodkiej wodzie ale z tym raczej daj sobie spokój to raczej sposób dla zaawansowanych akwarystów (woda słodka musi mieć te same parametry co woda w akwarium), Jeśli przeżyją nie wyłączaj Uv czy tez ozonu przez trzy cztery tygodnie utrzymujac wysoką temperaturę wody - okres inkubacji ospy to około dwa tygodnie (zależnie od temp. wody ), w sumie jak rybki zdechną to tak samo - i w zadnym wypadku przed upływem tego okresu nie wpuszczaj do akwarium nowych rybek bo przeżyjesz jeszcze raz to samo. Popraw parametry, upewnij się, że zbiornik dojrzał do końca, kupuj tylko ryby w dobrej kondycji i przyjmujace pokarm, bardziej dopasuj do siebie obsade bo niepotrzebnie stresujesz ryby - na początku zawsze możesz dodawać do pokarmu czosnek a zawsze witaminy, wskazane jest przeprowadzenie kwarantanny przed wpuszczeniem ryby do głównego zbiornika - nie tylko po to żeby sprawdzić czy rybka nie jest chora, ale również po to by bez stresu nauczyć ją jeść - pozwoli to również Tobie uniknąć stresu życzę Ci powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksander 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 TORPEDO,MAGU-wielkie dzieki.Przepraszam Torpedo,troche spanikowalem ,ale wiesz to zywe stworzenia,a przezemnie nieudacznika przeplacily to zyciem,nie chce fisiowac ale szkoda mi ich okrutnie.co to jest uv -rodzaj oswietlenia.czy moje jest wogole dobre mam ocean light 2x150w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 Dla ryb oświetlenie nie ma wielkiego znaczenia , tak, że Twoja lampa jak najbardziej jest ok UV to rodzaj oświetlenia (mozna tak powiedzieć ) Jest to taka lampa zamknięta w formie filtra przepływowego - podłączasz to do jakiejś pompki i woda z akwarium kraży sobie w tym obiegu (skoro zdecydowałeś się na akwarium morskie to napewno jest to zakup warty rozważenia) - nie pomoże rybkom juz zarażonym - ale nie pozwoli na nawrót choroby przy następnej inkubacji i dzięki temu pozbedziesz się choroby z akwarium - inaczej nowo wprowadzone rybki moga znowu chorować. Postaraj się trzymać ściśle tego co napisałem a za trzy, cztery tygodnie nie będziesz miał ospy w zbiorniku, a przy odrobinie szczęścia to również rybki przeżyją Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2008 czosnek mzesz drobno posiekac i podac razem z mrozonym pokaremem jak i suchym , piszesz ze karmisz dziennie ile je karmisz jakim pokarmem jak duzo dajesz tego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach